Рятуємо пригорілу емальовану каструлю

Рятуємо пригорілу емальовану каструлю

Кожна господиня знає, що залишати каструлю з киплячою стравою на плиті без нагляду небезпечно. Але приводів відволіктися завжди чимало. Як результат – зіпсовані продукти, пригоріла каструля і жахливий запах в усьому помешканні.
Головне в такій ситуації – не відкладати порятунок посудини на потім, а швидко вживати заходів.

Способів чищення емальованого посуду від нагару, утвореного в результаті пригоряння їжі, існує багато. У торговельній мережі продаються різні розрекламовані засоби, розроблені спеціально для усунення таких наслідків. Але цілком реально впоратися з проблемою і без них. Допоможуть наявні на кожній кухні сіль (бажано крупна) чи сода. Можна скористатися також столовим оцтом (лимонною кислотою, соком лимона). Серед перевірених варіантів – активоване вугілля в таблетках.
Якщо господиня взялася за чищення пригорілої емальованої каструлі того ж дня, коли сталася неприємність, видалити нагар вдасться без слідів, якщо ж із чищенням зволікати, на проблемних ділянках уже назавжди залишаться жовті плями.
У жодному разі не можна заливати пригорілий емальований посуд холодною водою, бо емаль миттєво потріскається і надалі почне відлущуватися.
Проблемну ділянку (найчастіше це дно) посудини рекомендується засипати крупною кухонною сіллю і залишити на 2–3 години. Потім каструлю треба ретельно помити гарячою водою. У разі потреби процедуру можна повторити кілька разів.
Інший спосіб полягає у тому, щоб налити в каструлю міцний соляний розчин (6 столових ложок на 1 літр води) і прокип’ятити протягом 30–40 хвилин. Нагар повинен зійти з дна та стінок каструлі.
Якщо господиня вирішила боротися з проблемою за допомогою активованого вугілля, кілька таблеток треба розтовкти в порошок, засипати пригорілу ділянку й залишити на 15 – 20 хвилин. Потім залити холодною водою і почекати ще 20 хвилин, після чого помити каструлю із будь-яким мийним засобом для посуду, як зазвичай. Активоване вугілля не замінне у випадках, коли пригоряє молоко.
Виручить господинь, як уже згадувалося, також содовий розчин. У велику ємність (більшу за розміром, ніж пригоріла каструля) треба налити 5 – 6 літрів води й додати пачку соди (0, 5 кілограма). Потім у цей розчин необхідно занурити пригорілу каструлю і поставити на вогонь. Довести до кипіння, прикрутити вогонь і кип’ятити годину-півтори. Надалі вогонь слід вимкнути й залишити посуд до повного охолодження. Після цього кастулю вже можна дістати й сполоснути чистою водою. Ви побачите, що відчистився не тільки нагар, але й усі забруднення, до яких вам під час звичайного миття важко було дістатися (ділянка ручок, рельєфи й т.д.).
Давно зарекомендував себе як надійний помічник у справі чищення пригорілого посуду також столовий оцет. Достатньо лише полити ним проблемні ділянки, закрити каструлю кришкою і залишити на 2 години. Далі належить ретельно вимити посудину з мийним засобом. Оцет можна замінити лимонною кислотою із пакетика чи соком свіжого лимона.
Який би спосіб порятунку посудини ви не вибрали, в жодному разі не використовуйте металеву мочалку: вона може залишити на поверхні каструлі подряпини, які згодом перетворяться на тріщини. Краще обійтися звичайною кухонною губкою.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий