Сливовий смак вересня

Сливовий смак вересня

Невисокі, з пишною кроною деревця сливи угорки ростуть чи не на кожній присадибній ділянці. Секретів популярності кілька: відмінні смакові якості стиглих плодів, щедрі врожаї та тривалі строки зберігання.
Достигають соковиті солодкі сливи зазвичай упродовж вересня. Господині їх маринують, переробляють на варення, джеми, повидла, соки…

Мариновані з корицею

На 3 літрові банки: 2 кілограми слив (твердих), 2 літри води, 320 грамів цукру, 3 – 4 горошини запашного перцю, 1 чайна ложка меленої кориці, 10 бутонів гвоздики, 150 мілілітрів оцту.
Сливи щільно вкладіть у стерилізовані літрові банки. Окремо додайте у воду корицю, перець, цукор, гвоздику – все перемішайте, поставте на вогонь. Доведіть до кипіння і варіть протягом 3 хвилин, періодично знімаючи піну.
Залийте сливи в банках киплячою рідиною із прянощами. Накрийте кришками і залиште на 12 хвилин. Потім рідину злийте й знову доведіть до кипіння. Залийте сливи в банках удруге, в кожну банку додайте 50 мілілітрів оцту. Закатайте банки кришками, переверніть і накрийте ковдрою до охолодження.

Закусочні, «як маслинки»

5 кілограмів слив, по 5 лаврових листків, бутонів гвоздики, горошин запашного і чорного перців, 1 столова ложка кориці. Для маринаду: 1,7 кілограма цукру, 0,75 літра оцту, 1,5 столової ложки солі.
Сливи наколіть виделкою, складіть у велику миску й перемішайте зі спеціями.
Зваріть маринад, залийте сливи й залиште на 3 доби. Потім злийте рідину зі слив в окрему ємність, закип’ятіть і знову залийте. На шосту добу повторіть цю процедуру. На сьому – також, але після цього розфасуйте сливи з сиропом у банки й закатайте кришками.

Без цукру, стерилізовані

Сливи, вода.
Перебрані, помиті сливи складіть у друшляк. Бланшуйте в окропі протягом кількох секунд, а потім обдайте холодною водою. Складіть плоди в банки, залийте окропом до горлечка.
Прикрийте банки кришками й поставте стерилізуватися протягом 20 хвилин. Закатайте.

Компот

На 1 кілограм слив – 700 мілілітрів води, 0,5 кілограма цукру.
Кожну сливу наколіть виделкою, складіть у каструлю і залийте окропом. Витримайте 6 хвилин. Щільно укладіть плоди в банки, залийте киплячим сиропом із цукру й води. Накрийте банки кришками й помістіть у ємність для стерилізації. Стерилізуйте близько 15 хвилин. Закатайте, переверніть, залиште до охолодження.

Варення класичне

На 1 кілограм слив – 1 кілограм цукру, 0,5 склянки води.
Половинки слив наріжте шматочками. Засипте цукром, додайте воду, перемішайте і залиште на ніч, щоб слива пустила сік.
Потім поставте сливову масу варитися на середньому вогні протягом 35–40 хвилин. Періодично помішуйте і знімайте піну.
Розфасуйте варення в банки, закатайте.

Варення, приготовлене в духовці

На 1 кілограм слив – 0,5 кілограма цукру, 1 паличка кориці, 2 зірочки анісу, 2 чайні ложки лимонного соку.
Видаліть зі слив кісточки і помістіть половинки фруктів у глибоку жаровню. Засипте цукром, додайте аніс і корицю. Залиште постояти 1 – 2 години.
Поставте жаровнюзі сливовою масою у розігріту до 150 градусів духовку на 1,5 години. Зрідка помішуйте.
Перекладіть сливове варення в стерилізовані банки і закатайте.

Джем

На 1 кілограм слив – 600 грамів цукру, 0,5 – 1 чайна ложка меленої кориці.
М’якоть слив подрібніть за допомогою блендера, засипте цукор, додайте корицю, перемішайте. Дайте постояти, щоб цукор розчинився.
Невеликими порціями (приблизно по 2 ополоники) наливайте підготовлену масу в емальовану каструльку з широким дном і варіть, час від часу помішуючи, поки джем не загусне і не почне злегка прилипати до стінок. Тоді перелийте цю порцію у банку й починайте приготування наступної.
Банки з готовим джемом закайте кришками. Зберігайте в сухому прохолодному місці.

Добавить комментарий