Сливова симфонія серпня

Сливова симфонія серпня

Ці фрукти багаті на вітаміни, мінерали і є відмінним джерелом калію. Вони легко перетравлюються, нормалізують роботу шлунку й кишківника. У наших широтах сливи дають традиційно хороші врожаї, тож із них варять джеми, варення, компоти.

Варення «Класика»

2 кілограми слив-«угорок», 2 кілограми цукру, 1 склянка води.
Видаліть зі слив кісточки, половинки наріжте шматочками й засипте цукром. Влийте воду, перемішайте й залиште на ніч, щоб слива пустила сік. Потім варіть масу на середньому вогні, помішуючи і знімаючи піну, протягом 35–40 хвилин. Щоб перевірити готовність варення, крапніть трішки сиропу на тарілку – крапля не повинна розтікатися. Розфасуйте гаряче варення в стерилізовані банки й закатайте.

Варення «Пряне»

2 кілограми слив-«угорок», 1 кілограм цукру, 2 палички кориці, 4 зірочки анісу, 4 чайні ложки лимонного соку.
Розібрані на половинки сливи (без кісточок) викладіть у глибоку жаростійку посудину. Засипте цукром, додайте аніс і корицю. Дайте постояти 1–2 години, щоб з’явився сік.
Розігрійте духовку до 150 градусів. Поставте посудину зі сливовою масою і, час від часу помішуючи, томіть фрукти 1,5 години, поки не загусне сироп. Перекладіть сливове варення в стерилізовані банки, закатайте.

Джем

1 кілограм слив, 500–700 грамів цукру, 0,5–1 чайна ложка меленої кориці.
Половинки слив подрібніть за допомогою блендера, засипте цукром, додайте корицю, перемішайте. Залиште до розчинення цукру.
Невеликими порціями, по два ополоники, наливайте сливову масу в емальовану каструлю із широким дном і варіть, час від часу помішуючи, поки джем не загусне і не почне злегка прилипати до стінок посудини. Так зваріть усю підготовлену сливову масу. Готові порції джему переливайте в банки, наповнюючи їх, як зазвичай. Закатайте і зберігайте в сухому прохолодному місці.

Компот

На 1 кілограм слив – 560 грамів цукру, 1 чайна ложка лимонної кислоти, 4 літри води.
Вимиті сливи складіть у простерилізовані сухі банки так, щоб плоди заповнили третину їх об’єму. Із цукру й води зваріть сироп (після закипання його краще потримати на невеликому вогні близько 5 хвилин, до повного розчинення кристалів цукру). У готовий гарячий сироп додайте лимонну кислоту й перемішайте.
Акуратно залийте сливи в банках сиропом: спочатку – до половини, а потім – до плічок. Закатайте, накрийте теплою ковдрою і залиште на добу.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий