Розведення перепелів

Розведення перепелів

Розведення перепелів у домашніх умовах, у тому числі і на дачі, – це чудова альтернатива курячому яйцю та м’ясу. Хоча б тому, що для перепелів не потрібно будувати курник – 50 перепілок з комфортом розмістяться в одній клітці площею 1м2. А за хороших умов утримання (це зробити ну дуже просто) така кількість перепелів знесе на день до 48 яєць (вага 10–12 грамів), що еквівалентно
8-ми курячим яйцям.
Перш ніж завести цих мініатюрних пташок на своєму дворі або дачі, давайте розглянемо необхідні умови для їхнього утримання, а також два основні способи їх розведення, а саме: купівлю дорослих особин та самостійне виведення курчат.

Утримання перепелів

Перша умова – дотримання температурного режиму.
Не важливо, де ви будете утримувати перепілок, головне – це забезпечити оптимальний температурний режим.
Тому перед покупкою перепелів заздалегідь виділіть їм місце з постійною температурою повітря 18–20°С.
Якщо температура скакатиме вище 25°С і нижче 12°С, то птах різко знизить продуктивність, почне втрачати оперення (за спекотної погоди), а при нижчих температурах (нижче 8–5 С°) взагалі загине.
Друга умова – правильна клітка.
Якщо ви тільки плануєте домашнє розведення перепелів і ніколи цього раніше не робили, наша вам порада: не вигадуйте велосипед, а купіть спеціальну клітку для утримання перепілок, а ще краще зробіть клітку для перепелів своїми руками.
Саме для перепілок, а не для папуг, канарок чи іншої пернатої живності.
Основні вимоги до клітки для перепелів:
1. Основні елементи повинні бути виконані з металу та оцинкованої сітки.
2. Годівниці та напувалки винесені за передню стінку клітки, а у відстані між лозинами перепілки повинні просовувати лише голову (для поїдання корму).
3. Висота клітки не більше 20 см, бо перепілки схильні до різких стрибків угору, розбивають і травмують голови.
4.Так як перепілки несуться прямо на підлогу, то клітка повинна бути обладнана лотком для прийому яєць, куди вони і скочуються.
5. Ну, і остання умова – наявність у клітці лотка для посліду, відсутність якого призведе до забруднення яєць та підвищить ризик інфекційних захворювань.
У спеціалізованій літературі рекомендована площа посадки птиці – 10 перепілок на 0,2 м2 підлоги клітки. І тут є один цікавий момент.
Якщо у курей зменшення посадки птиці на 1 м2 пташника призводить до значного підвищення несучості, то для перепілок ця дія призводить до зворотного ефекту. Звичайно, відхилення від цієї норми не настільки критично, проте намагайтеся дотримуватися цих значень – 10 птахів на 0,2 м2 клітки.

Як правильно купувати перепілок

Купувати дорослих перепілок варто у віці не старше 1–1,5 місяця. Саме в 1,5 місяця самка перепела сягає статевої зрілості і починає активно нестися. Ну і найкраще місце купівлі перепелів – перепелині ферми. На відміну від курей-молодок, перепілок можна купувати будь-якої пори року, оскільки їхня продуктивність зовсім не залежить від погодних умов. Бо «погодні умови» ви їм створюєте самі.
Важливо! При покупці перепелів обов’язково придбайте у продавця ті корми, якими постійно їх годували. Різка зміна раціону годівлі, а також місця проживання призводить до зниження несучості та в деяких випадках – розладу травлення. Бажано, щоб купленого корму вистачило на 3–4 тижні, протягом яких ви поступово переведете перепелів на власний кормовий раціон.

Виведення перепелів в інкубаторі

Якщо розведення перепелів у домашніх умовах не обмежується лише отриманням яйця та м’яса і ваша мета – це поступове розширення виробництва, то рекомендуємо вам почати не з покупки дорослого птаха, а з виведення курчат в інкубаторі.
Виведення перепеляти в інкубаторі (перепілка не сідає на яйце) практично нічим не відрізняється від виведення тих же курчат або каченят і навіть має свої переваги.
На форумах неодноразово зустрічаються скарги, що в стандартному інкубаторі на 60–70 курячих яєць важко виводити перепелині яйця. Особливо якщо це невелика партія перепелиних яєць (50–80 штук), які при переворотах просто розкочуються по інкубатору.
І ось тут починається справжнісінька метушня. З підручних засобів (ящики, коробки) починають ліпити «чудо»-інкубатори для перепілок, хоча за лічені секунди невелику партію яєць можна по краях обкласти ватою або тканиною. Але суть не в цьому.
Ті, хто хоч раз виводив молодняк будь-якого птаха в інкубаторі, чудово знають, що навіть у найсучасніших апаратах амплітуда коливань (від середини до краю) становить мінімум 0,5°С, через що яйце постійно перекладають із середини на краї і навпаки.
Оскільки маленька партія перепелиних яєць і так перебуває у середині інкубатора, ця проблема відпадає сама собою. До того ж у таких умовах інкубації відсоток виведення перепелят значно зростає. Тому сміливо купуйте будь-який стандартний інкубатор і спокійно виводьте перепілок. Як варіант можна виготовити інкубатор для перепелів своїми руками, повірте, це зовсім не складно.
Інкубаційне яйце краще купувати найсвіжіше (не старше 7 діб) і, як ми вже говорили, безпосередньо у заводчиків чи на мініфермах. Власне, процес інкубації перепелиних яєць ні- чим не відрізняється від курячих, за винятком термінів: курячі яйця – 21 день, перепелині – 16–17 днів.
• Перевертання яєць – 3–6 разів на добу.
• У перші десять днів намагайтеся підтримувати температуру повітря в інкубаторі в межах 38,5°С (точність температури перевіряється медичним градусником).
• В останній тиждень інкубації температуру краще знизити до 38°С, а за день до виведення встановити температуру на позначці 37,5°С.
До речі, на відміну від курчат перепелята вилуплюються дуже дружно і виводяться лише за 10–12 годин. Як це не сумно, але тих перепелят, які вивелися пізніше терміну (через 12 годин), намагайтеся не залишати. На жаль, вирощування «задохликів» призведе до марнування часу (вони все одно загинуть) і найголовніше – нервів.

Вирощування перепелів

У вирощуванні перепелів є величезний плюс. Щоб з курчати отримати курку, його потрібно вирощувати від 5 до 8 місяців (залежно від породи), а японський перепел (яйценосна порода) починає нестися вже на 40–45 день життя. І щоб розведення перепелів у домашніх умовах принесло свої плоди, маленьким перепелятам потрібно створити відповідні умови утримання.
Ще до початку виведення приготуйте для молодняку брудер. Як брудер часто використовують будь-які підручні ємності, хай то фанерний, дерев’яний або картонний ящик. Так як перепілка – це жвавий птах, то верх ящика обов’язково обтягніть м’якою сіткою. Але найкращим варіантом, безперечно, буде брудер, виготовлений власноруч.
У перші дні життя перепелят утримують при температурі повітря 33–35°С, поступово знижуючи її до 25°С до місячного віку. Протягом 14 днів дотримуються цілодобового освітлення, а потім скорочують світловий день до 17 годин, але не менше цього значення, інакше перепілки погано нестимуться.

Чим годувати перепелів

Годування перепеляти зовсім не відрізняється від раціону курчат. Єдина відмінність – це годівниці та напувалки.
Як годівниці використовуйте будь-які ємності з низькими краями, а ось напувалки тільки вакуумні, інакше пташенята в глибоких напувалках почнуть тонути. Перший стартовий корм – це круто зварене та подрібнене яйце. Надалі перепелят можна переводити на повнораціонний комбікорм для курчат-бройлерів.
Щоб постійно не переселяти швидкорослих перепелят в новий брудер, по досягненню ними 2-тижневого віку, радимо помістити їх відразу в клітку для дорослих. А для створення оптимального температурного режиму просто обшийте клітку стільниковим полікарбонатом, попередньо зробивши вентиляційні отвори.

Домашнє утримання та годування

Домашнє утримання перепелів зводиться до правильного годування, створення світлового та температурного режиму. Про світловий і температурний режим ми вже говорили вище, а тепер детальніше розглянемо годування перепілок.
Довідка. Самка перепела протягом дня з’їдає 25–35 грамів корму, а протягом року – близько 10 кг. Протягом року перепілка зносить до 300 яєць загальною масою – 3–3,2 кг. Курка несучої породи за цей період з’їдає близько 45–50 кг комбікорму і зносить у середньому 180 яєць загальною масою 10–11 кг.
Спеціального повнораціонного комбікорму для перепілок-несучок не існує. І якщо вам на ринку намагаються «впарити» повнораціонний комбікорм для перепелів – не вірте. У жодній спеціалізованій літературі ми не зустрінемо згадки не те що про комбікорм для цього птаха, а й взагалі про перепілок.
Щоб не забивати голову причиною такої ситуації та рецептами комбікормів, радимо відразу годувати перепелів повнораціонним стартовим комбікормом для курчат-бройлерів з маркуванням ПК-5-2. Саме цей комбікорм містить необхідну частку перетравного протеїну, який вкрай необхідний перепілкам при інтенсивній несучості.
Годують дорослих перепелів тричі на день, суворо дотримуючись норми дачі кормів (залежно від породи – 25–30 грамів на день).
Якщо норму дачі кормів змістити у той чи інший бік, то перепілки різко знизять несучість. Пам’ятайте, що годівниці повинні розташовуватися за передньою стінкою клітки, а напувалки краще використовувати ніпельного типу (крапельні).
Ось загалом і всі основні поради щодо розведення перепелів у домашніх умовах.
papugainfo.com.ua

Поділися:

Добавить комментарий