Смачні викрутаси з курятини

Смачні викрутаси з курятини

Навіть із найдоступнішого за ціною м’яса, яким є курятина, можна приготувати багато апетитних страв. Причому як для щоденного меню, так і для вишуканого святкового частування.

Фаршировані стегенця

4 курячих стегенця, 4 крупні морквини, 0,5 кілограма курячих сердець, 3 крупні цибулини, 2 чайні ложки суміші коріандру, паприки і чорного перцю, 2 чайні ложки цукру, 8 столових ложок олії (для обсмажування), сіль за смаком.
Цибулю наріжте напів кільцями й обсмажте на олії. Окремо обсмажте з олією субпродукти протягом 4 – 5 хвилин. З’єднайте обидві маси, злегка посоліть і поперчіть.
У кожному стегенці гострим ножем акуратно відокремте м’ясо від кістки аж до основи ніжки. Потім кістку видаліть, залишивши тільки невеликий кінчик. Ніжку розправте, посоліть і приправте спеціями. На середину заготовки покладіть кілька ложок начинки із субпродуктів.
За допомогою циганської голки і кулінарної нитки зашийте стегенця, скріплюючи тільки шкіру. У форму для запікання покладіть очищену й розрізану на половинки моркву, приправивши її цукром. Зверху викладіть стегенця. Запікайте в розігрітій до 200 градусів духовці протягом години. Періодично поливайте курятину витопленим соком.
Перед подачею страви обережно витягніть із фаршированих стегенець ниточки.

Рулет

1,5 кілограма курятини (філе), 100 грамів очищених волоських горіхів, 30 грамів желатину, 2 зубчики часнику, спеції, сіль за смаком.
Желатин розчиніть у теплій воді згідно з інструкцією на упаковці. Курятину наріжте шматочками середнього розміру, складіть у товстостінну сковороду, накрийте кришкою і тушкуйте на слабкому вогні у власному соку 35 хвилин (за потреби, влийте трохи води). Потім злийте бульйон, що утворився, в окремий посуд, а м’ясо залиште вихолонути.
Змішайте розчинений желатин із курячим бульйоном.
Горіхи злегка підсмажте на сухій сковороді, подрібніть і додайте до м’яса разом із пропущеним через прес часником. Приправте сіллю і спеціями до смаку, влийте бульйон із желатином. Перемішайте. Дайте остигнути.
Візьміть чисту пластикову пляшку, зріжте горлечко й наповніть пляшку підготованою сумішшю. Поставте в холодильник на кілька годин (до повного застигання). Потім дістаньте й акуратно розріжте пляшку. Рулет готовий.

«Курник»

200 грамів курячого філе, 200 грамів шампіньйонів, 2 маленькі цибулини, 4 варені яйця, 50 грамів твердого сиру, 50 грамів вершкового масла, 200 грамів сметани, 50 мілілітрів олії, перець чорний мелений, сіль. 15 млинців, смажених на сковорідці за класичним рецептом.
Обсмажте на олії подрібнені курятину і 1 цибулину. Посоліть, поперчіть, додайте 1 столову ложку сметани і готуйте ще 15 хвилин. Гриби також обсмажте з цибулею на олії. Варені яйця подрібніть.
Роз’ємну форму застеліть фольгою і змастіть вершковим маслом. Покладіть млинці на дно і боки форми так, щоб вони звисали з бортиків. Потім покладіть у форму ще два млинці й змастіть сметаною. Укладіть шар грибів із цибулею. Накрийте двома млинцями. Зверху викладіть курятину з цибулею. Знову накрийте двома млинцями. Притисніть, змастіть сметаною і викладіть шар яєць. Накрийте ще двома млинцями.
Насамкінець закутайте «курник» млинцями, які звисали з країв форми, посипте тертим сиром і випікайте в духовці при 180 градусах близько 25 хвилин.

В’ялена грудка

3 курячі грудки, 3 столові ложки солі, 1 столова ложка меленої паприки, 2,5 чайної ложки перцю меленого червоного, 4 зубчики часнику, 4 чайні ложки перцю чорного меленого.
З’єднайте й перемішайте всі спеції. Ретельно натріть отриманою сумішшю курячі грудки. Покладіть у миску, затягніть харчовою плівкою і відправте в холодильник на добу. За цей час курятина пустить сік, що сприятиме ефективнішому маринуванню. М’ясо стане більш щільним.
Потім помийте курячі грудки під холодною проточною водою, ретельно змивши спеції. Висушіть м’ясо за допомогою паперового рушника. Натріть пропущеним через прес часником, невеликою кількістю чорного меленого перцю. Загорніть курячі грудки в чисту тонку тканину (марлю) і відправте в холодильник ще на 24 години.
В’ялену курятину наріжте якомога тонше і використовуйте як закуску чи для приготування канапок.

«Курка кручена»

1 кілограм курячого філе, пів лимона, 1 крупний зубчик часнику, 2 столові ложки рідкого меду, 4 столові ложки рафінованої соняшникової олії, 2 столові ложки насіння білого кунжуту, 1,5 чайної ложки солі. Дерев’яні кулінарні шпажки.
Куряче філе наріжте довгими смужками. Для приготування маринаду змішайте олію, мед, свіжовичавлений сік лимона, подрібнений часник і сіль. Покладіть у маринад куряче філе й поставте на 1 годину в холодильник. Протягом цього часу кілька разів перемішуйте курятину, щоб вона промаринувалася рівномірно.
Підготовану курятину нанизуйте на дерев’яні шпажки – по дві смужки на кожну паличку – у вигляді гармошки. Посипте кунжутом, обсмажте в олії до золотистого відтінку.

Поділися:

Добавить комментарий