Кожен городник, який має біля будинку бодай трохи землі, обов’язково знаходить на ній місце для солодкого перцю, адже ця овочева культура – справжній вітамінний рекордсмен.
Перцевих сортів не одна сотня, і я за роки свого городницького стажу перепробував їх багато. Кожного року відбираю кілька цікавих сортових новинок, щоб визначити врожайність і смакові якості, відібрати кращі з кращих. Про деякі, на моє переконання, найбільш варті уваги хочу розповісти, щоб читачі зорянського додатка “Сійся, родися!..” мали час запастися насінням.
Так, дуже продуктивним виявився середньостиглий сорт перцю Жовтий монстр. У період достигання врожаю кущі стояли обтяжені доволі важкими (до 400 г) перчинами. Вони були дуже м’ясисті, жовтого забарвлення й мали по кілька граней. Перець Жовтий монстр надзвичайно смачний і в свіжому вигляді, і в консервованому. Його можна морозити – він добре зберігається, не втрачає смакових якостей.
Поза конкуренцією щодо врожайності опинився й ранньостиглий сорт білоруської селекції з чудернацькою назвою Заморозь мене. Червоні, конусної форми невеличкі перчики (вага – 150–200 г) із соковитим смачним м’якушем так і просяться в морозилку. За своїми якостями на нього схожий і Червоний еталон – сорт італійської селекції. Він має конусну форму, червоні плоди із товстими (до 8 мм) стінками. Вага перців цього сорту значно більша, ніж у Заморозь мене, – до 350 г.
Невеликі за розміром, але при цьому доволі ваговиті (до 400 г) кубовидної форми перці сорту Рубінове совершенство мають яскраво-вишневий відтінок, високу транспортабельність і лежкість.
Невибагливий до умов вирощування середньостиглий сорт Червонець. За будь-якої погоди влітку він завжди радує щедрим урожаєм. Плоди цього сорту теж мають м’ясисті (до 10 мм) стінки. Їхня характерна риса – кубовидна форма, червоне забарвлення, сильний аромат і солодкий смак. Перчини вагою до 350 г дуже зручно фарширувати, наповнюючи м’ясною чи овочевою начинкою.
Зараз особливою популярністю користуються сорти перцю з незвичайним забарвленням. До таких належить і Солодкий шоколад. Він вирізняється чотиригранними плодами кубовидної форми із дуже м’ясистими стінками. Перчини вагою 250–300 г мають характерне для назви темно-коричневе забарвлення. Цікаво, що всередині м’якуш у перцю Солодкий шоколад – червоного забарвлення, а головне – він надзвичайно смачний і ароматний.
Однак справжньою сенсацією для мене став «гість із Японії» – середньостиглий сорт Тевере красний. Він вразив своїми величезними циліндричними трикамерними плодами із легкою прозеленню. У довжину перчини цього сорту сягають 25 см, а вага одного такого овоча – близько 500 г! Вони мають надзвичайно привабливий і апетитний вигляд, а скуштувавши м’ясистий – до 1,3 см завтовшки – м’якуш, розумієш, що це й справді так! До того ж плоди Тевере красний дуже довго зберігаються, не втрачаючи при цьому своїх смакових і товарних якостей.
Якщо у вас виникне бажання виростити на своїх грядках таку красу й смакоту, надсилайте на мою адресу листи, вклавши всередину порожній конверт із зворотною адресою. Усім бажаючим я вишлю трохи насіння перцю Тевере красний безкоштовно. Ось моя адреса: вул. Мошляка, 50, с. Мишурін Ріг, Верхньодніпровський район Дніпропетровської області. Індекс – 51610.
Володимир КРІПАК.