Суп чи каша? Літній раціон для свиней

Суп чи каша? Літній раціон для свиней

Велике значення при вирощуванні свиней має консистенція кормів. Особливо на це варто звертати увагу влітку, коли харчування тварин змінюється за рахунок додавання у раціон зелені та коренеплодів.
Якщо в раціоні тварини переважають концентрати, то ліпше давати їх зволоженими. При годуванні концентратами й коренеплодами корми дають у вигляді густих мішанок. Свиням не бажано часто давати рідкі бовтанки: вони не зможуть їх їсти в достатній кількості. Тривале давання такого «супу» негативно вливає на стан тварин, погіршується робота шлунку, а разом з тим зменшується продуктивність, страждає якість свинини. Якщо довго згодовувати рідкі корма супоросній свиноматці, то це може негативно вплинути на формування поросят в її утробі, на їх подальший розвиток у підсисний період. Краще всього свиням давати кормосуміш вологістю 55–70%.
Важливо вчасно готувати корми для згодовування. У літній період зволожувати корми потрібно безпосередньо перед даванкою, щоб не викликати у тварин отруєння. Це стосується і соковитих та зелених кормів, які не повинні довго стояти. Їх готують незадовго до годівлі. Картоплю, коренеплоди, баштанні культури промивають, а картоплю обов’язково ще й проварюють.
При розрахунку маси добової дачі корму і води варто пам’ятати: свині мають їх отримувати у потрібній кількості. При цьому в годівниці не повинен залишатися корм. І навпаки – тварина не повинна залишатися після «обіду» з відчуттям голоду. Підсисних свиноматок, поросяток-сисунців годують доволі, холостих і супоросних свиноматок – обмежено, поросят на відгодовувані першого періоду (30–70 кг) – нормовано доволі і другого періоду (70–120 кг) – нормовано обмежено.
Важлива і кількість даванок. Вона залежить від віку свиней, їх фізіологічного стану, типу годування. Поросят-сисунців годують якомога частіше. У перші 2–3 тижні молодняк (якщо він не перебуває зі свиноматкою), підсаджують під неї кожні 1–1,5 год, тобто 16–20 разів на добу. У другій половині молочного періоду – 12–15 разів. Підгодівлю дають поросятам до місячного віку чотири рази, а з 30 до 60 днів – тричі на добу. При годуванні свиней об’ємистими кормами бажані частіші даванки.
На ефективність використання кормів впливає і розмір годівниці. В середньому на одну тварину потрібна годівниця наступних розмірів (ширина вказана в см). Для поросят до 2-х місяців – 15, 2–4 місяці – 25, для ремонтної свинки або хрячка – 30, свиноматки – 35, хряка дорослого – 40.
Отже, важливо врахувати наступні правила літньої годівлі: тримати годівниці в чистоті, поступово переводити тварин від одного корму до іншого, проміжки між годуваннями робити приблизно однаковими протягом дня, намагатися урізноманітнювати раціон свиней, уникати згодовування неякісного корму.
Іван Мироненко,
кандидат с/г наук.

Поділися:

Добавить комментарий