“Шкідливі звички” у домашньої птиці

“Шкідливі звички” у домашньої птиці

Розкльовування і канібалізм у птиці – форма вкрай неправильної кормової поведінки (а не хвороба!), і їх профілактика – одне з головних завдань птахівника-любителя.

З’ясовуємо причини

Причин, що призводять до появи таких звичок у домашньої птиці, більш ніж достатньо. Так, у дикій природі птиця дуже активна і постійно зайнята пошуком корму, а при утриманні її в клітках, вольєрах вона обмежена в русі, швидко задовольняє свої кормові потреби й не витрачає всю енергію. Безпосередньо сприяють появі звички розкльовування такі фактори: спільне утримання різновікової птиці, підвищена його щільність, порушення мікроклімату в клітках, надмірна кількість світла, погано збалансовані раціони, нестача місця для годівлі та напування птиці, наявність нашкірних паразитів (кліщі, воші, пухоїди тощо).
Канібалізм, тобто поїдання собі подібних, може спричинити згодовування птиці сирого м’яса (його необхідно згодовувати тільки у провареному вигляді) або зволікання із прибиранням померлої у вольєрі птахи.
З особливою увагою слід стежити за станом птиці під час завершення заміни ювенального пуху на первинне оперення (у пташенят віком 25–35 днів) і в період закінчення ювенальної линьки, що за термінами збігається з початком яйцекладки (у 140–150-денному віці). Якщо більше 10–15% курчат у місячному віці все ще мають жовту (вкриту пухом) голівку, необхідно перевірити збалансованість раціону за вмістом у ньому поживних речовин.
При стимуляції у молодок продуктивності світлом або білковими кормами можливі випадки випадання яйцеводу. Проблему може спровокувати й знесення великих двожовткових яєць. Яйцевід починають розкльовувати інші птахи. Необхідно зазначити, що клоачне розкльовування найбільш небезпечне і в більшості випадків супроводжується високою смертністю птиці через велику втрату крові. До речі, навіть крапля крові або подряпина на тілі несучки можуть спровокувати патологічну поведінку.
Якщо в стаді з’явилися явні канібали, їх слід негайно видалити зі спільноти. До речі, така поведінка у більшості особин передається у спадок. Вважається, що кури з коричневим оперенням генетично менш схильні до розкльовування, ніж особини з білим пір’ям. До того ж на темному тілі не так помітні будь-які пошкодження, й це деякою мірою також запобігає розкльовуванню. Поранені місця на тілі “жертв” обов’язково потрібно обробити препаратом АСД (антисептик Дорогова), замазати товстим шаром дьогтю або обприскати гірким трав’яним настоєм.
Першопричиною ж поїдання яєць може стати знесення курми яєць зовсім без шкаралупи або вкритих дуже тонкою шкаралупою, що втрачає цілісність при бодай найменшому натискуванні на неї. Якщо курка склює вміст таких яєць, то в подальшому цей поодинокий досвід переродиться у згубну звичку, що поступово переросте в потребу. В результаті після знесення несучки починають розкльовувати і поїдати цілком нормальні яйця. До розкльовування неушкоджених яєць призводить, головним чином, нестача в кормах протеїну і кальцію.

Коригуємо раціон

У цілому кількість випадків розкльовування і канібалізму, вищипування пір’я і поїдання яєць можна значно зменшити, якщо згодовувати птиці розсипні корми, мішанки. На споживання такого корму в порівнянні з гранулами у курей ітиме багато часу, а значить його залишатиметься менше для “з’ясування стосунків”. Слід також згодовувати птиці зелену траву і моркву. Під час линьки птиця залюбки поїдатиме листя капусти і салату. В такій їжі багато сірки, що сприяє відростанню пера.
Не можна допускати згодовування гнилих і запліснявілих кормів. Вони отруюють організм птиці й погіршують засвоєння поживних речовин. При порушенні мінерального обміну в раціон птиці необхідно вводити: сірку – 0,2–0,3 г, лимонну кислоту – 0,02–0,05 г на голову на добу протягом 15–20 днів. Давати треба і кухонну сіль – 3 г на 1 л води – й напувати протягом трьох днів.
Для відновлення білкового обміну до раціону вводять макуху, м’ясо-кісткове борошно, риб’ячий жир, сухе молоко або молочні відвійки (рос. – обрат).

Створюємо сприятливі умови

Щоб поведінка птиці не виходила за межі норми, необхідно розширити площу вигулів. Ризик розкльовування зменшується, коли понад 50% поголів’я птиці виходить із приміщення на вигул і піддається дії сонячного світла. Для профілактики негативної поведінки не можна допускати різких (більше 10 градусів) коливань температури в приміщенні утримання.
У жаркий період не слід допускати зниження відносної вологості в приміщенні нижче 50%. В особливо сухі й спекотні дні можна застосовувати зрошення дорослої птиці з пульверизатора або зволожувати долівку. Слід також зменшити яскравість (але не тривалість!) освітлення. При надто яскравому світлі активність птиці підвищується, і в стаді завжди знайдеться “організатор” розкльовування.
Достатньо ефективною для боротьби з канібалізмом птиці є настоянка валеріани (з розрахунку 2 мл ліків на 50 голів курей протягом 5 днів). Випоювання проводять два рази на день, вранці й увечері, кожен раз даючи на всіх у вигляді водного розчину по 1 мл. Настоянка валеріани заспокоює нервову систему птиці й знижує її збудливість, одночасно підвищуючи здатність організму протистояти стресам.

Якщо “по-доброму” не вийшло…

Якщо зазначені заходи не дали очікуваного результату, слід вдатися до радикальних заходів – обрізання дзьоба. У домашніх умовах при появі ознак розкльовування і канібалізму самостійно гострими ножицями можна видалити лише білу (до жовтої ділянки) частину дзьоба, намагаючись не пошкодити кровоносні судини. Якщо кров все ж з’явилася, необхідно обробити місце зрізу настоянкою йоду.
У деяких птахівників-любителів виникають певні сумніви, а раптом усічений дзьоб завадить курям-несучкам повноцінно клювати корм і відшукувати різних комах? Не переймайтеся, ви матимете несучок, надійно захищених від розкльовування і канібалізму. До того ж вони набагато менше розкидатимуть корм, тому що захоплюватимуть його невеликими порціями. Крім того, птиця буде довше перебувати біля годівниць, а це, в свою чергу, призводитиме
до кращого засвоювання і перетравлювання корму.
Обрізати дзьоби треба усіх курям, не пропускаючи жодної особини, позаяк птахи, в яких орган “нападу” залишиться неушкодженим, можуть перетворитися на грізних канібалів. При нерадикальному обрізанні відростання гострої частини дзьоба відбудеться приблизно через 2–3 тижні. Тож таку операцію дозволяється виконувати повторно без жодних наслідків для птиці аж до повного припинення випадків розкльовування і канібалізму, поїдання яєць і пір’я.

Дмитро БІЛАЙ
Магістр із технології виробництва
і переробки продукції тваринництва

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий