Такий різновид паски виготовляють зі спресованого кисломолочного сиру. Готовий виріб має форму усіченої піраміди, що символізує Гріб Господній. Для приготування святкової страви використовується спеціальна розбірна дерев’яна чи пластикова форма – пасочниця. На внутрішньому боці форми зазвичай є витиснені літери «ХВ», що означають вітання «Христос Воскрес!» Цей напис переноситься на готову сирну паску.
Замість пасочниці можна скористатися друшляком. Покладіть у нього широку (щоб звисали краї) марлю в два шари. Викладіть сирну суміш. Загорніть краї марлі всередину. Зверху поставте донизу денцем тарілку, а на неї – вантаж (банку з водою). Друшляк помістіть на каструлю, в яку з молочних продуктів буде стікати зайва рідина. Витримайте десерт у холодильнику.
1 кілограм розсипчастого кисломолочного сиру будь-якої жирності, 400 грамів сметани (15%), 200 мілілітрів ряжанки (4%), 8 столових ложок меду чи цукру, будь-які сухофрукти, цедра 1 лимона, 2 пакетики ванільного цукру.
Сухофрукти замочіть в окропі й, коли вони розбухнуть, наріжте дрібними шматочками.
Сир протріть через сито. Додайте сметану, мед, ряжанку, ванільний цукор, цедру лимона й сухофрукти. Перемішайте. Викладіть масу в підготовану форму під прес. Відправте в холодильник мінімум на 12 годин.
***
1 кілограм кисломолочного сиру, 400 грамів цукру, 300 грамів солодковершкового масла, 8 жовтків, 1 склянка жирних вершків, 100 грамів цукатів, 60 грамів родзинок, 1 чайна ложка ванільного цукру, 10 волоських горіхів.
Сир кілька разів пропустіть через м’ясорубку. Жовтки ретельно розітріть зі звичайним і ванільним цукром.
Розігрійте вершки до дуже гарячого стану й залийте ними солодкі жовтки при безперервному помішуванні. Потім поставте посудину з цією масою в каструлю з гарячою водою і збивайте вінчиком, поки маса не почне густіти й не втратить запах сирих яєць. Остудіть.
Збийте розм’якшене вершкове масло. По 1 столовій ложці додайте до нього (по черзі) весь сир і всю яєчно-вершкову масу. Отримуваний продукт ретельно перемішуйте. У кінці покладіть подрібнені горіхи, вимочені в окропі й висушені родзинки, цукати.
Викладіть суміш у пасочницю чи в друшляк. Під пресом тримайте в холодильнику мінімум добу.