Сезон грибів:  профілактика отруєнь  і перша допомога

Сезон грибів: профілактика отруєнь і перша допомога

Із 2000 видів грибів в Україні їстівними вважаються щонайбільше 500. Нагадуємо прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами, а також рекомендації при проявах симптомів отруєння.

Профілактика отруєнь грибами

Не купуйте гриби на стихійних ринках. Уважно оглядайте їх під час збирання. Якщо у вас виникають найменші сумніви, відмовтеся від споживання грибів.
Збирайте лише добре знайомі вам гриби.
Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними. Не збирайте гриби поблизу автотрас, підприємств, забруднених територій. Вони вбирають у себе отруйні речовини, у тому числі важкі метали. Не збирайте гриби в посушливу погоду. В цей час вони пересихають, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів. Ніколи не куштуйте сирі гриби.
Вдома ще раз ретельно перевірте вміст кошика. Усі сумнівні гриби слід викинути.
Готуйте гриби протягом першої доби після збирання. Варіть їх не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Кому не можна їсти гриби

Навіть якщо ви впевнені у якості та безпеці грибів, їх не рекомендується вживати жінкам у період вагітності, грудного вигодовування, дітям до 12 років, людям літнього віку.

Симптоми отруєння

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів.
Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги); поява галюцинацій та марення.
Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів, негайно викликайте лікаря!

Перша допомога при отруєнні грибами

Найголовніше – терміново телефонуйте за номером «103».
Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла).
До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
У жодному разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» – це може бути смертельно небезпечно. Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти. Лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий