Протистоїть катаракті

Протистоїть катаракті

«Які трави допомагають поліпшити зір, зокрема – при катаракті?»
В.К.ЧОРНОНІГ.

Зірочник середній (мокрець; звездчатка средняя; Stellaria media) – одно- або дворічна трав’яниста рослина родини гвоздикових. Стебло лежаче (10–30 сантиметрів завдовжки), циліндричне, дуже розгалужене, має ряд волосків з одного боку меживузлів. Листки супротивні, цілісні, цілокраї, яйцевидні, короткозагострені, біля основи війчасті; нижні – черешкові, верхні – сидячі. Квітки правильні, двостатеві, дрібні, на довгих квітконіжках; пелюстки білі, глибокодвічіроздільні, коротші за чашолистки. Плід – коробочка. Цвіте з березня по жовтень.
Росте по всій території України на засмічених місцях, біля жител, як бур’ян у садах і на городах.
Для виготовлення ліків використовують траву, яку збирають із квітучими стеблами протягом усього часу цвітіння рослини. Зібрану траву 4–5 годин пров’ялюють на сонці, а потім досушують під наметом або в теплому приміщенні. Сухої сировини виходить 20 відсотків. Зберігають у сухому місці. Рослина неофіцинальна.
Трава містить сапоніни, аскорбінову кислоту (до 65 мг%), каротин (понад 23 мг% ), токоферол, флавоноїди, дубильні та інші речовини.
Рослина відома в народній медицині багатьох країн. Вважають, що вона поліпшує діяльність серця і стан нервової системи, зменшує різні больові відчуття, спиняє кровотечу, загоює гнійні рани й розсмоктує пухлини різного походження, виявляє протизапальну, антисептичну та протицинготну дію.
Настій трави або сік свіжої рослини вживають при захворюваннях печінки і жовчного міхура, легень (особливо при кровохарканні), при кривавому блюванні, геморої, а також при тиреотоксикозі.
Настоєм трави промивають очі при запаленнях і лікують початкові стадії помутніння рогівки (катаракта).
Зовнішньо міцний настій у вигляді примочок використовують при хворобах шкіри (вугри, порізи, висипи, гнійні рани), у вигляді ванн – при набряках ніг і нервовому збудженні.
До лікувально-профілактичного харчового раціону (особливо при хворобах легень, серця, печінки та нирок) включають салати з молодого свіжого листя і пагонів. Про запас рослину квасять і маринують.
Внутрішньо вживають сік свіжої рослини, змішаний з невеликою кількістю меду, – по чайній ложці 4–6 раз на день. Настій трави (столова ложка сировини на склянку окропу, настоюють у термосі 8 годин, проціджують) п’ють по чверті склянки 4 рази на день.
Готують салат. Траву зірочника і зелену цибулю подрібнюють, солять, заправляють вершками, прикрашають шматочками круто звареного яйця і посипають кропом. На 100 г трави зірочника беруть 100 г зеленої цибулі, 20 г вершків, половинку вареного яйця та спеції). Зовнішньо настій свіжої трави (10 столових ложок сировини на літр окропу, кип’ятять 5 хвилин, настоюють 4 години) використовують для компресів і промивань.

Поділися:

Добавить комментарий