Солодкий перець – з підвіконня

Солодкий перець – з підвіконня

Мрія кожного городника – щоб зими ніколи не було і можна було збирати по кілька врожаїв за рік. Можливо, колись так і буде з огляду на те, як стрімко змінюється клімат, та поки що основний городній сезон завершується із приходом осені. І розпочинається додатковий! Широкі підвіконня своєї міської квартири я перетворюю на грядки з підігрівом, і на моєму столі завжди є свіжі овочі, зелень та пряні трави. Залюбки поділюся з читачами додатка “Сійся, родися!..” своїм багаторічним досвідом вирощування солодкого перцю.

Щоб у кімнатних умовах отримати добрий урожай, треба правильно підібрати сорти. Найкращі ті, які формують невеликі кущики висотою до півметра. Серед моїх найулюбленіших – Карлик (червоні м’ясисті плоди конусоподібної форми вагою близько 80 г достигають через 110 днів від появи паростків), Акварель (дає багато перчинок вагою до 30 г), Подарунок Молдови (темно-червоні перці вагою до 90 г достигають через 120–130 днів). Ще можна вирощувати в кімнаті й надранній Острів скарбів.
Для захисту сходів від інфекцій перед висівом насіння в грунт обов’язково протруюю його в 2-відсотковому розчині марганцівки протягом 20 хвилин. Далі промиваю холодною водою й замочую в біостимуляторі росту Епін (2 краплі на 100 мл води) чи Цирконі (1крапля на 300 мл рідини).
У поживному розчині насіння тримаю близько доби при кімнатній температурі. Потім, не промиваючи, поміщаю їх у вологу марлю і ховаю в темне й тепле місце на три доби, не забуваючи раз на добу міняти воду та споліскувати марлечку. За цей час при температурі від 20–25°С насінини накльовуються.
Заздалегідь готую кілька контейнерів для вирощування перцю. Насінини краще розкладати в окремі стаканчики, щоб при пересаджуванні менше травмувалася тендітна коренева система. Дуже важливо на дно покласти шар дренажу (підійдуть дрібний гравій, керамзит або маленькі шматочки битої червоної цегли).
Висівати пророщені зернятка можна або в готовий куплений грунт типу “Городник”, або ж у підготовлений певним чином городній грунт. Я його спочатку знезаражую насиченим розчином все тієї ж марганцівки, потім добре поливаю. Моя суміш для кімнатного перцю складається з дернової землі, перегною й чистого піску в співвідношенні 2:1:1.
Дерен краще взяти з місця, де росте конюшина. У суміш обов’язково додаю деревний попіл (2 склянки на кожні 10 кг грунту). Перець надзвичайно чутливий до вмісту солей у землі й рівня кислотності, що його “контролює” попіл. Можна додавати в грунт гідрогель. Його гранули у разі потреби набрякають, вбирають в себе надлишки води і роблять земляну суміш пухкішою.
Сію насіння неглибоко, загортаю грунтом, ще трохи зволожую, накриваю поліетиленом. Щоб дочекатися перших сходів на підвіконні, необхідно запастися терпінням. Перчики при +25°С проростають через 1–2 тижні. Якщо ж сходи не з’являються довше, збільшую світловий день, штучно освітлюючи з 7-ї до 21-ї години.
Після появи перших ніжних паростків плівку проколюю спицею в декількох місцях. Коли перчики впевнено почнуть рости і сформують два-три листочки, плівку знімаю й одразу ж пікірую сіянці у великий горщик. Слабкіші рослини при цьому вибраковую. Корені на молодих перчиках після пікіровки міцнішають. У результаті рослини на підвіконні дають більший урожай.
Перед пікіруванням грунт у ємності, куди планую пересаджувати перчик, за добу рясно зволожую. Потім роблю в центрі кожної ямку. За годину до пікірувальної “операції” поливаю землю і в стаканчиках. Вона добре намокає, й тоді легко виймати з них паростки разом із кореневими грудками. Їх акуратно дістаю, легенько обтрушую й на 1/3 укорочую задовгий корінець, а потім висаджую в підготовлені лунки в горщиках. В результаті листочки повинні бути на 2-сантиметровій відстані від грунтової поверхні. Землю навколо саджанців ущільнюю пальцями, поливаю пересаджені рослини теплою водою.
Щоб перець швидко ріс і формував урожай, тримати його потрібно в невеликих об’ємних відерцях або великих керамічних мисках.
Поливати молоді перчики у разі потреби необхідно теплою відстояною водою. Якщо під вікном знаходиться батарея, її слід завішувати вологою тканиною, щоб не пересушувала повітря, адже перець цього дуже не любить. Світловий день має тривати не менше 12 годин, тож доводиться досвічувати свою перцеву грядку, повертаючи рослини різним боком до джерела світла. Оптимальна температура вдень – 25–27 градусів, а нічна – 10–15 градусів. Я підживлюю перці купованими азотними добривами для кімнатних рослин. Періодичність – раз на два тижні після поливів.
Більшість домашніх сортів перцю – самозапильні рослини. До речі, вони можуть перезапилюватися, тому різні сорти слід тримати на відстані один від одного. Коли з’являються перші плоди, намагаюся не перевантажувати рослини і вчасно збирати урожай. При правильному догляді перці можуть рости й плодоносити не один сезон.

Василь ПЕТРЕНКО.
м. Полтава.

Поділися:

Добавить комментарий