Страви з кабачків:  корисно й апетитно

Страви з кабачків: корисно й апетитно

Кабачок корисний у будь-якому вигляді – сирий, тушкований, приготований на пару. Теплова обробка не руйнує наявних у цьому овочі вітамінів, мінеральних речовин. Кабачок вважають продуктом дієтичним, оскільки майже 95% його складу – це звичайна вода. Решта – білки й вуглеводи. У 100 грамах кабачка міститься лише 16,7 кілокалорій. Попри це кабачок дарує відчуття ситості.

Запіканка з сиром

0,5 кілограма молодих кабачків, 2 яйця, 200 грамів плавленого сиру, 150 грамів твердого сиру, кілька столових ложок вершкового масла, кріп, будь-яка інша зелень за бажанням, сіль, перець чорний мелений.
Кабачки очистіть від шкірки й наріжте якомога тоншими кружальцями. Додайте натертий на крупній тертці плавлений сир, збиті яйця, посічену зелень, спеції. Усе акуратно перемішайте й перекладіть у попередньо змащену маслом форму. Поставте в духовку й запікайте при температурі 180 – 200 градусів 45 – 50 хвилин. За 15 хвилин до готовності посипте запіканку тертим твердим сиром.

Запіканка з курятиною

1,2 кілограма кабачків, 400 грамів курячого філе, 4 яйця, 200 грамів твердого сиру, 200 грамів сметани, 2 цибулини, зелень, 6 столових ложок борошна, 6 столових ложок олії, 1 чайна ложка меленого коріандру, 1 чайна ложка паприки, сіль, перець чорний мелений.
Куряче філе поріжте дрібними шматками, трохи посоліть, поперчіть, додайте 2 столових ложки олії і перемішайте. На розігрітій сухій сковороді обсмажте курятину на сильному вогні до золотистого кольору, приблизно 5 – 7 хвилин, періодично помішуючи. Зніміть м’ясо зі сковороди.
Цибулю дрібно поріжте. Зелень посічіть. Сир натріть на крупній тертці. Кабачки очистіть (якщо шкірка вже стала твердою), а потім також натріть на крупній тертці. Яйця збийте виделкою, додайте сметану, сіль, приправи й перемішайте. Потім всипте борошно, влийте олію і ще раз перемішайте.
З’єднайте м’ясо, цибулю, зелень, сир і кабачки, залийте яєчною сумішшю і знову все перемішайте. Форму для випікання змастіть олією, викладіть у неї масу й відправте в розігріту до 180°С духовку на 40 – 50 хвилин.

Пряний крем-суп

400 грамів кабачків, 150 мілілітрів вершків, 1 чайна ложка солі, 0, 25 чайної ложки карі (порошок), 3 гілочки кропу, 15 грамів сухариків.
Молоді кабачки помийте, обріжте кінчики, натріть на дрібній тертці. Перекладіть масу в каструлю для приготування супу. Якщо кабачки пустили мало соку, долийте води так, щоб вона лише трохи не покривала терті кабачки. Накрийте кришкою і 5 хвилин варіть у мікрохвильовці при потужності 850 Вт. Кабачки повинні зваритися, але не розваритися до стану каші.
Гарячі кабачки посоліть і подрібніть за допомогою блендера. Додайте вершки і порошок карі. Перемішайте до однорідності. Посипте крем-суп посіченим кропом, додайте сухарики і відразу ж подавайте на стіл.

Оладки

800 грамів кабачків, 2 яйця, 1 склянка борошна, сіль за смаком (1 чайна ложка), перець чорний мелений, кріп та 1 зубчик часнику за бажанням, олія для смаження.
Натріть кабачки на крупній тертці. Якщо овочі вже немолоді, попередньо видаліть із них насіння. Додайте яйця, перемішайте. Всипте борошно, знову все перемішайте, в кінці додайте сіль, перець, подрібнені кріп і часник.
Обсмажте кабачкові оладки з двох боків на розігрітій з олією сковорідці до утворення золотистої скоринки.

Рулетики

1 кабачок середнього розміру, 2 яйця, 5 столових ложок манної крупи, 4 столових ложки борошна, сіль, перець чорний мелений. Для начинки: 200 грамів м’ясного фаршу, 2 середні цибулини, 1 солодка перчина, 100 грамів печериць, майонез, трохи твердого сиру, олія.
Очищений від шкірки кабачок натріть на крупній тертці. Додайте яйця, манку, борошно, сіль, перець і перемішайте. З отриманого тіста підсмажте на сковороді на олії 6 млинців.
Цибулю дрібно посічіть і обсмажте до світло-золотистого кольору. Майонез змішайте з натертим сиром. Кабачкові млинці змастіть м’ясним фаршем, зверху розкладіть смажену цибулю, дрібно нарізаний перець, гриби й щільно згорніть млинці в рулети. Викладіть вироби на деко, змащене олією. Зверху кожен рулет змастіть майонезом із сиром і поставте в гарячу духовку. При температурі 180°С запікайте до підрум’янення. Готові рулети прикрасьте свіжою зеленню.

Запечені «човники»

2 кабачки середнього розміру, 250 грамів курячого філе, 1 солодка перчина, 1 помідор, 1 морквина, 1 цибулина, 0,5 банки чорних оливок (без кісточок), 100 грамів твердого сиру, 1 столова ложка оливкової олії, 2 столових ложки кетчупу, сіль, перець чорний мелений.
Куряче філе наріжте кубиком і обсмажте на олії. Кожен кабачок розріжте вздовж навпіл і очистіть від насіння. Змастіть дно «човника» кетчупом.
Оливки розріжте на половинки. Помідор, болгарський перець, моркву й цибулю подрібніть кубиком. Змішайте овочі, додайте куряче філе й приправте за смаком. Отриману начинку викладіть у «човники» з кабачків. Перекладіть на змащене олією деко й запікайте 30 хвилин при температурі 200°С. За п’ять хвилин до готовності посипте тертим сиром.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий