Солона випічка для всієї родини

Солона випічка для всієї родини

Узимку в господинь завжди більше часу, щоб помудрувати з тістом.

Пиріг із капустою

Для тіста: 200 грамів вершкового масла, 200 мілілітрів молока, 25 грамів свіжих дріжджів, 1 чайна ложка крупної солі (з гіркою), 4 – 6 чайних ложок цукру, 560 грамів борошна (ще трохи на підсипку), 1 яйце. Для начинки: 1 середня капустина, 4 варених яйця, 150 мілілітрів молока, 1 столова ложка солі, 50 мілілітрів оливкової олії, 25 грамів вершкового масла.
Дріжджі розкришіть у миску, всипте цукор, залийте теплим молоком.
Просійте половину наявного борошна, додайте сіль, розм’якшене масло й усе добре розімніть рукою. Влийте молоко з дріжджами й замість тісто. Викладіть на присипану борошном поверхню, додайте другу половину борошна й знову перемісіть. Покладіть тісто в миску, затягніть плівкою і залиште підніматися на годину-півтори.
Для приготування начинки наріжте капусту кубиком, додайте 1 столову ложку солі й легенько перетріть. Залийте окропом так, щоб він повністю покрив капусту. Як тільки вода охолоне, злийте її, а капусту акуратно відіжміть.
Викладіть капусту в глибокий сотейник, додайте вершкове масло, оливкову олію, молоко. Тушкуйте масу під кришкою. Посоліть за смаком. Як тільки молоко вбереться, зніміть кришку. Коли капуста почне підсмажуватися, її уже можна знімати з плити.
Тісто обімніть, злегка вимішайте й поділіть на дві рівні частини. На посипаній борошном поверхні розкачайте спочатку одну з них у пласт товщиною 3 – 4 мм. Намотайте на посипану борошном качалку, перенесіть на деко й розмотайте. Розправте бортики, викладіть остиглу капусту, а зверху – шматочки подрібнених яєць.
Накрийте другим пластом тіста, защипніть, змастіть збитим сирим яйцем, зробіть по всій поверхні проколи виделкою. Запікайте пиріг у заздалегідь розігрітій духовці при температурі 160–180 градусів до зарум’янювання. Готовність слід перевіряти за допомогою сірника.
Їсти готовий пиріг можна як теплим, так і охолодженим.

Картопляний хліб

550 – 600 грамів борошна, 20 грамів свіжих пресованих дріжджів, 200 мілілітрів теплого картопляного відвару, 200 грамів вареної картоплі, 1 яйце, 50 – 60 мілілітрів олії, 1 чайна ложка цукру, 0,5 чайної ложки солі.
Остиглу відварену картоплю, 120 мілілітрів теплого картопляного відвару, яйце і сіль переробіть на однорідне пюре за допомогою блендера. Свіжі дріжджі розпустіть у рідині, що залишилася, разом з цукром і залиште хвилин на 10 – 15. Потім усе з’єднайте і частинами підсипайте просіяне борошно, замішуючи при цьому гладке і ніжне дріжджове тісто. Процес замішування має тривати не менше 7 – 10 хвилин. У кінці додайте олію.
Покладіть тісто в миску, накрийте харчовою плівкою і поставте в тепле місце для вистоювання щонайменше на 1 годину. Після того, як воно збільшиться в два-три рази, обімніть його і викладіть у змащену олією круглу роз’ємну форму.
Сформуйте виріб у вигляді товстого коржа, накрийте чистим рушником і дайте підійти в теплому місці протягом 40 – 50 хвилин. Випікайте домашній хліб у попередньо розігрітій до 180 – 190 градусів духовці протягом 45 – 55 хвилин. Перед нарізкою обов’язково дайте охолонути на решітці.

Сосиски в тісті

Для тіста: 250 мілілітрів води, 2 склянки борошна, 0,5 чайної ложки солі, 1 чайна ложка цукру, 80 грамів олії, 1 яйце. Для начинки: 10 сосисок, 100 грамів твердого сиру.
В окріп додайте сіль, цукор і олію. Доведіть до кипіння і зніміть із вогню. Влийте цю гарячу рідину в просіяне борошно і замісіть тісто. Перекладіть його на робочу поверхню і добре вимісіть. Доки тісто ще тепле, розкачайте його в довгий джгутик і розділіть на 10 рівних частин.
Кожен шматок тіста розкачайте на прямокутник. Дві протилежні сторони по краю трішки загорніть, щоб утворилися рівненькі «шовчики». Покладіть сосиску перпендикулярно до «швів», присипте натертим на крупній тертці сиром і загорніть у тісто. Викладіть вироби на змащений олією лист, змастіть зверху збитим яйцем. Поставте в розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин.

Біляші

Для тіста: 3–3,5 склянки борошна (враховуючи підсипку при розкачуванні тіста), 1 яйце, 1 столова ложка цукру, 3 столові ложки олії, 1 столова ложка сухих дріжджів, 1 склянка молока, сіль. Для начинки: 400 грамів свинячого фаршу, 2 великі цибулини, сіль, перець чорний мелений. Олія для смаження біляшів.
Розчиніть дріжджі в теплій кип’яченій воді з додаванням щіпки цукру. Окремо в миску вбийте яйце, насипте цукор і сіль, налийте підігріте молоко, розчинені дріжджі, олію та додайте 2,5 склянки борошна. Перемішайте масу вінчиком до середньої густоти. Якщо тісто виходить надто густим, долийте трохи теплого молока. Накрийте посудину з тістом серветкою і поставте в тепле місце підходити на 40 хвилин.
Фарш для біляшів викладіть у миску, додайте дрібно нарізану цибулю, сіль і чорний мелений перець. Все добре перемішайте. Для більшої соковитості фаршу можна влити трохи води.
Тісто обімніть ложкою і знову накрийте серветкою та поставте підходити. По завершенні цього процесу викладіть тісто на присипану борошном робочу поверхню і добре вимісіть, щоб воно не прилипало до рук. Сформуйте з тіста довгу ковбаску й поріжте її на невеликі шматки (4х4 см). Кожен шматок скачайте в кульку. Готові кульки розкачайте качалкою, щоб вийшли круглі коржики. На середину кожного коржа викладіть по одній чайній ложці фаршу й защипніть краї, залишаючи по центру невеликий отвір.
Поставте на вогонь глибоку сковороду, налийте олію і, коли вона розігріється, покладіть біляші отвором донизу. Відтак переверніть. Загалом смажте протягом 5 – 7 хвилин, постійно перевертаючи. Готові біляші мають бути рум’яними.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий