Сеньйори-помідори вже  просяться в льохи

Сеньйори-помідори вже просяться в льохи

Сезон консервації помідорів триває із кінця липня по вересень. Саме в цю пору достигають різні сорти цих традиційних для нашого городництва овочів. Люблять їх і за насичений кисло-солодкий смак, і за пружну м’ясисту структуру, і за яскравий колір.
Смак консервованих на зиму помідорів увиразнюють додаванням прянощів, спецій і зелені.

Мариновані класичні

На 1 трилітрову банку: 2 кілограми помідорів, 1,5 літра води, часник, духмяний перець, лавровий лист, гвоздика, кріп, гірчиця у зернах. Для маринаду: на 1 літр води – 3 столові ложки цукру, 1 столова ложка оцту, 1 столова ложка солі (крупної, з гіркою).
Укладіть на дно стерилізованої банки всі прянощі. Кожен помідор наколіть у ділянці хвостика виделкою, щоб під дією високих температур шкірка не лопнула. Наповніть банку помідорами й залийте окропом. Витримайте 20 хвилин.
У велику каструлю всипте цукор і сіль. Злийте в цю ж посудину воду з помідорів у банках, доведіть розчин до кипіння, додайте оцет і вимкніть вогонь. Залийте помідори маринадом, закатайте банки, переверніть і вкутайте до повного остигання.

Із солодким перцем

На 1 трилітрову банку: 2 кілограми помідорів, 1 солодка перчина, по 2 гілочки петрушки й кропу. Для маринаду: вода (злита з банки з помідорами), 60 грамів солі, 50 грамів цукру, 30 мілілітрів оцту.
Помідори, нарізаний кільцями перець і зелень складіть довільно у банку, залийте окропом. Через 15 хвилин воду злийте й додайте в неї сіль та цукор. Поставте на плиту. В банку з помідорами влийте оцет, а потім – доведений до кипіння розсіл. Закатайте банку й укутайте до остигання.

У власному соку

На 1 літрову банку: 1,5 кілограма помідорів сливоподібних сортів (частина – для консервування, частина – для перероблення на сік), 3 горошини чорного перцю, по 1 гілочці кропу й петрушки. На 1 літр томатного соку – 1 чайна ложка цукру, 1 столова ложка солі.
Із помідорів зніміть шкірку. Для цього зробіть на кожному овочі хрестоподібний надріз ножем, складіть у велику миску й залийте окропом на 2 хвилини. Потім обдайте помідори холодною водою і зніміть шкірку, вона відділятиметься зовсім легко.
На дно банок покладіть зелень і прянощі, потім акуратно укладіть почищені помідори. Плоди, що лишились, пропустіть через м’ясорубку чи переробіть на сокоробці. Отримане томатне пюре злийте в каструлю і варіть на маленькому вогні 10 хвилин. Додайте сіль та цукор, іще раз доведіть до кипіння і зніміть з вогню.
Залийте томатним соком помідори в банках і відправте їх на стерилізацію протягом 20 хвилин.

Крихітки черрі

На 1 літрову банку: по 1 гілочці петрушки й сухого кропу, півлистка хрону, 3 лаврових листки, 1 цибулина, по 5 горошин чорного й запашного перців, помідори черрі. Для маринаду: на 1 літрову банку – 3 столові ложки цукру, 1 столова ложка солі, 20 мілілітрів яблучного оцту, вода.
Зелень поріжте й складіть у банки. Додайте цибулю кільцями, перець горошком, лаврове листя. Щільно вкладіть у банки помідори черрі. Залийте окропом і залиште на 20 хвилин.
Злийте рідину з банок у каструлю, додайте сіль, цукор і оцет. Доведіть до кипіння і залийте цим маринадом помідори. Закатайте банки й укутайте.

Із медовим присмаком

На 1 трилітрову банку: 1,5 – 2 кілограми помідорів, 2 столові ложки солі, 3 столові ложки цукру, 1 чайна ложка меду, 0,5 чайної ложки лимонної кислоти, 2 зубці часнику, дрібка чорного перцю горошком.
Помідори, часник і перець горошком укладіть у банки. Залийте окропом на 20 хвилин. Потім воду злийте, а в банки додайте сіль, цукор, мед і лимонну кислоту. Залийте другою порцією окропу. Закатайте, вкутайте.

Помідори половинками

На 1 літрову банку: 10 – 12 половинок помідорів, 3 гілочки петрушки, 4 гілочки базиліку, 3 зубці часнику, 1 маленька цибулина, 3 горошини запашного перцю, 5 горошин чорного перцю, 1 чайна ложка солі, 2 столові ложки цукру, 1 столова ложка олії, 1 столова ложка оцту.
На дно банок засипте перець горошком, часник, порізану кільцями половинку цибулини, петрушку. Укладіть половинки помідорів (зрізами донизу), наповнивши банку до половини. Потім додайте решту цибулі й базилік. Наповніть банку половинками помідорів доверху. Всипте в кожну банку сіль і цукор, налийте олію і оцет. Залийте окропом, прикрийте банки кришками й поставте стерилізуватися на 10 хвилин після закипання.
Закатайте, переверніть догори дном і вкутайте ковдрою на добу.

Як бочкові

На 1 трилітрову банку: 1,5 кілограма помідорів, 1 середня цибулина, половинка кислого яблука без насіння, 1 листок хрону, 2 зубці часнику, 1 парасолька кропу, 1 столова ложка гірчичного порошку. Для розсолу: 2 столові ложки солі, 1,5 столової ложки цукру.
На дно банки покладіть кріп, хрін і часник. Помідори акуратно наколіть виделкою і наповніть ними банку. Зверху покладіть нарізані кружечками цибулю та яблуко. Залийте окропом і дайте постояти 10 хвилин.
Потім воду злийте, додайте в неї сіль і цукор. Закип’ятіть і знову залийте помідори. Зверху насипте гірчичний порошок і швидко закатайте банку кришкою та укутайте.

Зі сливами

На 1 трилітрову банку: 1,5 кілограма помідорів, 0,5 кілограма слив, 3 лаврових листки, 3 бутони гвоздики, 5 горошин духмяного перцю, 3 зубці часнику, листя хрону, вишні, кріп за бажанням. Для маринаду: 2 столові ложки солі, 4 столові ложки цукру, 2 столові ложки оцту, вода.
Укладіть у банки зелень, спеції, помідори й сливи. Залийте окропом і витримайте 10 хвилин. Першу заливку злийте геть. Знову кип’ятіть воду, залийте в банки й витримайте 5 хвилин. Потім злийте рідину з банок у каструлю, додайте цукор і сіль, закип’ятіть і залийте отриманим розчином помідори зі сливами. Оцет додайте безпосередньо в банки. Закатайте, переверніть, укутайте до повного охолодження.

Із виноградом

На 1 півторалітрову банку: по 0,5 кілограма помідорів і винограду, 1 парасолька кропу, 1 листок хрону. Для маринаду: 2 столові ложки цукру, 1 столова ложка солі, 1 столова ложка оцту, 3 столові ложки олії, 2 лаврових листки, 4 горошини чорного перцю.
На дно банки покладіть парасольку кропу й листок хрону. Потім укладіть шар помідорів, зверху – шар ягід винограду і так чергуйте шари доверху.
Залийте банку окропом на 20 – 30 хвилин. Злийте воду в каструлю та приготуйте маринад, додавши цукор, сіль, олію, оцет, лаврові листки, перець горошком. Доведіть до кипіння і варіть на середньому вогні ще кілька хвилин.
Залийте маринадом помідори в банці. Закатайте кришкою, переверніть догори, накрийте ковдрою та залиште до повного остигання.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий