Склокерамічна плита: переваги й недоліки

Склокерамічна плита: переваги й недоліки

Із появою у продажу плит зі склокерамічними поверхнями виникла конкуренція між ними і звичайними електроплитами. Власне, склокераміка кардинально змінила уявлення господинь про естетику кухні. Завідчила, що й найпрактичніші прилади можуть мати вишуканий дизайн.
Водночас не варто думати, що модна новинка вирізняється виключно перевагами. Є в неї і свої недоліки. І більше про все це слід дізнатися до придбання товару.

Особливості матеріалу. Склокерамічна варильна панель – це сучасна, зручна у використанні техніка, що надає кухні особливого стилю. Склокераміку виготовляють шляхом плавлення скла за спеціальною технологією, в результаті чого отримують новий матеріал, який має зовнішній вигляд скла, але зовсім інші властивості. Він стійкий до перепадів температур і має високу ударостійкість.
Вибрати електроплиту зі склокерамічною поверхнею не так просто, враховуючи, як багато моделей представлено в магазинах. Є серед них і відносно недорогі, з мінімумом функцій, і «нафаршировані» електронікою на кілька десятків тисяч гривень.
Різновиди конфорок. Головне при виборі моделі електроплити – розібратися з особливостями роботи нагрівальних елементів. Простіше кажучи, з різновидами конфорок.
Сучасну електричну плиту легко впізнати за рівною, гладкою поверхнею, на якій майже не видно конфорок. Зазвичай вони лише злегка позначені контурами різної форми і величини. Від того, який елемент знаходиться всередині, залежить не тільки вартість пристрою, а й ефективність його роботи.
• Галогенні конфорки миттєво нагріваються (до 3 секунд) за рахунок спеціальної лампи, з’єднаної з високотемпературною спіраллю. Під час роботи вони світяться м’яким червоним світлом. Їхня висока потужність дозволяє швидко нагріти воду чи добре просмажити м’ясо. Недоліки – порівняно невеликий термін служби галогенних ламп і високе споживання електроенергії.
• Рапідні (спіральні) конфорки нагріваються трохи повільніше – до 12 секунд, проте вони більш надійні й економічні. Усередині них знаходиться спіраль зі сплаву високого опору, здатна при нагріванні віддавати велику кількість тепла. Рапідні конфорки зазвичай встановлені на панелях бюджетного сегмента.
У більш сучасному різновиді цих конфорок спіраль укладена набагато щільніше, за рахунок чого конфорки трохи швидше нагріваються й остигають (до 7 секунд).
• Індукційні конфорки призначені для нагрівання дна спеціального посуду. Саме вони вважаються найбільш ефективними й економічними. Принцип роботи нагрівальних елементів подібного виду передбачає використання для нагрівання енергії магнітного поля. Воно формується при взаємодії котушки індуктивності й потужного електрогенератора, встановлених «під капотом» панелі. Вся енергія при цьому передається безпосередньо посуду, в якому відбувається приготування, – індукційна робоча поверхня нагріває безпосередньо днище каструль і сковорідок, сама ж залишається холодною чи злегка теплою від контакту з посудом.
Однак коштує склокераміка з індукційними конфорками недешево. А якщо врахувати, що до неї доведеться купити спеціальний посуд, то виходить іще «кусючіша» сума. «У парі» зі звичайними каструлями, що дісталися у спадок від бабусі, плита просто не запуститься в роботу.
Переваги склокерамічних плит. Нагрівальні елементи в склокерамічній плиті нагріваються й остигають швидше, ніж стандартні «млинці» електроплити. Оскільки склокераміка проводить тепло по вертикалі, то прогрівається, перш за все, дно каструлі. На такій плиті можна за 2–3 хвилини закип’ятити 2 літри води, що значно прискорює процес готування і дає значну економію електроенергії.
Окрім того, завдяки швидкому нагріванню й остиганню склокераміки можна динамічно регулювати ступінь нагрівання. Раніше це було доступно тільки для газових плит.
Важливою позитивною характеристикою є також можливість змінювати площу нагріву варильної поверхні, що дозволяє використовувати посуд із різним діаметром дна і різною його формою (качатниці, гусятниці, судки різної конфігурації). Власне, конфорка сама змінює свої розмір та форму.
У сучасних моделях склокерамічних плит вбудована сенсорна панель, отож достатньо лише кількох дотиків, щоб включити і задати потрібний режим.
Недоліки склокерамічних плит. Не кожній господині сподобається, що для готування на склокерамічній плиті підходить не будь-який посуд, як і те, що поверхню такої плити можна мити тільки спеціальними засобами. Її заборонено очищати абразивними матеріалами, тому що після появи подряпин вона втрачає свої властивості.
Склокераміка чутлива до пошкоджень. Вона витримує велику вагу, але «не встоїть» перед точковим ударом гострим предметом. На стан поверхні склокерамічної плити погано впливають алюміній, пластмаса і навіть… цукор.
На звичайну електроплиту можна ставити каструлі з мокрими стінками. А для склокерамічних поверхонь такі дії неприпустимі. Бризки холодної води на увімкнену плиту можуть вивести її з ладу.
***
Отож, якщо порівняти звичайну електричну й склокерамічну плити з однаковим набором функцій, дорожче коштуватиме саме остання. І в цьому разі переплачувати доведеться тільки за ефектний вигляд пристрою. Чи варто це робити, вирішувати тільки вам.
(За матеріалами інтернет-сайта 1000sekretov.net).

Добавить комментарий