Солодкі витребеньки  до чаю

Солодкі витребеньки до чаю

Ласуни знають: солодка домашня випічка може перетворити навіть найбуденніше чаювання на святкове задоволення. І не обов’язково готувати складні кондитерські вироби, що вимагають багато часу, зусиль і дорогих продуктів – як, наприклад, торт. Відмінно смакують і набагато простіші в приготуванні кекси, печиво, пироги…

Кексики на сметані

6 яєць, 2 склянки цукру, 60 мілілітрів олії, 400 грамів сметани (20%), 10 грамів ванільного цукру, 1,5 чайної ложки соди, 60 грамів вершкового масла, 600 грамів борошна, дрібка солі.
З’єднайте яйця, цукор, ванільний цукор і дрібку солі. Збийте за допомогою міксера в пишну масу.
На водяній бані розтопіть вершкове масло. Коли трохи остигне, додайте олію (без запаху). Добре перемішайте й вилийте у яєчну суміш. Потім додайте сметану й знову перемішайте до однорідності. Всипте просіяне разом із содою борошно.
За допомогою вінчика замісіть гладке однорідне тісто. Розкладіть у силіконові формочки. Випікайте в заздалегідь розігрітій до 200 градусів духовці протягом 20 – 25 хвилин.

Бананові хрустики

320 грамів борошна, 2 яйця, 6 бананів, 2 чайні ложки розпушувача, 2 столові ложки ванільного цукру, 400 мілілітрів олії.
У велику миску просійте борошно з розпушувачем, вбийте яйця, всипте ванільний цукор. Банани очистіть і почавіть за допомогою виделки, потім переробіть масу в блендері до однорідності.
З’єднайте бананову масу з борошняною. Усе ретельно перемішайте ложкою. Тісто має вийти густим.
У невелику каструльку налийте олію, поставте на середній вогонь і почекайте, щоб вона стала гарячою. Капніть в олію трішки тіста, і якщо воно відразу ж почне смажитися, утворюючи каскад піни і бульбашок, можна смажити бананові хрустики. Формуйте їх за допомогою кондитерського мішечка.
Через півтори хвилини переверніть хрустики на інший бік і смажте іще протягом 1 хвилини. Готові вироби викладіть на паперові рушники, щоб позбутися зайвого жиру. Потім посипте цукровою пудрою.

Цукрове печиво

1 склянка яєчних жовтків, 0,3 склянки олії, 0,5 склянки цукру, 1,5 чайної ложки розпушувача, 1 склянка борошна, 5 грамів ванільного цукру.
Додайте до жовтків майже весь цукор (трохи цукру залиште для посипання печива). Збийте суміш міксером, влийте олію і обережно перемішайте ложкою. Всипте ванільний цукор і розпушувач. Додайте борошно і замісіть гладке тісто середньої густоти.
Деко застеліть пергаментом, злегка присипте його борошном, щоб печиво в процесі випікання не прилипло. Мокрою ложкою набирайте тісто й викладайте на деко, лишаючи відстань між заготовками не менше 4 см. Трішки присипте кожен виріб цукром. Випікайте в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці 15 – 20 хвилин.

Карамельний пиріг

Для тіста: 300 мілілітрів молока, 50 грамів вершкового масла, 1 столова ложка цукру, 0,5 кілограма борошна, 1,5 чайної ложки сухих дріжджів, 1 столова ложка олії. Для посипання: 40 грамів цукру, 1,5 столової ложки кориці. Для карамелі: 140 грамів цукру, 60 грамів вершкового масла, 2 столові ложки меду.
Молоко нагрійте, всипте цукор і дріжджі. Залиште на 10 – 15 хвилин. Додайте олію і сильно розм’якшене вершкове масло. Потім потроху підсипайте борошно й замішуйте тісто. Поставте тісто в тепле місце на 1 годину.
Цукор, масло і мед для карамелі з’єднайте в сотейнику. Варіть на середньому вогні при постійному помішуванні до розчинення кристаликів цукру. Готову карамель вилийте у форму й рівномірно розподіліть лопаткою.
Тісто розкачайте прямокутним пластом, змастіть зверху розтопленим вершковим маслом і посипте сумішшю цукру й кориці. Наріжте пласт тіста тонкими смужками. Візьміть одну смужку й щільно скрутіть у спіраль. Поставте отриманий рулетик у центрі форми з карамеллю. Кожну наступну смужку намотуйте на цей рулетик також за принципом спіралі. Залиште сформовану заготовку постояти при кімнатній температурі 20 хвилин. Потім поставте в духовку.
Випікайте при температурі 180 градусів протягом 35 – 40 хвилин. Дістаньте з духовки й, поки карамель не застигла, переверніть пиріг на блюдо.

Поділися:

Добавить комментарий