Що з чого пити, або Як розібратися в келихах і напоях

Що з чого пити, або Як розібратися в келихах і напоях

Різновидів келихів, склянок, чарок налічується близько кількох сотень. У повсякденному житті ми рідко замислюємося, з чого пити той чи інший напій. Але знавці стверджують, що навіть найвишуканіше вино, налите в непідходящий для нього посуд, втрачає свою особливість, тоді як правильно підібраний келих підкреслює смак і аромат.

*Келих «шампань флюте» у вигляді флейти використовується для подачі витончених шампанських вин. У класичному високому завуженому догори келиху напій добре піниться, довше «грає» і не так швидко видихається. Келих об’ємом 200–300 мл наповнюється строго на 2/3. Шампанське можна подавати до всіх страв, від закусок до десерту, обов’язково охолодженим до 6°C.
*Червоне вино більше смакуватиме, якщо налити його в округлий, присадкуватий, з широким дном келих. Велика площа зіткнення з повітрям сприяє насиченню напою киснем, більш тонкому і повному розкриттю букета. Об’єм келиха – близько 260 мл. Червоне вино подають до м’яса птиці, яловичини, свинини, баранини, а також до десерту. Сухі й напівсухі червоні вина п’ють неохолодженими (18°С), солодкі й напівсолодкі – злегка охолоджують.
*Для білого вина використовують келихи з більш вузькою, стрункою чашею невеликого об’єму (210 мл). Щоб розкрити свій аромат, біле вино, на відміну від червоного, не потребує інтенсивного контакту з повітрям. Завдяки частому підливанню напій у такій посудині завжди буде прохолодним і свіжим. Біле вино наливають на 2/3 келиха, подають охолодженим до 10°C до риби, птиці, телятини, а також до десерту.
*Невеликий (25–60 мл) келих трикутної форми з короткою ніжкою призначений для подачі лікерів у чистому вигляді, але також може використовуватися і для коньяку. Лікер у ньому слід подавати охолодженим до 10°C.
*У келиху, званому «мадерна чарка», об’ємом 80–100 мл прийнято подавати херес, вермут чи кріплені вина. Цей келих класичної трикутної форми з витонченою фігурною ніжкою наповнюють лише наполовину напоєм, охолодженим до 10°C.
*Келих «сніфтер» – з товстим дном і масивною короткою ніжкою, що сильно звужується догори, призначений для подачі бренді й коньяку в чистому вигляді. Посудина чудово лягає в долоню, від тепла якої напій зігрівається і розкриває свій смак і букет. Об’єм «сніфтера» – 260–390 мл, але наповнювати його можна тільки до краю широкої частини келиха, тобто не більше, ніж на чверть. Напої потрібно подавати кімнатної температури і пити невеликими ковтками, смакуючи.
*У келиху «рокс» подають віскі як у чистому вигляді, так і з льодом. Келих має прямокутну форму з товстими стінками і дном, які уповільнюють танення льоду. Посудина об’ємом від 100 до 320 мл наповнюється наполовину.
*Невеликий прямий келих «шот» із товстим дном об’ємом 40–60 мл призначений для сильно охолодженого міцного алкоголю в чистому вигляді (наприклад, горілки) і для міцних коктейлів невеликого обсягу, розрахованих на 1 ковток.
*»Мартіні», або коктейльна чарка, – келих трикутної форми з широким горлечком і довгою тонкою ніжкою, завдяки якій коктейль не нагрівається. Він ідеальний для більшості охолоджених коктейлів середнього обсягу без льоду, але абсолютно не підходить для напоїв у чистому вигляді (в тому числі й мартіні, незважаючи на свою назву). Об’єм цього келиха – 90–280 мл.
*»Харрікейн» – довгий келих у формі тюльпана на короткій фігурній ніжці об’ємом 400–480 мл – створений спеціально для подачі тропічних коктейлів типу «Блакитні Гаваї» чи «Піна Колада».
*Келих «Айріш кава» також має форму тюльпана на короткій ніжці, але вирізняється наявністю товстої ручки з жаростійкого скла. У такому посуді об ‘ємом 240–320 мл подають гарячі напої на зразок глінтвейну.
gazette.com.ua.

Добавить комментарий