Ситна каша –  сила наша!

Ситна каша – сила наша!

Найлегша в приготуванні страва – каша. Можливо, саме тому ми її і недооцінюємо, вважаючи зовсім буденною. Якщо ж додати до улюбленої крупи кілька нових інгредієнтів, вона здивує особливим смаком.

 

Гречана з сиром

300 грамів гречаної крупи, 100 грамів розсипчастого кисломолочного сиру, 1 яйце, 50 грамів сиру фета, 60 грамів вершкового масла, по четвертинці чайної ложки кмину, насіння фенхеля, щіпка перцю чорного меленого, сіль.
Гречку зваріть до готовності. Кмин і фенхель розітріть у ступці. Фету наріжте дрібним кубиком. У глибокій мисці з’єднайте кисломолочний сир і яйце, потім додайте до них подрібнені спеції, приправте перцем і сіллю. Ретельно перемішайте все до однорідної маси. Далі покладіть шматочки фети й знову перемішайте, але дуже акуратно, щоб вони лишилися цілими.
Духовку розігрійте до 180°C. Керамічну форму для випікання змастіть маслом, викладіть спочатку половину вареної гречки, зверху – сирну масу, а потім решту гречки. Залишки вершкового масла наріжте невеликими шматочками і розкладіть поверх гречки. Форму з гречкою відправте в духовку приблизно на 15 хвилин.

Пшоняна з капустою

1 кілограм капусти, 6 столових ложок пшона, 4 склянки молока, 200 грамів сала, сіль.
Розігрійте сотейник на середньому вогні, покладіть кілька дрібних шматочків сала і розтопіть. Додайте посічену капусту й смажте кілька хвилин, перемішуючи дерев’яною лопаткою. Потім всипте промиту крупу й залийте вміст сотейника водою так, щоб вона повністю покривала крупу. Коли вода закипить, зменшіть вогонь до найслабшого. Кришкою сотейник не накривайте.
Коли крупа звариться до напівготовності, долийте в сотейник молоко, ретельно перемішайте. Потім покладіть нарізане дрібним кубиком сало, посоліть за смаком, іще раз перемішайте і варіть страву до повної готовності крупи.

Рисова з яблуком

0,5 кілограма яблук, 1 літр домашнього молока, 1 склянка пропареного довгастого рису, 1 – 2 столові ложки цукру, 2 столові ложки подрібнених горіхів (будь-яких), кориця на кінчику ножа, лимонна цедра, сіль.
Налийте молоко в каструлю з товстим дном і доведіть до кипіння на повільному вогні, додайте дрібку солі й всипте ретельно промитий рис. Щоб каша не підгоріла, перемішуйте її дерев’яною лопаткою.
М’якоть яблук наріжте часточками, перекладіть на тарілку, посипте цукром, корицею. Додайте лимонну цедру й усю масу добре перемішайте. Залиште на 5 хвилин, щоб яблука увібрали аромат кориці. Потім пересипте їх у каструлю з готовою рисовою кашею. Акуратно перемішайте, накрийте кришкою і залиште настоюватися протягом 15 хвилин.
Перед вживанням кожну порцію каші присипте подрібненими горіхами.

Перлова з м’ясом

2,5 склянки перлової крупи, 1 кілограм нежирної свинини, 1 морквина, 1 крупна цибулина, 1 солодка перчина, 1 столова ложка томатної пасти, олія для обсмажування, сіль, спеції, лимонний сік для маринаду.
Замочіть перлову крупу на 4 години в холодній воді. Свинину поріжте шматочками 3х3 сантиметри, складіть у каструлю, посипте спеціями за смаком, влийте трохи лимонного соку й також залиште на 4 години при кімнатній температурі.
Моркву наріжте тонкими кільцями, цибулю – півкільцями. Все обсмажте на сковорідці, а незадовго до готовності додайте томатну пасту, розведену в кількох ложках води. Перемішайте й тушкуйте під кришкою 5 – 7 хвилин.
Відкиньте перловку на друшляк, промийте, з’єднайте з масою зі сковороди й добре перемішайте. Замариноване м’ясо обсмажте до напівготовності.
Візьміть керамічні горщики невеликого розміру й кожен наповніть до половини крупою з овочами. Потім покладіть нарізаний півкільцями перець. Зверху викладіть м’ясо, додайте сіль, залийте все окропом і накрийте кришками. Поставте горщики в попередньо розігріту до 200 °C духовку приблизно на півтори години. Процес приготування обов’язково контролюйте. Можливо, доведеться перевернути м’ясо, щоб воно не занадто запеклося зверху, чи долити води.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий