Щоб “божа комаха” була здоровою

Щоб “божа комаха” була здоровою

До початку сезону медозбору ще залишається чимало часу, але бджолярі області вже насторожі. З року в рік вони зазнають збитків: від пестицидів гинуть бджоли. Щоб запобігти отруєнню бджіл, кожного року наприкінці зими підрозділи Держпродспоживслужби у всіх регіонах держави проводять форуми пасічників, куди запрошують бджолярів, представників місцевої влади та аграріїв.
Нещодавно такий форум під назвою «Механізм впровадження інформаційної платформи між бджолярами та сільськогосподарськими підприємствами. Законодавча база у бджільництві» відбувся у Полтаві. Організаторами виступили департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації, Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області та Громадська спілка «Обласне об’єднання «Полтавський пасічник».

Трикутник ефективної співпраці: пасічник, влада, аграрій

Директор департаменту агропромислового розвитку Сергій Фролов наголосив на необхідності співпраці з органами місцевого самоврядування щодо контролю за дотриманням сільськогосподарськими підприємствами статті 37 Закону України «Про бджільництво». У документі зазначено, що фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше, ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. Крім того, департамент агропромрозвитку ОДА спільно з ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області проводитимуть дії щодо виявлення та зупинення фактів поширення та використання сільгосппідприємствами фальсифікованих препаратів, які мають підвищену токсичну дію.
Аграріям нагадали, що обробіток нектароносіїв та знищення бур’янів можна проводити лише у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години, утримавшись від будь-яких агрозаходів під час масового льоту комах.
Бджолярам порадили на період обробок вивезти пасіку у безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні конкретних отрутохімікатів. Задля запобігання отруєнню бджіл кожному пасічнику слід заздалегідь познайомитися з керівником господарства, агрономами, фермерами тієї місцевості, куди вони будуть кочувати зі своїми бджолосім’ями, залишити їм свої телефони, адресу. Вони стануть аграріям у пригоді для майбутнього оповіщення бджоляра про початок обробки полів.

Довести отруєння бджіл нелегко, але можливо

У випадку загибелі бджіл пасічнику в першу чергу необхідно звернутися до місцевої влади з письмовою заявою про отруєння комах. Після цього повинна бути створена комісія, до складу якої необхідно залучити місцевих депутатів, представників товариства бджолярів, державних служб (ветеринарного підприємства, служби захисту рослин, екологічної установи).
Комісія оглядає пасіки, виявляє причини загибелі бджіл, встановлює осіб, відповідальних за цю загибель, та розмір збитків. Складається акт, у якому зазначається, де, коли, в який час, за якої температури, яким отрутохімікатом оброблялась культура, фаза розвитку рослини, характер загибелі бджіл (поодиноке, масове), ступінь ураження у відсотках і силу сімей після отруєння. А також чи дотрималися аграрії всіх інструкцій та попередили пасічника про обробку.
Разом з пробою бджіл (мертвих і живих) зразки оброблених рослин і копія акта подається в державну лабораторію підприємства ветеринарної медицини. Термін доставки проб не повинен перевищувати одну добу. Акт комісії і експертиза лабораторії – основні документи, які відіграють вирішальну роль у суді. Маючи акт і лабораторний дослід, який підтверджує факт отруєння і визначає отруту, слід письмово звернутися про відшкодування збитків, передати справу до суду.
В ході конференції також були обговорені питання впровадження інформаційної платформи між бджолярами та сільськогосподарськими підприємствами, реєстрації пасік у державному електронному реєстрі потужностей, вимоги національного законодавства та міжнародних стандартів до впровадження систем управління безпечністю харчових продуктів при виробництві меду та продукції бджільництва.

Підготувала Юлія ХОМЕНКО.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий