Святкове частування

Святкове частування

Поряд із пасками та крашанками на великодньому столі завжди достаток м’ясних страв, яких не дозволялося споживати під час посту, – домашня ковбаса, шинка, печеня, інші делікатеси.

Домашня ковбаса

2 кілограми свинини (ошийок), 700 грамів сала, 1 часничина, підготовані кишки, прянощі й сіль за смаком.
Усе м’ясо поріжте шматочками розміром до 1 см, пів кілограма сала – ще дрібніше й з’єднайте. Посоліть, додайте спеції, добре перемішайте. З решти сала витопіть жир і остудіть.
Начиніть кишки за допомогою спеціальної насадки на м’ясорубку. Ковбасний напівфабрикат помістіть у холодильник на 5 – 6 годин.
Згорніть домашню ковбасу кільцями і перев’яжіть нитками, щоб вона тримала форму. У кількох місцях проколіть оболонку для видалення зайвого повітря.
У широкій каструлі закип’ятіть воду й акуратно занурте в неї кільце ковбаси. Після закипання варіть 3 – 5 хвилин. Потім дістаньте з води й покладіть наступне кільце. Зварену домашню ковбасу остудіть й обсушіть.
Змастіть ковбасу смальцем, викладіть на деко й відправте в розігріту до 240 градусів духовку. Випікайте ковбасу до золотистого кольору, періодично перевертаючи, приблизно 1 – 1,5 години.

Буженина у вині

2 кілограми свинини, 5 зубців часнику, 3 столові ложки оливкової олії, 3 столові ложки білого сухого вина, 2 столові ложки соєвого соусу, 1 чайна ложка горошин чорного перцю, 2 чайні ложки горошин пахучого перцю, 1 столова ложка меленої паприки, лавровий листок, 1 чайна ложка солі.
М’ясо помийте й обсушіть паперовим рушником. Часник подрібніть і нашпигуйте ним м’ясо. Перець горошком (усіх видів) ретельно потовчіть і з’єднайте отриману масу з олією, соєвим соусом, сіллю і паприкою. Добре вимішайте. Намастіть цією сумішшю м’ясо з усіх боків, покладіть у каструлю, накрийте кршкою й залиште в холодильнику на 12 годин.
Потім перекладіть м’ясо в посудину з товстим дном, влийте вино, покладіть лавровий листок, долийте 4 столові ложки води й відправте в духовку на 3 години.

Підчеревина

2 кілограми підчеревини з широкими м’ясними прожилками, 2 цибулини, 1 морквина, 1 корінець петрушки, 2 бутони гвоздики, 4 лаврових листки, 2 часничини, сіль за смаком. Для натирання: по 1 чайній ложці меленого чорного і духмяного перцю, паприки, коріандру, 1 столова ложка солі.
Налийте в каструлю стільки води, щоб вона могла повністю покривати сало, але не більше – плавати в рідині воно не повинно. Занурте підчеревину в окріп разом із почищеними овочами, додайте трішки прянощів і сіль. Варіть протягом 45 – 60 хвилин (це залежить від товщини сала).
Дайте салу трохи настоятися, потім вийміть із бульйону й залиште в посудині під кришкою до часткового охолодження.
Тим часом подрібнений часник з’єднайте з вказаними в рецепті прянощами для натирання й сіллю. Старанно перемішайте. У підчеревині (вона має бути теплою) зробіть надрізи приблизно через 7 – 10 см один від одного. Рясно змастіть сало часниково-пряною сумішшю, загорніть у фольгу й покладіть у холодильник на 8 – 10 годин.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий