Супи,  розсольники,  солянки…

Супи, розсольники, солянки…

Морозного дня ніщо не допоможе зігрітися краще за порцію улюбленого супчику. Рідкі гарячі страви активізують обмін речовин і процеси кровообігу в нашому організмі. Уже після кількох ковтків ми відчуваємо, як по тілу розливається приємне тепло. Люди, які їдять такі страви в холодний сезон щодня, менше мерзнуть і почуваються більш енергійними.

Капусняк

600 грамів свинини, 1 морквина, 1 цибулина, 5 картоплин, 200 грамів капусти, 200 грамів пшона, 1 літр томатного соку, 1 столова ложка солі, 75 мілілітрів олії, перець чорний мелений за смаком.
М’ясо наріжте середніми шматками й відправте в каструлю з киплячою водою. Варіть до напівготовності. Відтак додайте очищену ціленьку картоплю, сіль і перемішайте. Покладіть також натерту на крупній тертці моркву.
Пшоно залийте окропом і залиште на 10 хвилин. Далі перекладіть у каструлю з бульйоном.
Нарізану дрібним кубиком цибулю обсмажте на олії до золотистого кольору й залийте томатом. Доведіть до кипіння і тушкуйте протягом 5 хвилин.
Як тільки пшоно звариться, дістаньте з бульйону картоплю, ретельно розімніть виделкою і поверніть у каструлю. Додайте натерту на крупній тертці капусту. Доведіть до кипіння, влийте засмажку, варіть іще протягом 5 хвилин, постійно помішуючи, щоб не підгоріло.
Вимкніть конфорку й залиште готовий капусняк настоятися протягом 20 хвилин.

Розсольник

300 грамів свинини, 1 цибулина, 3 столові ложки рисової крупи, 4 картоплини, 2 солоні огірки, 1 морквина, 1 солодка перчина, 0,5 літра томатного соку, олія для засмажки, лавровий лист, сіль за смаком.
Поставте варитися м’ясний бульйон із додаванням половинки подрібненої цибулини. У процесі приготування посоліть, покладіть лавровий лист. Коли м’ясо звариться до напівготовності, додайте нарізані кубиком солоні огірки.
Решту цибулі подрібніть, підрум’яньте на олії, додайте натерту на крупній тертці моркву й продовжуйте ще трохи смажити. Залийте томатним соком, покладіть подрібнений солодкий перець. Через 2 хвилини зніміть сковорідку з вогню.
Додайте в бульйон подрібнену кубиком середнього розміру картоплю і ретельно промитий рис. Як тільки картопля звариться, покладіть засмажку. Перемішайте і варіть розсольник іще протягом 5 хвилин.

Суп-гуляш

0,5 кілограма яловичини, 0,5 кілограма картоплі, 1 цибулина, 1 солодка перчина, 2 зубці часнику, 3 столові ложки томатної пасти, трохи олії, перець чорний мелений, сіль за смаком.
Розігрійте каструлю-гусятницю, налийте трохи олії і обсмажте посічену цибулю. Покладіть нарізану середніми шматочками яловичину, посоліть і смажте ще протягом 3 хвилин. Потім влийте окріп, щоб він покрив м’ясо, і варіть на невеликому вогні 30 хвилин.
Додайте подрібнену середнім кубиком картоплю, після чого знову долийте в каструлю окропу. Варіть іще протягом 15 хвилин. В кінці покладіть подрібнений болгарський перець і томатну пасту. Посоліть страву за смаком, додайте пропущений через прес часник. Через 10 хвилин зніміть каструлю з плити.

Суп із фрикадельками

0,5 кілограма фаршу, 1 яйце, 4 картоплини, 0,5 цибулини, 1 зубчик часнику, 100 грамів плавленого вершкового сиру, жменя локшини, приправи і сіль за смаком.
Фарш посоліть, посипте приправами, додайте дрібно посічену цибулю, пропущений через прес часник, вбийте яйце і добре перемішайте. Мокрими руками сформуйте фрикадельки й відправте в каструлю з киплячою підсоленою водою. Через 10 хвилин додайте порізану дрібним кубиком картоплю. Варіть 5 хвилин, після чого додайте сир і локшину. Коли картопля і локшина будуть готові, вимкніть конфорку. Суп можна відразу ж розливати в тарілки.

Суп із сушених грибів

30 грамів сушених білих грибів, 1 склянка молока, 5 картоплин, 1 морквина, 1 цибулина, 2 столові ложки олії, 1 столова ложка вершкового масла, 1 столова ложка борошна, перець чорний мелений, сіль за смаком.
Гриби залийте теплим молоком, залиште на пів години. Потім промийте під проточною водою, залийте водою і поставте на вогонь. Після закипання відвар відразу ж злийте, а гриби знову промийте, залийте свіжою водою і поставте варитися. Коли гриби прокиплять 15 хвилин, посоліть бульйон до смаку й покладіть подрібнену картоплю, а через 10 хвилин – засмажку з цибулі та моркви на олії.
На сухій сковорідці підрум’яньте борошно, постійно помішуючи. Коли воно трохи змінить колір, швиденько розітріть його з маслом і відправте отриману масу в суп. Через 5 хвилин повільного кипіння – страва готова.

Солянка

350 грамів будь-якого м’яса з кісточкою, 150 грамів шинки, 2 сосиски, 150 грамів копченої ковбаси, 2 цибулини, 1 морквина, 4 солоні огірки, трішки томат-пасти, прянощі, сіль за смаком.
Із м’яса з кісточкою зваріть бульйон. Щоб він вийшов прозорим, варіть на маленькому вогні протягом години. За 15 хвилин до готовності підсоліть бульйон (він має бути трішки недосоленим) і додайте різні спеції.
Із нашаткованої цибулі й натертої на крупній тертці моркви приготуйте засмажку, в кінці додавши томатну пасту. Перекладіть засмажку в проціджений через дрібне сито бульйон і, коли все закипить, додайте подрібнені кубиком огірки та м’ясні продукти. Після цього варіть солянку 5 – 10 хвилин. Залиште настоюватись під кришкою.

Добавить комментарий