Смачно й корисно:  апетитні страви з кабачків

Смачно й корисно: апетитні страви з кабачків

Страви з молодих кабачків – невід’ємний кулінарний атрибут початку літа. Їх люблять і прихильники легкого дієтичного харчування, і ті, хто надає перевагу більш ситному раціону. Ніжні соковиті кабачки містять багато мінеральних солей, які добре впливають на роботу шлунково-кишкового тракту.
Рецептів приготування страв із кабачків дуже багато. Господині знайшли застосування цим овочам як у щоденному, так і у святковому меню.
Рулет із грибною начинкою
Для основи: 600 грамів кабачків, 100 грамів сметани (20%), 2 яйця, 120 грамів борошна, 0,5 чайної ложки соди, сіль, перець чорний мелений за смаком. Для начинки: 300 грамів вершкового сиру, 350 грамів печериць, 2 цибулини, 2 зубці часнику, 2 столові ложки олії рафінованої, сіль, перець чорний мелений за смаком.
Кабачки очистіть від шкірки й насіння, натріть на крупній тертці. Ретельно відіжміть отриману масу від соку. Додайте яйця і сметану. Перемішайте, посоліть, поперчіть і всипте соду. Знову перемішайте. Порціями додайте борошно (після кожного додавання ретельно вмішуйте борошно в тісто). Консистенція тіста має бути такою, як на оладки.
Викладіть тісто на деко, застелене змащеним олією папером, і розподіліть рівним шаром. Випікайте корж в попередньо розігрітій до 1800С духовці близько 20 – 30 хвилин. Готовий корж повинен стати щільним і рум’яним.
Переверніть корж на дошку і зніміть папір, на якому він випікався. Знову перекладіть корж на папір, згорніть разом з ним у рулет і так залиште остигати.
Тепер приготуйте начинку. Цибулю наріжте невеликим кубиком, часник пропустіть через прес. Печериці наріжте кубиком. На сковороді розігрійте олію. Спочатку обсмажте протягом 3 – 4 хвилин цибулю, потім додайте часник і готуйте ще 1 хвилину. Відтак викладіть гриби. Посоліть, поперчіть. Тушкуйте, помішуючи, доки з грибів не випарується вся рідина і вони не почнуть злегка рум’янитися. Залиште начинку охолонути.
Кабачковий корж розгорніть і змастіть рівним шаром вершкового сиру. Поверх сиру викладіть шар смажених печериць із цибулею. Але один край коржа (5 см) залиште без грибів – це потрібно, щоб рулет краще тримав свою форму. У напрямку краю без грибної начинки скрутіть щільний рулет. Загорніть виріб у харчову плівку і відправте в холодильник на 1 – 2 години.
Фальшиві чебуреки
600 грамів кабачків, 400 грамів яловичого фаршу, 1 цибулина, віхтик кропу, 250 грамів борошна, 350 мілілітрів молока, 2 яйця, 180 мілілітрів олії, сіль, перець чорний мелений.
Дрібно посічену цибулю обсмажте на середньому вогні в олії, постійно помішуючи, до рум’яної скоринки. Додайте у фарш, посоліть, поперчіть. Акуратно перемішайте.
Кабачки натріть на середній тертці. Додайте яйця, молоко, борошно, сіль, чорний мелений перець і 70 мл олії. Добре перемішайте. Тісто має вийти трохи густішим, ніж на млинці.
Розігрійте сковороду, влийте кілька столових ложок олії. Коли олія розігріється, налийте черпаком порцію тіста – стільки, щоб воно повністю покрило дно. На половину млинчика викладіть 2 – 3 столові ложки фаршу. Через 1 – 2 хвилини, як тільки млинець трохи схопиться, за допомогою лопатки накрийте начинку вільною частиною млинчика. Краї притисніть, щоб вони скріпилися. Смажте фальшивий чебурек по 2 – 3 хвилини з кожного боку до золотистої скоринки. У такий спосіб виробіть усе тісто.
Закусочний торт
600 грамів кабачків, 4 яйця, 6 столових ложок борошна, 6 столових ложок манної крупи, 2 морквини, 2 цибулини, 4 зубці часнику, 1 віхтик зелені, 400 грамів сметани, 2 чайні ложки солі, олія для смаження, 6 дрібних помідорів для прикрашання.
Очищені від шкірки кабачки натріть на крупній тертці. Посоліть, залиште на 5 хвилин, потім злийте сік. Додайте борошно і манну крупу, перемішайте. Вбийте яйця і знову добре перемішайте.
Смажте кабачкові млинчики з двох боків на сковороді, змащеній олією. Має вийти 8 млинців.
Щоб приготувати начинку, обсмажте до м’якості на невеликій кількості олії нарізану кубиком цибулю і натерту на крупній тертці моркву. Додайте до засмажки пропущений через прес часник. Перемішайте.
Кабачковий млинець змастіть сметаною, зверху рівномірно розподіліть 1 – 2 столові ложки начинки. Посипте посіченою зеленню. За таким принципом укладіть та перемастіть усі млинці. Верхній млинець змастіть сметаною і прикрасьте порізаними навпіл помідорами та зеленню.
Залиште закусочний торт просочитися 30 – 40 хвилин.
«Човники» з сиром
2 кабачки середнього розміру (0,5 кг), 200 грамів кисломолочного сиру, 2 яйця, 2 столові ложки сметани, 2 зубці часнику, 1 столова ложка олії, 1 гілочка кропу, сіль, перець чорний мелений за смаком.
Зріжте з кабачків «хвостики» й «носики», розріжте овочі вздовж на 2 рівні половинки. Чайною ложкою видаліть м’якоть і дрібно посічіть, додайте до цієї маси сир, пропущений через прес часник. Посоліть, поперчіть, ретельно перемішайте.
Половинки кабачків наповніть сирною начинкою і викладіть у форму для запікання, злегка змащену олією.
Для приготування заливки в глибокій мисці з’єднайте яйця, сметану, сіль і чорний перець. Перемішайте. Полийте кабачки цією сумішшю і поставте запікати в духовку, попередньо розігріту до 180 градусів. Запікайте 30 – 35 хвилин, до рум’яної скоринки. Подавайте до столу, присипавши дрібно посіченим кропом.
Сирні «капелюшки»
1 кабачок середнього розміру, 50 грамів твердого сиру, 1 зубчик часнику, 2 столові ложки сметани, 1 яйце, сіль, перець чорний мелений, трохи олії.
Кабачок наріжте кружечками товщиною 1 см. В окремій посудині з’єднайте сметану, яйце і натертий на середній тертці сир. Додайте пропущений через прес часник, добре перемішайте.
Форму для запікання застеліть пергаментним папером, змастіть папір олією. Викладіть у форму кабачки кружечками, зверху посоліть їх і поперчіть. Чайною ложкою розподіліть на поверхні заготовок сирну масу. Відправте кабачки в духовку, попередньо розігріту до 180 градусів, і запікайте 20 хвилин. Готові кабачки подавайте до столу теплими.
У клярі
1 кілограм кабачків, 100 грамів борошна, 5 яєць, 40 мілілітрів води, 120 мілілітрів олії, 4 зубці часнику, сіль за смаком.
Кабачки наріжте кружечками завтовшки 1 см. Посипте сіллю (1 чайна ложка) й перемішайте.
Яйця розітріть із дрібкою солі, додайте воду, всипте борошно й добре перемішайте. Кляр має бути середньої густоти.
Занурте кружечки кабачка в кляр, а потім обсмажте на розігрітій сковорідці з олією, по 5 хвилин з обох боків, до золотистого кольору. Готові вироби викладіть на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру, а потім натріть пропущеним через прес часником і перекладіть на тарілку.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий