Святкова печеня

Святкова печеня

Традиційно на великодньому столі чимало м’ясних делікатесів. Як би ціни «не кусалися», а майже кожна господиня планує до цього свята особливе пригощання.

Буженина

1, 5 кілограма свинини, 1 часничина, спеції за смаком.
Для приготування розсолу кип’ятимо один літр води. В окріп додаємо сіль, перець, лавровий лист і будь-які улюблені спеції. Залишаємо розсіл настоятися і охолонути. Потім заливаємо ним м’ясо й відправляємо в холодильник на добу (можна на 2 доби). За цей час воно значно збільшиться в обсязі й стане дуже соковитим.
Підготоване м’ясо шпигуємо часником, поміщаємо в рукав для запікання й ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на дві години. Потім іще півгодини зарум’янюємо м’ясо без рукава.

Рулька в духовці

Свиняча рулька, 1 морквина, 2 цибулини, 4 зубчики часнику, сіль; запашний перець мелений; мелений коріандр, кілька лаврових листочків; чорний і запашний перець горошком.
Спочатку шкіру на рульці ретельно чистимо ножем. Порізані на кілька частин моркву й цибулю кладемо у велику каструлю, наливаємо воду, додаємо лаврове листя, перець горошком і сіль. Коли розчин закипить, відправляємо в каструлю свинячу рульку й варимо на повільному вогні близько години.
Викладаємо рульку на велике блюдо, щоб трохи остигла. Потім робимо надрізи на шкірі гострим ножем, щоб під час запікання через них витікав підшкірний жир. За бажанням шпигуємо рульку часником. Викладаємо на злегка змащену олією форму, зверху посипаємо меленими перцем і коріандром. Ставимо в розігріту до 200 градусів духовку. Коли шкірка трохи підрум’яниться, температуру можна знизити до 190 градусів. Щоб страва мала хрустку скоринку, через кожні 15 хвилин поливаємо рульку жиром, який утворюється у процесі приготування. Запікаємо в духовці близько години.

Свинина з яблуками

1, 2 кілограма свинячого м’якуша, 300 грамів (4 штуки) зелених яблук, 5 столових ложок гірчиці, сіль, перець чорний мелений.
М’якуш свинини викладаємо на фольгу, солимо за смаком, рясно змащуємо гірчицею з усіх боків, посипаємо перцем.
Яблука ріжемо часточками й виклаємо на шматок м’яса одним шаром. Фольгу щільно загортаємо, поміщаємо заготовку у вогнетривку форму чи на деко. Запікаємо свинину з яблуками при температурі 180 – 200 градусів близько години. Діставши свинину з духовки, залишаємо її «відпочити» хвилин 15 і тільки потім знімаємо фольгу.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий