Ситні й апетитні заготовки із солодкого перцю

Ситні й апетитні заготовки із солодкого перцю

Уже незабаром сезон консервації добіжить кінця. Традиційно серед останніх на поличку із заготовками потрапляють банки із солодким (болгарським) перцем. Помаранчеві, яскраво-червоні, жовті перчини дуже гарні на вигляд і мають багату палітру смаків. У залежності від технології приготування перець може бути і кисло-солодким, і гострим, і пряним.

Із медом

4 кілограми солодкого перцю, 4 літри води, 2 склянки оцту, 2 склянки цукру, 4 столові ложки меду, 4 столові ложки солі, перець чорний горошком, часник.
Помитий перець очистіть від насіння, розріжте кожну перчину вздовж на 4 частини. З’єднайте воду, цукор, оцет, сіль і мед. Розмішайте і зваріть із цього розчину маринад. Залийте перець киплячим маринадом на 10 хвилин. За цей час він стане м’якшим.
У кожну півлітрову банку покладіть 5 горошин чорного перцю і 1 зубчик часнику. Наповніть банки четвертинками перцю, залийте маринадом по вінця, накрийте кришками. Стерилізуйте 7 хвилин. Закатайте.

У томаті

6 кілограмів перцю, 3 кілограми помідорів, 2 склянки цукру, 2 склянки олії, 200 мілілітрів оцту, 4 столові ложки солі.
Перець очистіть від плодоніжок і насіння, поріжте вздовж на 6 частин. Помідори поріжте шматочками й перекрутіть через м’ясорубку. Додайте до помідорного пюре цукор, сіль, оцет, олію. Поставте на вогонь, доведіть до кипіння і покладіть у томатну масу шматочки перцю. Варіть на маленькому вогні протягом 20 хвилин. Швидко розкладіть перець із соусом у банки, закатайте кришками, переверніть догори дном, вкутайте й залиште до повного охолодження.

Із часником

5 кілограмів солодкого перцю, 300 мілілітрів олії, 400 мілілітрів оцту, 12 горошин чорного перцю, 10 зубців часнику, 2 склянки цукру, 1 столова ложка солі.
Перець поріжте шматочками, часник – великими шматками. Маринад з оцту, олії, цукру й солі доведіть до кипіння, покладіть солодкий перець, часник, перець горошком. Кип’ятіть 5–7 хвилин, потім розкладіть усе разом у підготовлені банки. Закатайте.

Із морквою

5 кілограмів солодкого перцю, 1 кілограм моркви, по 1,5 склянки води, оцту, олії, цукру, часник за смаком.
Перець поріжте квадратиком, моркву натріть на крупній тертці, часник подрібніть довільно. Усе з’єднайте у великій каструлі, перемішайте.
Розчин з оцту, цукру й олії прокип’ятіть на невеликому вогні кілька хвилин. Залийте цим маринадом підготовлені овочі й приберіть каструлю у холодильник на п’ять діб. Потім розфасуйте масу в банки. Простерилізуйте літрові банки 15 хвилин. Закатайте.

Із гірчицею

Солодкий перець. Для маринаду: на 1 літр води – 250 мілілітрів оцту, 200 грамів цукру, 1 столова ложка солі. На дно кожної півлітрової банки – 1 кружальце цибулі, 0,5 чайної ложки зерен гірчиці, 1 лавровий листок, 0,5 чайної ложки духмяного перцю.
Очищений перець поріжте на четвертинки й щільно вкладіть у банки зі спеціями. Маринад закип’ятіть і помішуйте на вогні до повного розчинення цукру. Залийте гарячим маринадом перець у банках. Стерилізуйте протягом 5 хвилин. Дістаньте банки з каструлі, акуратно витріть насухо, переверніть догори дном і залиште до остигання.

Лечо

5 кілограмів болгарського перцю, 4 кілограми помідорів, 1 склянка цукру, 2–3 столові ложки солі, 1 склянка олії, 2 столові ложки оцту, 10 горошин чорного перцю.
Очищений солодкий перець поріжте шматками середнього розміру. Помідори очистіть від шкірки й пропустіть через м’ясорубку. Отриману томатну масу посоліть, всипте цукор, перемішайте й поставте на плиту на середній вогонь. Коли закипить, додайте олію і перець горошком. Перемішайте. Покладіть подрібнений солодкий перець. Після закипання варіть лечо на середньому вогні півгодини. Протягом цього часу масу необхідно тричі акуратно перемішати.
Зніміть каструлю з плити, влийте оцет, перемішайте лечо й гарячим розкладіть у теплі стерилізовані банки. Закатайте і вкутайте до повного остигання.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий