Сирна паска

Сирна паска

Такий різновид паски виготовляють зі спресованого кисломолочного сиру. Готовий виріб має форму усіченої піраміди, що символізує Гріб Господній. Для приготування святкової страви використовується спеціальна розбірна дерев’яна чи пластикова форма – пасочниця. На внутрішньому боці форми зазвичай є витиснені літери «ХВ», що означають вітання «Христос Воскрес!» Цей напис переноситься на готову сирну паску.
Замість пасочниці можна скористатися друшляком. Покладіть у нього широку (щоб звисали краї) марлю в два шари. Викладіть сирну суміш. Загорніть краї марлі всередину. Зверху поставте донизу денцем тарілку, а на неї – вантаж (банку з водою). Друшляк помістіть на каструлю, в яку з молочних продуктів буде стікати зайва рідина. Витримайте десерт у холодильнику.

1 кілограм розсипчастого кисломолочного сиру будь-якої жирності, 400 грамів сметани (15%), 200 мілілітрів ряжанки (4%), 8 столових ложок меду чи цукру, будь-які сухофрукти, цедра 1 лимона, 2 пакетики ванільного цукру.
Сухофрукти замочіть в окропі й, коли вони розбухнуть, наріжте дрібними шматочками.
Сир протріть через сито. Додайте сметану, мед, ряжанку, ванільний цукор, цедру лимона й сухофрукти. Перемішайте. Викладіть масу в підготовану форму під прес. Відправте в холодильник мінімум на 12 годин.
***
1 кілограм кисломолочного сиру, 400 грамів цукру, 300 грамів солодковершкового масла, 8 жовтків, 1 склянка жирних вершків, 100 грамів цукатів, 60 грамів родзинок, 1 чайна ложка ванільного цукру, 10 волоських горіхів.
Сир кілька разів пропустіть через м’ясорубку. Жовтки ретельно розітріть зі звичайним і ванільним цукром.
Розігрійте вершки до дуже гарячого стану й залийте ними солодкі жовтки при безперервному помішуванні. Потім поставте посудину з цією масою в каструлю з гарячою водою і збивайте вінчиком, поки маса не почне густіти й не втратить запах сирих яєць. Остудіть.
Збийте розм’якшене вершкове масло. По 1 столовій ложці додайте до нього (по черзі) весь сир і всю яєчно-вершкову масу. Отримуваний продукт ретельно перемішуйте. У кінці покладіть подрібнені горіхи, вимочені в окропі й висушені родзинки, цукати.
Викладіть суміш у пасочницю чи в друшляк. Під пресом тримайте в холодильнику мінімум добу.

Поділися:

Добавить комментарий