Шлях від буряку  до цукру

Шлях від буряку до цукру

Цукрозавод агропромхолдингу «Астарта-Київ» у Глобиному – одне з кращих підприємств цукрової галузі в Україні. За добу тут переробляють понад шість тисяч тонн цукрових буряків, виготовляючи за виробничий сезон близько 50 тисяч тонн високоякісного білого цукру.

Сезон цукроваріння цьогоріч розпочався 25 вересня. Глобинський цукрозавод працює цілодобово. Підприємство приймає на переробку власний «астартівський» урожай і буряки навколишніх фермерських господарств. Процес переробки розпочинається із сировинного відділення. Далі коренеплоди досліджує лабораторія вхідного контролю. Перевіряють цукристість, інші показники. Потім буряк вивантажують у спеціальні ями, де з допомогою гідротранспортера і насосів він потрапляє у мийне відділення. Очищені коренеплоди конвеєром направляють до бурякового відділення – «башти», яка знаходиться над іншими переробними цехами. До речі, на підприємстві передбачені система очищення технічної води та її повторне використання. Далі буряки потрапляють під ножі бурякорізок, які подрібнюють коренеплоди на стружку. Чим більші буряки, тим легше досягти оптимальної довжини стружки та кращого вилучення цукру з неї.
У технологічному процесі задіяно два дифузійних апарати. У них подається стружка, сюди ж надходить живильна вода, й таким чином вимивається із стружки цукор, проходить процес дифузії. Коли стружка піднімається вгору, великим черпачним колесом жом виводиться назовні. А сік забирається в сокоочисне відділення. Жом потрапляє на преси глибокого віджимання. Ними вичавлюють рідину, жомопресову воду, яка має цукор. Її повертають на завод для подальшої технологічної обробки.
Цукор виробляють із очищеного соку, який уварюють до стану сиропу, та клеровки, яка є розчином жовтого цукру. Перед тим, як потрапити на уварювання сироп та клеровка проходять фільтрацію. У продуктовому цеху, де варять цукор, шляхом декількох стадій варіння у вакуумних апаратах цукровмісні продукти перетворюються на утфель. Потім його направляють на центрифуги, де виділяють і промивають кристали цукру та відводять патоки. Після того вологий цукровий пісок потрапляє на сушку, а патока – на виробництво жовтого цукру ІІ та ІIІ продуктів.
Весь процес, від прийому буряків до відвантаження готової продукції, максимально автоматизований. Із лабораторії вхідного контролю відслідковують шлях кожної партії цукрового буряку. У виробничій та аналітичній лабораторіях беруть аналізи проміжного та визначають якість кінцевого продукту. В кожному цеху за процесом наглядають оператори за допомогою спеціальних комп’ютерних програм.
Підприємство співпрацює з фабриками, які мають своїх співзасновників за кордоном. Це – споживачі з високими європейськими вимогами до цукру. І Глобинський цукрозавод робить усе, щоб відповідати міжнародним стандартам.
Глобинський цукровий завод засновано в 1910 році. Це велике підприємство, яке зберігає столітні традиції і впроваджує високі стандарти якості виробництва та умов праці, веде соціальну політику, спрямовану на підтримку пенсіонерів і ветеранів.

ГО «Полтавщина Аграрна».

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий