Напередодні Великодня багато господарів планують готувати до святкового столу домашні ковбаси. Улюбленими рецептами цієї ситної і апетитної страви з нашими читачами поділився магістр із виробництва і переробки продукції тваринництва Дмитро БІЛАЙ.
Почищені свинячі кишки для домашніх ковбас (продаються на ринках) він радить ретельно вимити під краном проточною водою. Потім потримати 3 – 4 години у холодній воді з невеликою кількістю солі та оцту й знову промити під краном.
Соковита
900 грамів свинини, 100 грамів сала, 50 грамів свинячого жиру, 1 середня цибулина, 1 часничина, 60 мілілітрів води, сіль, перець за смаком.
М’ясо, жир, часник і цибулю пропустити через м’ясорубку з крупною решіткою. Сало нарізати дрібними кубиками. Ретельно змішати фарш, сало, воду, сіль і перець. Приготованим фаршем наповнити тонкі свинячі кишки й зав’язати з обох кінців. Варити ковбасу в підсоленій воді 15 – 20 хвилин. Потім обсмажити на сковороді до золотої скоринки.
Ужгородська
1 кілограм свинини, 400 грамів сала, 1 часничина, сіль, перець, кмин за смаком.
М’ясо і сало пропустити через м’ясорубку, посолити, поперчити, додати кмин, подрібнений часник, добре перемішати й витримати на холоді 3 – 4 години. Потім начинити кишкові оболонки й зав’язати кільцями. Підсмажити їх у смальці на сковороді чи запекти в духовці.
Гостра
600 грамів свинини, 300 грамів сала, 100 грамів вершків, 30 грамів часнику, 10 грамів гірчичного насіння, сіль, перець за смаком.
Сало і м’ясо нарізати кубиками, посолити і поперчити, додати вершки, дрібно нарізаний часник і гірчицю. Ретельно перемішати фарш і залишити на 3 години. Набити фаршем кишку, проколоти і випікати в духовій шафі при 180°С 25 хвилин.
Печінкова
1 кілограм свинячої печінки, 300 грамів сала, 2 цибулини, 100 грамів олії для смаження, сіль, перець за смаком.
Печінку відварити в підсоленій воді до готовності. Окремо зварити сало. І печінку, і сало порізати на невеликі шматочки і дати їм охолонути. Кожну цибулину розрізати на чотири частини. Пропустити все через м’ясорубку. Посолити, посипати перцем, добре перемішати.
Натягнути на насадку для ковбас кишку, вільний кінець зав’язати ниткою. Підготовленим фаршем наповнити кишку, тільки не дуже щільно, щоб при варінні вона не лопнула. Коли кишка буде заповнена, зв’язати два кінця разом. Таким чином підготувати всі ковбаски.
Голкою зробити проколи по всій довжині ковбаси. Опустити кільця в киплячу воду і варити 30 хвилин. Щоб надати ковбасі більш апетитного вигляду із золотистою скоринкою, її можна трошки підсмажити на сковороді з олією.