Реалії сучасного світу часто змушують людину перебувати в хронічному стресі, що провокує так зване хронічне запалення, здатне сильно пригнічувати захисну імунну функцію організму, яка послаблюється навесні. Допомогти може лише перехід на здоровий спосіб життя та збагачення свого раціону «протизапальними продуктами».
Вважається, що такі продукти багаті на вітаміни та фітонутрієнти, які здатні підтримувати здорову імунну відповідь та є важливими для попередження виникнення хронічних запальних процесів в організмі.
У ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» порадили 5 продуктів, які допоможуть зміцнити імунітет.
Куркума – це яскрава жовта спеція із сильним ароматом і гіркуватим смаком, схожа на корінь імбиру. Отримують її з кореневища рослини куркума. Насамперед її використовують як приправу.
На сьогодні куркума є одним із найбільш вивчених антиоксидантних рослинних засобів у світі. Упродовж тисячоліть куркума використовується в індійській аюрведичній і китайській традиційній медицині. Але на Заході цю рослину ігнорували до 1970-х років. Тоді дослідження підтвердили сильну протизапальну, противірусну, болезаспокійливу, антимікробну і протиракову дію.
Куркумін – активний інгредієнт куркуми – є потужним антиоксидантом, який бореться з вільними радикалами, які пошкоджують клітини в тілі, та зміцнює імунну систему саме завдяки високому вмісту антиоксидантів. Куркумін заміщає гідроксильні радикали, які вважаються найбільш небезпечними з усіх антиоксидантів. Це покращує опірність клітин до інфекцій і злоякісних пухлин.
У куркумі міститься величезна кількість вітаміну С, Е і К. Вітамін К має виражену кровоспинну дію та є важливим вітаміном для серцево-судинної системи. Також вітамін К стимулює найважливіший антиоксидант у тілі – амінокислоти глутатіону.
Гарбузові насінини містять багато поживних речовин – від магнію й марганцю, до міді, цинку й білка. Крім того, і широкий спектр корисних рослинних сполук: фітостероли й антиоксиданти, що полюють за вільними радикалами. Також у цьому насінні міститься багато клітковини.
У чверті склянки гарбузового насіння міститься майже половина рекомендованої добової кількості магнію, який бере участь у широкому діапазоні життєво важливих фізіологічних функцій, у тому числі в створенні АТФ (аденозинтрифосфату, молекул енергії вашого тіла), синтезі РНК і ДНК, формуванні кісток і зубів, розслабленні кровоносних судин, а також правильному функціонуванні кишечника.
Гарбузове насіння – джерело цинку, адже в 30 грамах міститься більше 2 міліграмів цього мінералу. Цинк має важливе значення для організму з багатьох причин: він підтримує здоровий імунітет, зростання й ділення клітин, сон, настрій, відчуття смаку й запаху, здоров’я очей і шкіри, регуляцію інсуліну й чоловічу статеву функцію.
Сирі горіхи та насіння, у тому числі гарбузове насіння, – одні з кращих джерел омега-3 жирних кислот рослинного походження (альфа-ліноленової кислоти або ALA).
Броколі – відома своїми хемозахисними властивостями. Це джерело фітонутрієнтів глюкозинолатів, флавоноїдів та інших зміцнюючих здоров’я антиоксидантних і протиракових з’єднань.
Одним із з’єднань у броколі, відомим своєю протираковою дією, є сульфорафан – натуральна органічна сірка.
Дослідження показали, що сульфорафан підтримує нормальну функцію й ділення клітин, що одночасно спричиняє апоптоз (запрограмовану загибель) клітин раку кишечнику, передміхурової залози, грудей, раку легенів, викликаного тютюнопалінням, а також зменшуючи число ракових пухлин печінки.
Три порції броколі на тиждень можуть знизити ризик раку простати більш ніж на 60%.
У низці досліджень підкреслювався також її вплив на ожиріння, діабет 2-го типу й неалкогольну жирову хворобу печінки (НАЖБП).
Дослідники вважають, що броколі може бути дуже корисною для лікування колітів та підвищеної кишкової проникності.
Броколі та інші овочі сімейства хрестоцвітих містять глюкозінолатні з’єднання, які в процесі травлення в шлунку розщеплюються та допомагають поліпшити імунну функцію й баланс мікрофлори кишечнику.
З’єднання сульфорафан теж пригнічує запалення, знижуючи рівень руйнуючих активних форм кисню (АФК) на 73%. Сульфорафан до того ж є імунним стимулятором, тому броколі впливає на імунну функцію декількома шляхами.
Ферментовані продукти для кишківника – це головний каталізатор потужного захисту від більшості хвороб. Збереження здорової мікрофлори кишківнику є одним із найважливіших завдань на шляху підтримки здорової імунної відповіді організму, оскільки приблизно від 70 до 80 відсотків клітин, що складають імунну систему, знаходяться саме у нашому кишківнику.
Ферментовані продукти – важливе протиракове доповнення до раціону. Доведено, що корисні бактерії у ферментованих продуктах можуть пригнічувати рак товстої кишки, а також здатні перешкоджати раку молочної залози, печінки, тонкого кишківнику та інших органів.
Квашена капуста, солоні огірки, кефір – ці продукти варто включати у свій щоденний раціон.
Часник є одним із кращих продуктів, які ви можете споживати на регулярній основі, що також допоможе підвищити імунітет. Це засіб проти грибкових інфекцій, бактерій і вірусів. Він містить більше 100 біологічно корисних хімічних речовин, які знижують рівень холестерину і знищують віруси.
Часник можна вживати у вареному або сирому вигляді, проте якщо ваш шлунок може впоратися з термічно необробленим часником, краще вживати саме його.
