Рибний день

Рибний день

Страви з риби легкі й корисні. Великий вміст у ній фосфору найсприятливішим чином позначається на роботі нервової системи, підвищує працездатність, усуває млявість. Тому фосфор навіть називають елементом бадьорості.
Для ендокринної системи, зокрема для роботи щитовидної залози, вкрай корисний йод, яким багата морська риба. Наприклад, у 200 грамах скумбрії міститься добова норма йоду, причому в тій формі, яка повністю засвоюється організмом.

Риба у фользі

1 рибина (карась, морський окунь, скумбрія, короп, палтус), 1 невелика цибулина, 3 щіпки солі, по 1 щіпці базиліку, естрагону, чебрецю і білого перцю, півлимона, 1 столова ложка олії, гілочка розмарину. Фольга для запікання.
Рибину помийте, видаліть нутрощі, обсушіть рушником, а духовку нагрійте до 2000С. Змастіть рибу зсередини спеціями, посоліть, ззовні – тільки спеціями. Цибулю наріжте півкільцями, лимон – кружальцями.
Всередину рибини покладіть цибулю, гілочку розмарину і кілька кружалець лимона. Зверху на фаршировану тушку також укладіть подрібнені лимон й цибулю, притрусіть спеціями. Фольгу змастіть олією і замотайте в неї рибу. Замотувати треба щільно, щоб утворюваний у процесі приготування сік залишався всередині. Запікайте в духовці близько 30 хвилин.

Хек на картоплі

0,5 кілограма хека, 6 – 8 картоплин, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 1 чайна ложка паприки, 1 лавровий листок, оливкова олія, сіль, чорний мелений перець, лимонний сік.
Наріжте рибу поперечними стейками, посоліть, скропіть лимонним соком і залиште настоюватися. Тим часом розігрійте на сковорідці кілька столових ложок олії і обсмажте подрібнені цибулину й 1 зубчик часнику до золотистого кольору. Додайте картоплю, попередньо нарізану «шайбами» товщиною 2 см, й обсмажте з двох боків.
Залийте все водою так, щоб вона покривала картоплю, покладіть лавровий лист, посоліть і варіть на невеликому вогні 20 хвилин, до розм’якшення картоплі.
Злийте воду, притрусіть картоплю чорним меленим перцем, зверху викладіть шматки хека й поставте в духовку, розігріту до 180 градусів, на 15 хвилин. Поки страва готується, візьміть сотейник, влийте кілька ложок оливкової олії, додайте тонко нарізаний зубчик часнику й нагрійте на найменшому вогні, щоб часник віддав олії всі свої аромати, трохи згодом додайте мелену паприку і розмішайте.
Викладіть на блюдо картоплю, зверху – рибу, полийте гарячою олією із паприкою.

Оселедець у гірчичному соусі

2 свіжоморожених оселедці, 2 столові ложки солі, 2 столові ложки гірчиці в зернах (краще купити «Діжонську»), 3 цибулини, 1 столова ложка оцту, 5 столових ложок олії, 1 чайна ложка коріандру, 2 лаврових листки, 2 горошини чорного перцю.
Для маринаду з’єднайте сіль, лаврове листя, коріандр, оцет і олію, додайте гірчицю і все перемішайте. Оселедці очистіть від шкірки, філе поріжте на шматочки.
У глибоку посудину покладіть частину порізаної півкільцями цибулі, потім – шар риби і змастіть маринадом. Викладіть за таким принципом усі продукти. Накрийте посудину кришкою і відправте в холодильник на 1 добу.
На стіл маринований оселедець подавайте разом із цибулею, шматочки риби трішки полийте олією.

Поділися:

Добавить комментарий