Сирники на десерт  і не тільки

Сирники на десерт і не тільки

Це традиційні смаколики української кухні. Найчастіше сирники смажать на сковороді, рідше – печуть у духовці. Їдять зі сметаною чи варенням.
Головний секрет тіста для сирників полягає у використанні сухого, розсипчастого кисломолочного сиру. Зазвичай таким буває лише домашній продукт. Магазинний майже завжди надто вологий і потребує додавання більшої кількості борошна, у результаті чого сирне тісто втрачає притаманну йому ніжність і пишність.
Щоб смажені сирники були соковитішими, під час приготування сковороду слід накривати кришкою.

Класичні

1 кілограм домашнього кисломолочного сиру, 6 столових ложок цукру, 1 столова ложка ванільного цукру, 5 столових ложок борошна, 2 яйця, дрібка солі, олія.
Сир акуратно розімніть виделкою. Додайте сіль і цукор, перемішайте. Вбийте яйця і знову перемішайте. Поступово підсипаючи борошно (2,5 cтолової ложки), замісіть м’яке тісто й залиште на 10 хвилин.
В окрему тарілку висипте решту борошна. Змоченими в холодній воді руками сформуйте із сирної маси кульки та обкачайте в борошні. Викладіть вироби на розігріту з олією сковорідку й кожен трохи приплюсніть. Смажте на середньому вогні до золотавої скоринки з обох боків.

Лимонні

0,5 кілограма кисломолочного сиру, 40 грамів цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 50 грамів манної крупи, 1 яйце, цедра 1 лимона, дрібка солі, цукрова пудра.
Сир розітріть ложкою, додайте цукор, ванільний цукор, манну крупу, натерту цедру лимона, яйце, дрібку солі й добре перемішайте. Залиште тісто на 4 години. Потім скачайте його у вигляді ковбаски, розділіть на 10 частин і за допомогою плаского боку ножа сформуйте сирники.
Викладіть вироби на застелене пергаментним папером деко. Поставте в розігріту духовку й печіть до золотистого відтінку. Готові сирники посипте цукровою пудрою.

Яблучні

0,5 кілограма кисломолочного сиру, 3 столові ложки цукру, 5 столових ложок борошна, 2 яйця, 2 яблука, олія.
Протріть сир через сито. Додайте яйця і ретельно перемішайте. Далі додайте натерті на середній тертці яблука (попередньо очищені від шкірки), цукор і 3 столові ложки борошна. Замісіть ніжне тісто.
Набирайте тісто столовою ложкою, обкачуйте у борошні й викладайте на розігріту з олією сковороду. Через 2 хвилини переверніть сирники на інший бік, накрийте сковорідку кришкою і продовжуйте смажити ще 1,5 хвилини.

Із картоплею

250 грамів кисломолочного сиру, 1 крупна варена картоплина, 1 яйце, 1 столова ложка борошна, дрібка солі, олія.
Картоплину натріть на дрібній тертці, додайте сир, яйце, борошно й сіль. Замісіть тісто, сформуйте сирники й обсмажте на олії до золотистої скоринки.

Із кропом

200 грамів домашнього кисломолочного сиру, 60 грамів твердого сиру, 2 жовтки, зелений кріп, 1 чайна ложка сухого часнику, 2 столові ложки борошна, сіль, перець чорний мелений, олія.
Твердий сир натріть на дрібній тертці, додайте кисломолочний сир, жовтки й посічену зелень. Посоліть, поперчіть за смаком, покладіть сухий часник і все ретельно перемішайте. Сформуйте невеликі сирники й обсмажте на олії з двох боків до рум’яного кольору.

Добавить комментарий