Сорти агрусу без шипів

Сорти агрусу без шипів

Щоб не вдаватися до таких радикальних прийомів, як обпалювання обсаджених гострими колючками гілок, можна поповнити свою колекцію агрусу безшипними сортами. Пропонуємо характеристики лише кількох із найбільш популярних.
Північний капітан. На кущах агрусу цього сорту шипи з’являються вкрай рідко, поодинокі. Ягоди цього сорту важко сплутати – вони мають овальну форму й червонувате забарвлення. А ще розвиваються одразу по кілька штук у гроні. Щоправда, плоди не надто солодкі, тож у свіжому вигляді сподобаються не всім, а от варення й вино з них виходять дуже смачні. До того ж аґрус сорту Північний капітан не боїться морозів і стійкий до багатьох грибкових інфекцій, що значно підвищує його рейтинг.
На кущах сорту Малахіт теж трапляються поодинокі колючки, але їх так мало, що зовсім не ускладнюють збір урожаю. До того ж ягід на кущах Малахіту утворюється багато, вони виростають крупними. Вкриті тоненькою шкіркою ягоди мають витончений смак, добре смакують свіжими, а також у компотах. Серед переваг цього сорту – стійкість до температурних коливань, до борошнистої роси.
Сіріус. На пагонах цього сорту зустрічаються поодинокі шипи, але на деяких рослинах вони повністю відсутні. Ягоди Сіріусу великі, зібрані в кетяги. Вони мають дуже приємний кисло-солодкий присмак. Консистенція в них водяниста, тож желе з такого агрусу приготувати не вийде, проте ягоди цього сорту надзвичайно смачні у свіжому вигляді.
Африканець. А от цей сорт – зовсім безшипний. Ще одна його характерна особливість – невеликі кущики з рідкою кроною. Листя на рослинах дрібненьке, ягоди – темно-фіолетового, майже чорного забарвлення, на смак кисло-солодкі. З них виходить дуже смачне желе. Недолік цього сорту – схильність до захворювання на антракноз, тож щороку треба вдаватися до профілактичних заходів. А от проти борошнистої роси він доволі стійкий.
Грушенька. На гілках агрусу цього сорту шипи теж відсутні. Ягоди мають характерну грушоподібну форму, вкриті темною шкіркою, мають яскраво виражений приємний смак. Завдяки високій концентрації в м’якоті пектинових речовин Грушенька ідеально підходить для приготування желе й джемів.
Уральський безшипний. Міцний високий кущ агрусу цього сорту повністю позбавлений колючок. Крупні ягоди зеленого забарвлення мають десертний смак, солодкі, тож їх можна споживати свіжими, готувати з них варення, компоти. Уральський безшипний доволі легко переносить суворі зими, стійкий до різного роду патогенів.

Валентин НЕСТЕРЕНКО
Городник

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий