Столикі загадки  традиції

Столикі загадки традиції

Різновидів великодніх яєць багато. І щороку наші творчі співвітчизниці намагаються виготовити на додачу до крашанок хоча б одне святкове яєчко за більш складною технологією. Створювати дряпанку й бісерівку береться не кожен, а от крапанки та мальованки вдаються усім.

Крапанки. Перетворити звичайне яйце на крапанку дуже легко, а виглядає вона пречудово. Спочатку пофарбуйте яйце в один колір, а коли воно охолоне й висохне, накрапайте на його поверхню гарячим воском (наприклад, за допомогою запаленої свічки). Потім занурте яйце в інший барвник, але візьміть до уваги, що він повинен бути не гарячим, щоб віск не розплавився.
Процедуру з крапанням і фарбуванням можна повторити ще раз, щоб у результаті отримати на шкаралупі різнокольорові цятки. Головне правило для цього способу оздоблення полягає у тому, що процедуру фарбування потрібно починати зі світлих кольорів. Наприклад, у такій послідовності: жовтий – помаранчевий – червоний. Якщо перші краплі воску нанести на незабарвлене яйце, ці цятки будуть білими.
Щоб прибрати залишки воску з яйця, його потрібно трохи нагріти (наприклад, піднести збоку до полум’я свічки) й акуратно витерти серветкою.
Дряпанки. У цій техніці працюють переважно майстри, бо ж вона вимагає справжнього художнього хисту. Для виготовлення дряпанки вибирають яйце темного кольору й зафарбовують темним барвником. За допомогою олівця на поверхню яйця наносять ажурний малюнок. Після цього гострим предметом (голкою, шилом чи цвяхом) намальований орнамент продряпують.
Сучасні умільці для сворення дряпанки найчастіше використовують видуті яйця. Процедура їх підготовки проста. Проколіть яйце з одного торця за допомогою надфіля й обертальними рухами зробіть у шкаралупі невеликий (діаметр – 3 мм) отвір. Так само зробіть отвір з протилежного боку яйця. Потім, тримаючи яйце двома руками над склянкою, дмухайте в один із отворів доти, поки білок і жовток не витечуть через інший отвір. Промити шкаралупу всередині можна, скориставшись медичним шприцом.
Перед тим, як фарбувати видуті яйця, «заклейте» утворені отвори теплим воском чи парафіном.
Бісерівки. Дуже гарно виглядають великодні яйця, прикрашені бісером. Поламану на шматочки парафінову свічку розтопіть у широкій металевій ємності на маленькому вогні. Візьміть видуте, як для дряпанки, яйце й гарненько викупайте його в розтопленому парафіні. Потім дістаньте й залиште майже повністю охолонути, щоб парафін не прилипав до рук.
Тонкою голкою нанесіть на парафіновий шар бажаний малюнок. Пінцетом беріть по одній бісеринці потрібного кольору, нагрівайте кожну бісеринку над полум’ям свічки не більше 1–2 секунд і приклеюйте на парафінове яйце. При з’єднанні з нагрітим бісером парафін плавиться, і кожна намистинка ніби впаюється в нього й надалі тримається дуже міцно. Таким способом можна виготовити справжній витвір мистецтва.
Мальованки. Для їх створення використовують видуті яйця, які розмальовують будь-якими фарбами за допомогою пензлика. Іноді як основу для мальованки беруть декоративні дерев’яні яйця.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий