У ТОВ «Астарта Прихоролля» ми потрапили у найвідповідальнішу пору року – у період заготівлі кормів. «Інакше і не може бути, – говорить директор виробничого підрозділу «Зоря» Віктор Колісніченко. – Які ми заготовимо корми – такі будуть і надої, така буде і якість молока». А молочне тваринництво – надважлива галузь для «Астарти», бо це не лише сталі прибутки, а й постійна зайнятість населення. Тож у цьому напрямку економічної політики й велика соціальна складова, підкреслює генеральний директор ТОВ «Астарта Прихоролля», яке входить до відомого агропромхолдингу «Астарта-Київ», Павло Кандиба.
У день нашого приїзду йшла заготівля зеленої маси на сінаж по пшениці. Водій Вячеслав Ісак говорить, що напередодні за зміну зробив 15 «оборотів» і перевіз понад
50 тонн зеленої маси, щоправда, працював з обіду. А так робота йде «з восьмої до восьмої». Працює 4 машини. Комбайнер Анатолій Корсун додає, що за зміну обкошує 20–25 гектарів, укіс – 500–600 тонн. Дошкуляє спека, а в цілому заготівля кормів організована відмінно, харчування – високоякісне.
– Погода сприяє, дощів немає, вологість задовільна, це дає надію, що заготовимо якісні корми, – говорить Павло Кандиба. – Порівняно з минулим роком якість сінажу краща. Темпи заготівлі високі. Чим вищі темпи, тим краща якість кормів, тим кращим буде молоко – і за якістю, і за реалізаційною вартістю. Люди розуміють ситуацію, ставлення до роботи – відповідальне. Сінажування в господарстві – один із етапів заготівлі кормів. Наступний – кукурудза на силос.
Розмова про тваринництво продовжується на МТФ №1 виробничого підрозділу «Зоря», долучається керівник Роман Безніщенко. На фермі утримується 616 голів ВРХ, з них 300 – дійне стадо. Торік тут уперше у Хорольському районі надоїли більше 8 тисяч літрів молока на фуражну корову. Нині планують цей показник суттєво покращити – довести надої до 8200 літрів.
Роман Безніщенко очолив ферму 10 років тому, коли надої не перевищували 4 тисяч. Такі зміни в результатах відбулися завдяки тому, що з приходом «Астарти» в організації роботи все радикально змінилося. Змінилася якість кормів, а головне – змінилося ставлення людей до роботи, у тому числі завдяки високій оплаті праці, яка визначається колективом ферми з фонду заробітної плати ферми і залежить від кількості і якості молока та відпрацьованих годин. «Тікучки» кадрів, порушень трудової і технологічної дисципліни тут немає, говорить Павло Кандиба. Тут працюють лише чесні й порядні люди. Постійно зміцнюється виробнича база. Лише минулого року на цій фермі зробили новий телятник і водогін, а нинішнього буде новий літній загін з навісом. «Будуємо задля поліпшення умов праці – від цього завжди є віддача від людей, – додає керівник. – Усього в господарстві сім ферм. Торік надоїли по 7800 літрів молока на корову. Нинішнього планують вийти на восьмитисячний рубіж…»
Підсумовуючи розмову про тваринництво, Павло Олександрович говорить, що два роки поспіль його господарство в АПХ «Астарта-Київ» посідає перше місце по надоях молока і його прибутковості. Якщо інші вирізають худобу, то в агропромхолдингу в цілому, й у господарстві зокрема, поголів’я нарощується. Вже цьогоріч купили 125 нетелей, і до кінця року планується закупити ще сто…
Не менш важливий й інший напрямок – соціальна відповідальність бізнесу.
З кожного орендованого гектара ТОВ «Астарта Прихоролля», крім оплати паїв селянам, у державну казну ще заплатило 7400 гривень усіх податків, що особливо важливо у зв’язку з проблемою наповнення Державного бюджету. І кожного року завдяки тому, що добре поставлена справа, багато людей працює і отримує достойну заробітну плату, податків сплачується більше й більше. А чимало дрібних орендарів, наймаючи людей на тимчасові роботи, вдаючись до різних хитрощів, не платять ні копійки в бюджет. І їх чують, а таким великим агропідприємствам назустріч йти не хочуть. А ми відкриті, ми нічого від держави не приховуємо. Де справедливість? Це гарний приклад для держави, розмірковує керівник, – кого підтримувати: таких платників податків, як «Астарта», чи тих, хто не є добросовісним платником або взагалі ухиляється від сплати податків.
Побували ми і на бурякових полях. Вони у гарному стані. Цукровий буряк – стратегічний напрямок «Астарти». В АПХ 8 цукрових заводів. Кожен четвертий кілограм цукру в Україні – астартівський. І це при найкращій якості. Буряк – найскладніша культура. Агрономи кажуть, що виростити його – найвищий пілотаж. Але попри це «Астарта» від буряка не відмовляється, бо це і зайнятість (майже до нового року), і вагомий прибуток.
І ще стосовно соціальної відповідальності «Астарти». Крім традиційних зобов’язань, цьогоріч значні кошти вкладено на допомогу закладам охорони здоров’я у боротьбі з поширенням коронавірусної інфекції. Бути завжди на вістрі часу, вістрі потреб громад – в цьому принципова позиція генерального директора АПХ «Астарта-Київ» і засновника бізнесу Віктора Іванчика. Агропромхолдингом закуплено 35 сучасних апаратів штучної вентиляції легенів. В лікарняні заклади не раз направлялися дезінфікуючі засоби, маски, перчатки, костюми. Нині звернулися дитячі садочки з тим, щоб задля безпеки дітей допомогти виконати вимоги санітарних служб.
– «Астарта Прихоролля» постійно допомагає дошкільним закладам, школам, лікарням, спортсменам, стараємося, щоб ніхто не був обділений, особливо діти, – говорить Павло Кандиба. – Наприклад, школа у Старій Аврамівці ні в чому не поступається міській, там є усе необхідне. Чимало виникає й позапланових ситуацій. Ось нещодавно буревій зірвав дах будинку культури у Гаркушенцях. Теж допомогли у ремонті…
Люди кажуть, що добре слово, а тим більше добра справа ніколи не будуть не поміченими. Важливу роль у цьому відіграє соціально відповідальний бізнес. І це гарно видно на прикладі «Астарти Прихоролля» та АПХ «Астарта-Київ», добрі справи втілюються у вагомих здобутках колективу, повсякденному житті територіальної громади. І хотілося б, щоб з таких окремих пазлів складалося життя усієї нашої України.
На фото: Директор виробничого підрозділу «Зоря» Віктор Колісніченко, генеральний директор ТОВ «Астарта Прихоролля» Павло Кандиба, регіональний агроном АПХ «Астарта-Київ» Володимир Курячий.
Віктор КОСТЯНТИНІВ,
журналіст.