Рафіноване борошно і його вплив на організм

Рафіноване борошно і його вплив на організм

Рафіноване пшеничне борошно є одним із найпопулярніших продуктів у всьому світі. Попри численну інформацію про його негативний вплив на організм, люди продовжують щодня вживати вироби, до складу яких входить цей продукт.
Випічка на основі рафінованого борошна була невід’ємною частиною щоденного раціону людей у всьому світі впродовж багатьох сотень років. Утім нещодавно вченим вдалося довести, що процес очищення суттєво знижує поживну цінність цього продукту. Найгіршим є те, що повністю виключити продукти на основі рафінованого борошна зі щоденного меню практично неможливо. Крім того, що борошно продається у кожному магазині в чистому вигляді, воно також є основним інгредієнтом багатьох продуктів, які ми регулярно зустрічаємо на полицях супермаркетів та в меню їдалень, кафе й ресторанів. Негативний вплив рафінованого борошна на організм людини полягає ось в чому:

Борошняні вироби порушують кислотно-лужний баланс в організмі

За умови регулярного вживання виробів на основі рафінованого борошна порушується природний рівень рН в організмі. Цей продукт має здатність змінювати кислотно-лужний баланс, який відповідає за належне виконання організмом його основних функцій. У здорової людини рівень рН складає 7,4. Проте якщо регулярно вживати борошняні вироби у великих кількостях, це може призвести до стрімкого зростання рівня кислотності. Як результат – можуть з’явитися серйозні проблеми із засвоєнням кальцію. Його нестача в організмі з часом неодмінно призведе до ламкості кісток. Висока кислотність негативно впливає на роботу імунної системи та швидкість обміну речовин.

Підвищується рівень цукру в крові

Всупереч популярним упередженням і міфам, регулярне вживання цукру у великих кількостях – не єдина причина підвищення рівня глюкози в крові. Рафіноване борошно містить велику кількість вуглеводів, які й можуть призвести до різких перепадів рівня цукру в організмі людини. Серед таких варто виділити амілопектин – речовину, яка легко перетворюється на цукор та підвищує ризик розвитку діабету.

Борошняні вироби призводять до різкого збільшення ваги

Якщо ви будете зловживати виробами з рафінованого борошна, це може стати однією з причин набирання зайвих кілограмів. Звісно, невелика порція борошняних виробів на тиждень не є загрозою для здоров’я. Втім якщо ви будете щодня їсти випічку, це може негативно вплинути на метаболізм і призведе до набирання зайвих кілограмів.
Причиною негативного впливу рафінованого борошна на організм людини є високий вміст у цьому продукті вуглеводів, здатних спричиняти накопичення жирів. За умови зловживання випічкою також можна стимулювати потяг до шкідливих продуктів, тим самим провокуючи переїдання та перевищення добової норми калорій.

Борошно може спровокувати розлади травлення

На противагу випічці з цільного зерна, рафіноване борошно не містить достатньо клітковини та поживних речовин, необхідних для перетравлення продуктів. У процесі очищення борошна майже 80% клітковини втрачається. Якщо ви будете регулярно вживати борошняну випічку у великих кількостях, то зможете таким чином спровокувати розвиток запалення та сповільнити процес засвоєння харчових продуктів. У результаті бактеріальна флора кишківника зазнає негативних змін, що призведе до закрепів та інших розладів травлення.

Регулярне вживання борошна може спровокувати запальний процес

Якщо ви страждаєте на різні запальні процеси, краще відмовитися від вживання різноманітних борошняних виробів. Ці продукти містять очищені речовини, які лише посилюють запальний процес у тканинах внутрішніх органів. Крім того, через порушення балансу глюкози в крові погіршується процес перетворення протеїнів у енергію.
Регулярне вживання випічки на основі рафінованого борошна запускає хімічний процес під назвою “глікація”. Цей синдром характеризується запальним процесом, який своєю чергою пов’язаний з такими хронічними захворюваннями, як артрит та порушення в роботі органів серцево-судинної системи.

Підвищується ризик розвитку алергій і нетерпимості до деяких продуктів

Через високий вміст глютену пшениця є однією з головних причин розвитку харчових алергій та нетерпимості до певних продуктів. Це призводить до того, що організму стає набагато важче засвоювати білки. Зрештою це може призвести до запального процесу, що негативно вплине на різні аспекти фізичного стану людини.

Випічка з рафінованого борошна може викликати депресію

Вуглеводи в складі рафінованого борошна можуть негативно впливати на емоційний стан людини. Адже вони не тільки значно довше перетравлюються, а й змінюють певні хімічні процеси в головному мозку, викликають безсоння і провокують появу відчуттів хронічної втоми.
Попри те, що більшість людей вважають вуглеводи основним джерелом енергії, насправді ці речовини негативно впливають як на фізичний, так і на емоційний стан людини. Вони здатні зменшувати продуктивність і сповільнювати діяльність головного мозку.
Мабуть, декому складно уявити своє життя без виробів на основі рафінованого борошна. Проте є велика кількість корисних замінників цього продукту, які дадуть змогу насолоджуватися смаком випічки без ризиків для здоров’я.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий