Сіємо огірки… в грудні

Сіємо огірки… в грудні

Цибуля у склянках із водою й веселенькі “чубчики” молодої зелені – у багатьох оселях взимку можна побачити таку картину. Отримати цибулеву зелень нескладно, був би тільки посадковий матеріал і горщик із піском. Інша справа – вирощувати взимку огірки. Тут і досвічування додаткове потрібне, і запилювати квіти доводиться вручну, і про захист тендітних рослин від протягів подбати потрібно. Але як же добре смакує салат, приготовлений із запашних огірків, нехай і зібраних на підвіконні, але домашніх.

Усе починається із сорту

Квартирні умови та ще й узимку для городини – це стрес. Але Апрельський, Зозуля, Кукарача – старі перевірені сорти, що добре ростуть і родять в таких умовах. До того ж вони формують багато жіночих квітів, а значить – і зав’язі. Огірки цих сортів смачні, виростають до 20 см завдовжки. Щоб отримати добрий урожай, рослини сорту Кукарача треба штучно запилювати, а от Апрельський і Зозуля самозапильні.
Ідеальна суміш для огіркової грядки на підвіконні – дерновий грунт і перегній у рівних частинах. Перед висівом насіння треба прогріти і проростити, а потім висіяти по одній зернині в стаканчик. Глибина заробляння зерняток у грунтосуміш – 1 см. Для прискорення проростання ємності із насінням після поливу треба накрити прозорим склом чи затягнути плівкою й забезпечити температурний режим на рівні 25°С. До речі, під ящики з розсадою й горщики з дорослими плодоносними рослинами необхідно підкласти шматок пінопласту чи дощечку. Це захистить огіркові “ноги” від підмерзання.

Багато світла не буває

В умовах короткого світлового дня молоді сходи (як тільки зійдуть, одразу прибрати скло) треба розмістити на підвіконнях із південного боку будинку чи квартири й обов’язково досвічувати. Тривалість штучного освітлення щодня – не менше 6 годин, щоб загалом світловий день був не коротшим 12 годин.
Освітлювати рослини на підвіконні (й не тільки огірки) можна люмінесцентними лампами білого чи денного світла. Для квартирної грядки площею 1 м2 знадобляться лампи потужністю 120–300 Вт – в залежності від місяця й культури, що вирощується. До речі, так ростити можна й томати, і листковий буряк, і селеру, й прянощі.
Лампи білого й денного світла майже не дають тепла, тож їх можна розміщати в безпосередній близькості від рослин і навіть посеред них. А от лампи розжарювання генерують дуже багато теплової енергії, тож їх треба розміщати подалі від рослин – на відстані 50–60 см від листків. Бажано, щоб до джерела світла рослини перебували під кутом приблизно 10–15 градусів.

Підживлення, поливи

Протягом вегетації догляд за домашніми огірковими рослинами приблизно такий самий, як і за грядковими. Вдень температура в приміщенні має бути не нижче 20 градусів (не забуваймо – огірки люблять тепло), вночі – в межах 15 градусів. Протяги й посуха – вороги зеленців. Щоб рослини добре росли і рясно родили, повітря навколо них повсякчас треба зволожувати. Якщо в кімнаті надто сильно гріють батареї, їх час від часу треба завішувати мокрою тканиною, щоб трохи знизити температуру й підвищити вологість.
Загалом огірки не переносять посухи, тож треба їх поливати часто, але не надто рясно. Головне – щоб не пересихала земляна грудка. Обприскування – теж дуже ефективний спосіб підтримувати постійний рівень вологості.
Уперше розсаду підживлюють у 2-тижневому віці повним мінеральним добривом. Через 10 днів повторити, і так – протягом всього періоду вегетації. Коли в молодих рослин з’явиться по 4–5 справжніх листків, пагінець треба прищипнути для стимуляції утворення бічних пагонів, на яких формуватимуться жіночі квіти. Потім слід вкоротити огудини над 5–6 листками для такого ж ефекту, а далі – видаляти всі бічні неплідні галуження.
Партенокарпічні квартирні гібриди (не потребують запилення) формують по-іншому: спочатку на головному стеблі до висоти 50 см треба видалити всі бічні пагони й квіти. На наступних 50 см слід прищипнути усі бокові пагінці на один листок і на один плід. Насамкінець, коли рослина витягнеться до 1,7 м, прищипнути на головних пагонах точки росту для обмеження видовжування.

Марія ПРИХОДЬКО,
агроном.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий