СОЛОДКІ ПОМІДОРИ НА ВАШІЙ ДАЧІ

СОЛОДКІ ПОМІДОРИ НА ВАШІЙ ДАЧІ

Кожна господиня знає, що навіть найстигліший на вигляд помідор може виявитися абсолютно несмачним або кислим усередині. Отож, щоб ці овочі були не тільки красивими, а й солодкими, при їх вирощуванні необхідно дотримуватися певних правил.
Шлях до солодких помідорів починається ще на етапі посадки. Для цього грунт повинен бути розкисленим: восени, перед перекопуванням, по грядках потрібно розсипати доломітове борошно. Догляд за рослиною також відіграє велику роль. Саджанці не повинні бути розташовані надто близько один до одного. На загущених кущах слід обривати нижнє листя і не забувати пасинкувати. Слідкуйте за тим, щоб ґрунт не пересихав. До речі, полив повинен бути не частим, але рясним. За сухої погоди під кожен кущ томатів слід виливати по 6–8 літрів води. Помідорам вистачає, якщо поливати їх один-два рази на тиждень. Залежно від спеки.
Також не варто забувати і про головне правило смачних овочів: не збирайте врожай завчасно. Пам’ятайте: навіть найяскравіше і тепле сонце на підвіконні не йде ні в яке порівняння з природним дозріванням плоду на грядці.
Щоб виростити солодкі помідори, потрібно створити такі умови, щоб у плодах накопичувалися цукри. Тож для вирощування краще вибирати сонячну ділянку на городі. Щонайменше 8 годин на день томати повинні перебувати під сонцем. Чим більше буде сонячного світла, тим солодшими достигнуть плоди. Неабияк посприяє цьому й оптимальна температура повітря, особливо коли вдень вона становитиме +25…+ 27°C, а вночі – в межах +15…+17°C.
Щоб помідори порадували вас особливим солодким смаком, підгодуйте їх такими нехитрими «ласощами». Для цього у відрі води потрібно розчинити столову ложку звичайної солі та склянку просіяного деревного попелу. Розчин повинен настоюватися упродовж двох діб. Під кожен кущ потрібно вилити по половині літра цієї підгодівлі. Проводиться процедура всього один раз впродовж сезону – тоді, коли у томатів почне з’являтися легкий червоний відтінок.
Хочете, щоб томати дозрівали солодкими і цукристими, необхідно підгодувати їх звичайною сироваткою. Для цього приблизно 2 літри сироватки розбавити у відрі в пропорції 1:4 (тобто 2 літри сироватки змішати з 8 літрами води) і поливати рослини як зазвичай. Така підгодівля проводиться 3–4 рази за літо. А для ще кращого результату в цей розчин можна додати кілька крапель йоду і одну-дві жмені деревного попелу. На один дорослий кущ можна вилити 1 літр цього засобу. Така підгодівля також сприятиме росту рослин і підвищенню врожайності.
І ще кілька порад, як поліпшити смак помідорів: на стадії цвітіння томати поливати світло-рожевим розчином марганцівки; обприскувати томати розчином йоду (на 4 літри води знадобиться літр молока або сироватки і 5 крапель йоду); 10 грамів борної кислоти розвести в літрі води. Борна кислота стимулює зростання зав’язей і збільшує вміст цукру в плодах. Під корінь такий розчин не використовують.
Є ще один дуже простий і доступний спосіб зробити домашні помідори солодшими. Для цього у ґрунт, де ростуть кущі з помідорами, додайте харчову соду. Вона знижує рівень кислотності ґрунту, внаслідок чого помідори стають солодшими. Для цього акуратно посипте содою землю навколо рослини, не чіпаючи куща. На один кущ достатньо взяти 2–3 столові ложки харчової соди. Можна розвести соду з водою і акуратно полити кущ під корінь, знову ж минаючи саму рослину. За сезон достатньо двічі обробити ґрунт: коли плоди з’являться на кущі і коли досягнуть приблизно половини свого розміру.
Принагідно хочу поділитися ще таким багаторічним досвідом. Щоб отримати гарний урожай, потрібно знати та використовувати «хитрий» графік підживлення. Удобрювати помідори потрібно на ранній стадії їхнього росту, а потім слід зробити перерву доти, доки не утвориться зав’язь. Річ у тім, що надлишок азотних добрив призводить до уповільнення цього процесу. А от коли зав’язь вже сформувалася, тоді – вперед. Тепер добрива підуть тільки на користь. Підгодовуйте рослини один раз на тиждень добривом з високим вмістом калію, коли є квіткові бруньки, щоб стимулювати плодоношення.
І на завершення – перевірені часом сорти солодких томатів. Це – «Вірджинії солодощі», «Зірка Техасу», «Загадка природи», «Гавайський ананас», «Гігант-бегемот», «Королівська краса», «Лакі-Крос», «Стен Лей», «Вернісаж» та ще деякі інші. Усі ці сорти щороку радували своїм незвичайним солодким та приємним ароматним смаком.
Але неперевершеним і найулюбленішим завжди залишається у нашій родині саме американський сорт «Вірджинії солодощі». Це – високорослий (до 180 см), середньоранній сорт. Рослина стійка до вірусу фітофторозу. Плоди плоско-круглі, золотисто-жовті з червоною «шапочкою», смугами та рум’янами, дуже солодкі, масою до 800 грамів, а окремі можуть заважити і до 1 кілограма! Одне слово, знахідка для гурманів.
Маємо можливість безкоштовно поділитися насінням з городниками, читачами газети «Зоря Полтавщини». Отож надішлю потроху зерняток усім, хто вкладе у лист підписаний конверт із марками та надішле мені за адресою: Сенчуку А.І., вул. М.Небаби, 100, кв. 27, м. Чернігів-5, 14005.

Анатолій СЕНЧУК,
городник.

Поділися:

Добавить комментарий