Що ми купуємо замість  справжньої кориці

Що ми купуємо замість справжньої кориці

Уже багато століть до найпопулярніших прянощів належить кориця. Вона має дуже приємний аромат, додає стравам особливого смаку й позитивно впливає на здоров’я людини. Іще в давні часи корицею лікували кашель, ангіну, нежить.
Запашні прянощі завжди наявні на полицях супермаркетів. Ті, хто не довіряє меленій продукції, купує корицю у формі паличок. У цьому випадку впевненості в натуральності прянощів справді більше. Але є ще один нюанс, про який мало хто знає. На нашому ринку домінує не високоякісна цейлонська кориця, а її далека китайська родичка – касія. І розпізнати підміну звичайному споживачеві дуже непросто.

Кориця виготовляється з кори вічнозеленої рослини Cinnamomum zeylаnicum, яка росте на Шрі-Ланці (колишня назва острова – Цейлон) та в Західній Індії. Для виробництва справжньої кориці використовують тільки тонкий внутрішній шар кори молодих пагонів. Його висушують на сонці, а потім вручну скручують у трубочки. Готову продукцію можуть також подрібнити на порошок.
Касія, або ж фальшива кориця, виготовляється з рослини Cinnamomum aromaticum, яка росте у Китаї, В’єтнамі, а також Індонезії. Для виробництва касії використовують не трирічні пагони, а сировину з дерев, які досягли 7 – 10-річного віку. В хід іде не лише внутрішня частина, але й уся кора.
Обидва типи прянощів справляють позитивний вплив на організм людини, але касія містить багато кумарину, який може бути токсичним при споживанні продукту у великих кількостях.
Отож як розпізнати, кориця перед вами чи більш низька за якістю пряність – касія? Колір справжньої кориці світло-коричневий, касії – темніший, майже шоколадний із червонуватим відтінком. Роздивившись паличку кориці, можна побачити, що вона складається з великої кількості тоненьких завитків. На дотик крихка, легко ламається в руках. Палички касії помітно товстіші, як правило, складаються лише з двох широких завитків. Касія значно твердіша, ніж кориця. Іноді її складно подрібнити навіть у кавомолці.
Кориця вирізняється тонким, ніжним запахом, м’яким солодкуватим смаком. Касія ж має більш виражений пряний аромат і трохи гоструватий смак.
В ідеалі на пакетику з корицею має бути написано Cinnamomum zeylаnicum. На упаковці касії – Cinnamomum aromaticum. Але найчастіше виробники не вказують назву рослини, з якої виготовлено продукцію. Найвірнішою підказкою для покупця лишається інформація про країну походження товару. Найкраще, якщо це Шрі-Ланка. Якщо ж на упаковці вказані Китай, В’єтнам чи Індонезія – перед вами касія.
Пам’ятайте також, що цейлонська кориця – недешева пряність. Зазвичай її вартість у кілька разів вища, ніж вартість касії.
Вдома можна провести кілька експериментів із розпізнавання справжньої чи фальшивої кориці. Насипте в чайну ложку трішки меленого продукту й крапніть на нього йодом. Якщо порошок набуде синього кольору, це кориця, якщо чорного – касія.
Для іншого експерименту треба зварити каву з корицею. За характером осаду на дні чашки ви відразу зрозумієте, з чим маєте справу. Крохмалоподібна, ніби зі слизом, гуща вказує на наявність касії. Справжня кориця у воді добре розмішується і на дні чашки розтікається разом із кавовою гущею.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий