Ремонтантна полуниця плодоносить майже півроку

Ремонтантна полуниця плодоносить майже півроку

Традиційно кінець травня – початок червня називають полуничною порою. Своїх прихильників завоювали як звичайні (червневі) сорти ягід, так і ремонтантні (або сорти нейтрального дня).
Перша група представлена значно більшим асортиментом сортів, а от ремонтантні сорти полуниці менш численні, але дають змогу отримувати свіжу продукцію з травня до жовтня. Часто, купуючи розсаду ремонтантної полуниці на ринку, можна зустрітися з такими назвами, як полуниці довгого світлового дня (ДСД) і нейтрального світлового дня (НСД). Нескладно здогадатися, що вони мають дещо різні строки плодоношення, тому городникам варто звертати на це увагу. Щоб забезпечувати себе свіжими ароматними ягодами протягом всього теплого сезону, посадіть полуницю декількох сортів.
Фермери рекомендують звернути увагу на деякі ремонтантні сорти полуниці, які успішно можуть вирощуватись у нашій природно-кліматичній зоні.
Остара (Ostara) – нідерландський сорт, виведений в 1969 році.
Сорт нейтрального дня – в рік посадки урожай отримують від початку серпня до пізньої осені, на наступний рік – перший пік плодоношення – як у середньостиглих сортів, другий – від початку серпня до пізньої осені. Ягоди середнього розміру, яскраво-червоні, з блиском. Колір – вирівняний по всій поверхні. М’якоть ясно-червона, соковита, приємного кисло-солодкого смаку. Рослини досить стійкі до хвороб листя, але уражуються хворобами кореневої системи та сірою гниллю.
Селва (Selva) – американський сорт, виведений в 1983 році.
Сорт нейтрального дня – в рік посадки урожай отримують від початку серпня до пізньої осені. Ягоди великі та дуже великі, червоно-рожеві, із сильним блиском. Колір – вирівняний по всій поверхні. М’якоть ясно-червона, слабкоароматна, кисло-солодкого смаку. Рослини досить стійкі до хвороб листя і кореневої системи та середньостійкі до сірої гнилі.
Еверест (Everest) – британський сорт, виведений в 1998 році.
Сорт нейтрального дня – в рік посадки урожай отримують від початку серпня до пізньої осені. Ягоди великі та дуже великі, вирівняні, насичено-червоного кольору, із сильним блиском. М’якоть яскраво-червона, ароматна, соковита, кисло-солодкого смаку.
Еверест тривалий час був одним із найпоширеніших сортів нейтрального дня в країнах Європи завдяки відмінній транспортабельності продукції, привабливому зовнішньому вигляду ягід та стійкості рослин до сірої гнилі.
Моллінг Перл (Malling Pearl) – був виведений у 2001 р. на Іст-Моллінгській дослідній станції, Велика Британія.
Плоди мають рівномірну конічну форму і привабливий зовнішній вигляд, насичений червоний колір та блиск. Ягоди міцні, із соковитим м’якушем і приємним ароматом. Має добру лежкість, значно вищу, ніж у сорту Еверест. Урожайність така ж, як у сорту Еверест, проте розмір ягід більший та вищий відсоток ягід великого розміру (>35 мм).
При весняному висаджуванні збір урожаю починається в липні та триває до жовтня. Для збільшення урожаю необхідно використовувати плівкове укриття в кінці сезону. Сила росту рослин така ж, як у сорту Еверест, проте сорт краще утворює вуса, тому для підвищення урожаю потрібно регулярно їх видаляти. Сорт має посередню стійкість до борошнистої роси.
Іщя (Ischia) – новий італійський ремонтантний сорт суниці.
Рослина середньої сили росту, із середньозагущеною листовою масою. Сорт має високу резистентність та стійкість до найбільш поширених грибкових захворювань, дещо сприйнятливий до плямистостей, має відмінну стійкість до борошнистої роси та антракнозу. Продуктивність сорту дуже висока. Квітки містять велику кількість пилку, легко запилюються. Сорт має дуже тривалий і регулярний сезон цвітіння. Період збору урожаю дуже розтягнутий.
Ягода привабливої видовжено-конічної форми, великого розміру, рівномірного яскраво-червоного кольору. М’якоть дуже щільна, рівномірного червоного кольору. Ягода має відмінний смак, високий вміст цукру. Суниця лежка, з відмінними органолептичними властивостями.
Капрі – ще один новий ремонтантний італійський сорт суниці. Рослина середньої сили росту, середньо загущена. Квітконоси прямостоячі, формують велику кількість пилку. Цвітіння тривале та стабільне. При ранньовесняному висаджуванні саджанців збір урожаю розпочинається наприкінці червня та триває до листопада. Для отримання повного потенціалу сорту та отримання урожаю протягом осінніх місяців рекомендується використання плівкового укриття.
Ягода привабливої правильної конічної форми, яскраво-червоного кольору, з блиском. М’якоть щільна, рівномірно червона. Смак дуже приємний, солодкий, з тонким характерним ароматом.
Щільність ягоди та міцність її шкірки дозволяють проводити збирання з інтервалом до одного тижня. Ягоди добре помітні на рослині, тому продуктивність збору вища, ніж при вирощуванні інших, більш загущених, ремонтантних сортів. Лежкість та транспортабельність – хороші.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий