Щеплення  на зелених пагонах

Щеплення на зелених пагонах

Для щеплення та перещеплювання кущів винограду переважно користуються способом, за яким зрізують весь кущ нижче рівня землі і щеплюють живцями в розщіп стовбура. Від цього страждає коренева система, а засипані землею вічка на щепі можуть пошкоджуватись шкідниками, що призводить до незадовільного приживлювання та затримки вступу в плодоношення.
Пропоную спосіб щеплення, який позбавлений цих недоліків. Ним користуюсь багато років і маю гарні результати. Добре визрілу лозу нарізую з осені (до морозів) довжиною 1 м. До щеплення зберігаю у погребі засипаною сухим піском. Навесні кущі, які потрібно щепити чи перещепити, обрізую так: якщо формування віялове, залишаю на кожному рукаві по одній однорічній лозі, обрізавши на 3 вічка; якщо кущі альтанкові, однорічні лози залишаю там, де необхідно, а решту вирізую.
Наприкінці травня та на початку червня, коли зелені пагони досягнуть у довжину 40 см, залишаю кращі (сильніші), а решту виламую. Дістаю з погреба лозу, промиваю, загортаю у вогку мішковину. За кілька днів вічка трохи набрякають, що свідчить про їхню життєздатність. Лозу просушую, нарізую одновічкові живці. Над вічком залишаю пеньочок 1 см, а нижче вічка – 5 см.
У бляшану коробочку з-під кави накладаю парафін майже до краю і розтоплюю його, аж поки утворюватимуться бульбочки. Беру живець за нижній довший кінець і занурюю у парафін так, щоб непокритими залишились десь 2,5 см. Робити це слід дуже швидко, опускаючи в парафін на частки секунди. Парафін має бути завжди добре розігрітим, тоді плівка, що вкриватиме живець, буде тонкою і не злущуватиметься.
Завчасно заготовляю ще такі матеріали: шматочки ізоляційної синьої стрічки довжиною 15 см, смужки тонкої гуми шириною 8 мм та довжиною 12 см, нарізаної з хірургічних рукавичок. Ніж для щеплення має бути дуже гострим, без іржі, чистий. Перед щепленням його слід промити у розчині марганцівки. Найкраще користуватись новим хірургічним скальпелем.
Коли вже є інструмент і матеріали, розпочинаю підготовку компонентів щеплення. Зелені пагони вкорочую, залишаючи від основи пагона 2–3 міжвузля. На верхньому вузлі зберігаю листок, молоде зелене вічко, а якщо біля нього є ще й вусик, то його видаляю. На нижніх вузлах видаляю все: молоді вічка, пасинки, листя. Щепити слід на верхньому міжвузлі (під залишеним листком).
Зелені пагони дуже ламкі і з ними слід поводитися обережно. Для цього лівою рукою нижче місця щеплення притримую зелений пагін, ножем у правій руці на 3 см нижче листка роблю надріз під гострим кутом, поступово доводячи лезо до середини пагона і далі вниз по середині пагона. Довжина розрізу має бути 2,5 – 3 см, а розріз – гладеньким і рівним.
Одразу після цього підбираю живець так, щоб його товщина і товщина зеленого пагона в місці щеплення були однакові. Нижній кінець живця (не парафінований) затесую з обох боків на клин, але так, щоб нижній кінець клина був не зовсім гострим, а мав товщину близько 0,5 мм. Довжина клина має дорівнювати довжині бічного зрізу на пагоні. Вставляю живець клином у зріз. Робити це треба швидко, щоб не підсох зріз на живці. Розріз на пагоні та клин на живці повинні співпасти корою і бути як одне ціле. Якщо цього немає, слід або замінити живець, або, коли живець товщий, один бік клина підстругати, а другий цілий сумістити з розрізом. Далі гумову стрічку прикладаю одним кінцем до зеленого пагона нижче розрізу на 1 см, обгортаю один раз, а потім з натягом обгортаю по спіралі до верху, на 1 см вище клина. Не попускаючи натягу, обгортаю ще раз вниз. Притримуючи кінець гумової стрічки в натягнутому стані, примотую його до підщепи ізоляційною стрічкою. А потім поверх гумової стрічки обгортаю ізоляційною. Тепер щеплення завершено.
В подальшому слід виламувати на підщепі всі пагони, які з’являтимуться. Якщо вище щеплення зелене вічко на підщепі піде в ріст, пагін не видаляю, а прищипую. Коли живець приживеться і молодий пагін буде завдовжки 1–1,5 м, у хмарну погоду місце щеплення розмотую, а пізньої осені пеньочок підщепи вище місця щеплення зрізую. Цей спосіб щеплення дуже цінний, бо не потрібно зрізувати весь кущ і можна робити скільки завгодно щеплень різними сортами. Крім того, маючи морозостійкі кущі підщепи, можна робити щеплення на рукавах та штамбах безпосередньо зверху альтанки, як на деревах. Кущі при цьому швидко вступають у плодоношення.

В.ГУДЗЕНКО,
садівник.
(Видання «Дім. Сад. Город»).

Добавить комментарий