ТОВ “Агрофірма “Маяк” – це європейський рівень господарювання і потужна мотивація для вітчизняних сільгоспвиробників

ТОВ “Агрофірма “Маяк” – це європейський рівень господарювання і потужна мотивація для вітчизняних сільгоспвиробників

СИТУАЦІЯ в галузі молочного скотарства в Україні нині досить непроста. Поголів’я ВРХ з року в рік зменшується як у промисловому секторі, так і в господарствах населення, хоча обсяги виробництва молока при цьому, за словами фахівців-аграріїв, не знижуються. А значить, зростає продуктивність дійного стада. Тож, як зазначив голова громадської спілки Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Андрій Дикун, ті, які працюють неефективно, які не хочуть професійно займатися молочним скотарством, з галузі відійдуть. Зрештою молоковиробництвом займатимуться лише професіонали.

Відрадно, що на Полтавщині такі професіонали є. І беззаперечним лідером високофахового підходу в різних галузях агровиробництва й виробництва молока зокрема є ТОВ «Агрофірма «Маяк» Котелевського району. Стратегічною метою діяльності сільгосппідприємства є забезпечення полтавців якісними, натуральними продуктами харчування. Очолює компанію заслужений працівник сільського господарства України Вячеслав ПРИЙМА. Лани підприємства обробляються технікою кращих світових виробників, а технології й обладнання, що використовуються на тваринницьких фермах і переробних підприємствах, відповідають найвищим європейським стандартам.Минулого четверга агрофірма «Маяк» гостинно приймала учасниківунікальної події в галузі тваринництва України. На базі компанії відбувся Національний День Ферми, в якому взяли участь близько 400 учасників з усієї країни. Зокрема це — керівники та спеціалісти провідних молочнотоварних ферм України, представники 40 комерційних компаній-партнерів, галузевих об’єднань, експерти в галузі тваринництва з різних країн Європи та світу. До уваги учасників було представлено 12 фахових доповідей і презентацій, демопоказ сучасної кормозаготівельної та кормозбиральної техніки, спеціалізовані практичні майстер-класи, розіграш цінних подарунків — це те, чим запам’ятається Національний День Ферми на Полтавщині, співорганізаторами якого були Асоціація виробників молока (АВМ), консалтингова компанія «Дикун» та Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР).

«Маяк» – надійний партнер, який ніколи не підводив»
Протягом дня гості котелевського краю слухали лекції експертів, знайомилися з новітніми технологіями, останніми розробками галузі, обмінювалися думками та досвідом. Загалом же метою Національного Дня Ферми, за словами голови громадської спілки Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Андрія Дикуна, є налагодження системи виробництва якісного молока, з якого вироблятимуться якісні продукти для українців.
– Сьогодні в нас є не так багато компаній, які виробляють якісну молокосировину. Одна з них – ТОВ «Агрофірма «Маяк». Це одне з найкращих підприємств у нашій країні, де багато років виробляється якісне молоко. Тому сьогодні на базі цієї аграрної компанії й проводиться Національний День Ферми. Ми будемо спілкуватися, щоб визначити, які технології слід використовувати, з тим, щоб в українських реаліях отримувати високоякісну продукцію. До того ж маяківці з кожним роком ще й нарощують обсяги виробництва молокосировини. І це тоді, коли чимало аграріїв нарікають на збитковість цієї галузі, в буквальному розумінні опускаючи руки, а тут маємо якісну продукцію і перспективи розвитку, – наголосив Андрій Дикун. – Якби свого часу держава правильно підставила плече підтримки, сільгоспвиробникам було б легше. Але, як будь-яка галузь, молоковиробництво має свої злети й падіння. Зараз молочна галузь переживає не найкращі часи, й ті, хто працює неефективно, хто не хоче професійно займатися молочним скотарством, з галузі відійдуть. Зрештою, молоковиробництвом займатимуться лише професіонали, такі, як компанія «Маяк».
– Ми тривалий час співпрацюємо з компанією «Агрофірма «Маяк». Це наш стратегічний партнер, найбільший наш постачальник молока. Слід зазначити, що це молоко – ґатунку Екстра, до того ж маяківці мають статус виробника спеціальної сировинної зони, а ми маємо статус виробника продукції для дитячого харчування. Тож наше партнерство взаємодоповнююче, – зазначила директор з матеріально-технічного постачання компанії «Люстдорф» Вінницької області Олена Бідна. – «Маяк» – це надійний партнер, який нас ніколи не підводив. Намагаємося не підводити агрокомпанію і ми.
Серед партнерів «Маяка», котрі завітали на свято, були й виробники вітчизняного обладнання для тваринницьких ферм та адаптації європейських технологій під українські ферми (ТОВ «Бліц»), і водночас виробники твердих сирів ТМ O’BEREG із Сумської області, які представили для дегустації учасникам Дня Ферми кращі зразки своєї продукції. Тут же можна було продегустувати й натуральну продукцію виробництва «Маяк» – хліб та ковбаси під торговою маркою «Маяківська свіжина».
– Ми – давні партнери агрофірми «Маяк». Свого часу ми встановлювали в цій компанії охолоджувачі молока й доїльне обладнання, тож нас пов’язують дружні стосунки. До того ж я на 99,9 відсотка переконаний, що Вячеслав Іванович Прийма з часом налагодить переробку хоча б частини молока власного виробництва. Адже він прибічник такої філософії, що місцеві виробники якісних продуктів мають працювати в кожному регіоні. Тим більше, що в них є високоякісне молоко, високопрофесійна команда, добре продуманий ринок збуту продукції і власна торговельна мережа. Відтак усьому свій час, – переконаний керівник сумської сироварні Володимир Опришко.
«Якщо ми разом, якщо ми чогось прагнемо, то обов’язково досягнемо»
Розпочався захід із офіційної частини. Вітаючи гостей Національного Дня Ферми, заслужений працівник сільського господарства України, генеральний директор ТОВ «Агрофірма «Маяк» Вячеслав Прийма зупинився на історичних аспектах роботи компанії:
– Наша компанія працює на ниві сільськогосподарського виробництва вже понад 87 років. Це шлях, протягом якого змінилося не одне покоління працівників, відбулося чимало державних і суспільних переломів, неодноразове технічне переоснащення агровиробництва… Усі ці роки агрофірма розвивалась і вдосконалювалася, розвивалося й молочне скотарство. Нині «Маяк» – це сімейний бізнес. 38 років агрофірмою керувала моя мама, Герой України Тетяна Михайлівна Корост, 9 років тому я прийняв управління, і нині поряд зі мною працюють моя дружина Наталя й наш старший син Олександр. Саме людський фактор – персонал – є першочерговим у діяльності нашого підприємства. Таке переконання є не тільки гаслом для нас, але й головним пріоритетом у діяльності компанії.
Серед найважливіших стратегічних партнерів агрокомпанії Вячеслав Прийма назвав Всеукраїнську Аграрну Раду, яку очолює Андрій Дикун. Ця організація справді стоїть на захисті інтересів аграріїв і сприяє тому, щоб влада їх почула, що дуже важливо.
– Про агрофірму «Маяк» знає вся країна, й сьогодні ми побачимо їхні секрети успіху. Хочу наголосити, що якщо ми разом, якщо ми чогось прагнемо, то обов’язково досягнемо. І наша асоціація, наше об’єднання є великим тому прикладом, – зазначив у вітальному слові голова ВАР Андрій Дикун.
Звернувся до гостей свята й заступник директора департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації Олег Палій:
– Мені приємно відзначити, що Національний День Ферми проходить на базі потужного, відомого на всю Україну господарства – ТОВ «Агрофірма «Маяк». Тваринництво – це галузь, яка щоденно сприяє створенню робочих місць, забезпечує продуктами харчування наше населення. Ваші кращі здобутки й передові технології нехай будуть найкращим взірцем. Сподіваюсь, сьогодні кожен почерпне для себе щось нове, корисне й цікаве.
Традиції і новації
ТОВ «Агрофірма «Маяк» – це команда високопрофесійних фахівців, об’єднаних однією думкою, однією ціллю й метою, зазначив помічник директора товариства Юрій Задорожний. Він також провів екранізовану презентацію виробництва агрокомпанії:
– Сьогодні АФ «Маяк» об’єднує тваринницьку й рослинницьку галузі, виробництво натуральних продуктів харчування і торговельну мережу магазинів «Рідне село».
Досвідчена команда професіоналів агрофірми «Маяк» кілька десятків років ретельно працювала над створенням замкненого циклу виробництва, й нині ми цього досягли.
На площі понад 11 тисяч гектарів ми вирощуємо такі сільгоспкультури, як пшениця, жито, люцерна, кукурудза, цукровий буряк, соя та круп’яні культури.
Не відмовляючись від використання традиційної системи землеробства, підприємство впроваджує прогресивні енерго- та вологозберігаючі технології із застосуванням сільгосптехніки, обладнання й технологій провідних світових виробників. Все більша увага в компанії приділяється органічному землеробству з метою отримання натуральної та якісної продукції. Для поліпшення показників родючості грунту впроваджуються оптимальні види та методи внесення добрив, у планах – запровадження компостування органіки. На поля під урожай щороку вноситься понад 90 тисяч тонн органічних добрив.
Зібрані пшениця, кукурудза, люцерна, інші культури спрямовуються на потреби тваринництва. Щороку в господарстві для власних потреб заготовляється 2,5 тисячі тонн сіна, до 10 тисяч тонн бобового сінажу, 40 тисяч тонн силосу, 15 тисяч тонн концентрованих кормів.
Пріоритетним напрямком діяльності агрофірми є розвиток тваринництва з подальшим виробництвом натуральних продуктів харчування – молока, м’яса ВРХ, свиней, овець і птиці, яєць і меду.
Стадо ВРХ налічує 7 тисяч голів. Ферма з відгодівлі биків – 1,5 тисячі, дійних корів – 2 тисячі. За минулий рік від кожної фуражної корови надоєно в середньому по 9 тисяч кілограмів молока. У цілому ж господарство виробляє за добу 60 тонн молока. Компанія має статус спеціальної сировинної зони для виробництва продуктів дитячого та дієтичного харчування.
Раціон годівлі складається із силосу, сінажу, грубих кормів та комбікорму власного виробництва. АФ «Маяк» має статус племінного заводу з розведення української чорно-рябої молочної породи та породи голштин.
Свинарство нараховує 5 тисяч голів, свиноматок – 400. Підприємство є племінним репродуктором із розведення свиней великої білої породи. Утримуємо тільки для потреб м’ясопереробки, – наголосив Юрій Задорожний. – Водночас розвиваємо птахівництво. Утримання курей-несучок (20 тисяч) – кліткове, виробляємо яйця для власної торгової мережі. Вирощуємо на натуральних кормах також бройлерів, індиків, гусей…
Агрофірма «Маяк» є племінним репродуктором із розведення овець асканійської тонкорунної породи таврійського типу, загалом маємо 1500 голів. На теренах Котелевського району утримується понад 250 бджолосімей. Бджоли збирають мед із різнотрав’я на луках, у лісі.
1997-й – рік появи першого борошна власного помелу. Відтоді це виробництво лише розширювалося. Високоякісне зерно ретельно готується до помелу, що дозволяє отримувати борошно з високими споживчими характеристиками, які відповідають найвищим вимогам державних стандартів України. При виготовленні макаронних виробів вищого ґатунку в агрофірмі «Маяк» використовується тільки власне спеціальне пшеничне борошно. Для виробництва круп змонтована лінія фасування в кілограмовий пакет. Нині наша компанія виробляє сім видів натуральних круп під власним брендом. А власний завод із виробництва соняшникової олії переробляє 50 тонн соняшнику на добу.
Із 2014 року працює оновлена пекарня, оснащена сучасними моделями печей з інноваційними технологіями. Щоденно з любов’ю та шаною до хліба випікається продукція, яка відразу ж відправляється до споживача. Тож покупці завжди мають на столі смачні й свіжі вироби.
Гордістю агрофірми є м’ясокомбінат, який нещодавно відзначив 10-річчя. Натуральна сировина, кращі м’ясні та ковбасні вироби за державними стандартами й авторськими рецептурами, найсучасніші технології забезпечують високу якість м’ясної продукції під маркою «Маяківська свіжина», асортимент якої сягає 200 видів. Потужність – 5 тонн готової продукції на добу.
У «Маяку» створено комфортні умови для працівників агрофірми, які відповідно до вимог виробництва забезпечуються спецодягом. Цими питаннями опікується швейний цех агрофірми.

Середня чисельність працюючих в агрофірмі складає 800 осіб, з них 150 трудиться у Торговому домі «Маяк», що обслуговує торговельну мережу «Рідне село». Саме через неї до столу українців потрапляють продукти власного виробництва агрофірми «Маяк» – м’ясо та маяківські ковбаси, молоко, хліб, олія, крупи, макаронні вироби цукор, мед, овочі. Усі продукти харчування, представлені у власній мережі магазинів «Рідне село», є підтвердженням високих стандартів, досягнутих протягом років кропіткої роботи агрофірми «Маяк».
За працю – шана
За значний внесок у розвиток молочної галузі й аграрного комплексу України загалом групі фахівців агрокомпанії було вручено Почесні грамоти Міністерства агрополітики і продовольства України. Серед нагороджених: генеральний директор ТОВ «Агрофірма «Маяк» Вячеслав Прийма, директор агрофірми Євген Прядко, головний зоотехнік Сергій Грищенко, керуюча МФ «Годувальниця-2» Людмила Олійник, помічник керуючого МФ «Годувальниця-2» Катерина Квартна, дояр МФ «Годувальниця-2» Світлана Сипко, слюсар-механік електромеханічних приладів та систем МФ «Годувальниця-2» Андрій Цакмалов, тракторист тракторної бригади № 4 відділення № 2 Сергій Кулик, дояр МФ «Годувальниця-1» Надія Лизун, дояр МФ «Годувальниця-1» Світлана Резвова, дояр МТФ №1 Світлана Крупицька.
Лекції, виробничі екскурсії, майстер-класи
Оскільки організатори присвятили захід детальному вивченню алгоритму заготівлі грубих кормів «з поля до кормового столу», програму розділили на два блоки: теоретичний і практичний. Під час лекційної програми провідні експерти галузі говорили про якісну техніку, методи заготівлі кормів, раціон годівлі і здоров’я тварин.
Віце-президент Асоціації виробників молока (АВМ), яка нині об’єднує близько 150 вітчизняних виробників молока, Ганна Лавренюк зупинилася на проблемах і викликах, актуальних для молочної галузі та механізмах реагування на них. Вона також детально розповіла про впровадження державою нових стандартів у молоковиробництві та про проекти АВМ для розвитку молочної галузі: регіональні центри ветеринарного супроводу, лабораторію якості молока UmanLabs та інноваційну освітню програму з підготовки управлінців сучасних МТФ, оскільки, за її словами, рівень підготовки фахівців вітчизняними аграрними вишами значно відстає від впроваджених у агросекторі технологій.
Про те, як прискорити прив’ялювання сінажу в полі, розповідав бренд-менеджер компанії «Пьотінгер» Володимир Мірненко. Тему «Синхронізація статевої охоти ВРХ» розкрив незалежний експерт компанії «Біовета»
Іосиф Заїц. Як зібрати врожай без клопоту, розповів технічний радник по комбайнах компанії «Агрістар» Дмитро Хвостенко. А секретами заготівлі грубих кормів та вирощування високопродуктивного молодняку худоби поділився доктор сільськогосподарських наук, професор, головний науковий співробітник інституту тваринництва УААН Леонід Подобєд. Тему «Власне кормовиробництво: необхідність чи примха?» розкрив представник компанії «Бушгофф Україна».
Новітні концепції в боротьбі з кетозом деталізував лікар ветеринарної медицини компанії ELanco (Польща) Марчін Коцик. Про проблеми клостридіозу у високопродуктивних корів і досвід використання елаготанінів у господарствах України розповідав консультант з ВРХ компанії «ПРОК-2005» Сергій Криворучко. А комерційний директор компанії «Завод Кобзаренка» Микола Купко детально зупинився на питанні «Як підібрати бочки для потреб господарства?».
Відеопрезентацію сучасної сільськогосподарської техніки провів генеральний директор компанії «Констракшн Машинері» Анатолій Пензін, а директор Anderson group розповів про новий сучасний причіп-підбирач тюків, нещодавно придбаний ТОВ «Агрофірма «Маяк».
По завершенні лекцій розпочалася практична програма. Учасники Дня Ферми поїхали на екскурсію сучасною молочнотоварною фермою і на поле, де проводилася заготівля люцернового сінажу другого укосу. Тож гостям запропонували майстер-клас із заготівлі сінажу. А світові та вітчизняні виробники сільськогосподарської техніки влаштували для відвідувачів поля справжнє демо-шоу. Учасники заходу побачили в роботі та статиці 35 одиниць сучасної кормозаготівельної і кормозбиральної техніки.
Прогресивні технології «Годувальниці-2»
На молочнотоварній фермі «Годувальниця-2» детальну екскурсію тваринницьким комплексом провела керуюча МФ Людмила Олійник. Принагідно варто наголосити на високому рівні гігієни й культури виробництва на фермі. Впадала в очі чистота території, ошатні клумби з розами, наявність дизбар’єрів у кожному тваринницькому приміщенні, відсутність неприємних «ароматів» і спокій корів, які не зважали на неочікуваних для них гостей… До речі, для поліпшення мікроклімату в сараях функціонують охолоджувачі повітря.
– Ферма «Годувальниця-2» була введена в експлуатацію у лютому 2012 року. Тут за безприв’язною системою утримується 935 голів ВРХ, з них 650 – дійне стадо, 100 голів сухостою і 185 телят, – розповідала Людмила Олійник. – Ферма працює у три зміни. Її обслуговують 32 працівники ферми і 2 трактористи. Система доїння – триразова, годівлі – одноразова, з 13-ї години. Доїльний зал (паралелі 2 на 14 з можливістю збільшення 2 на 16 і доведення поголів’я корів до 1000 голів) – фірми «ВЕСО» (США, Каліфорнія). На момент його впровадження в експлуатацію це був один із перших таких доїльних залів у Європі. За добу на фермі надоюється 21 тонна високоякісного молока. За минулий рік загальний надій склав понад 10 тисяч тонн молока, яке в потоці охолоджується від 8 до 4 градусів і доохолоджується у молочних танках 2 по 16 тонн. Миття молочної системи проводиться в автоматичному режимі, після кожного доїння. Робота доїльного залу контролюється спеціальною програмою управління стадом, що дає можливість відслідковувати всі виробничі процеси доїння, лікування, перегрупування худоби. На кожну корову заведена особова картка. Запорукою стабільності виробництва є дотримання технологічного процесу на всіх стадіях виробництва: від підготовки до доїння, процесів доїння, комфорту і годівлі. Нині середньодобовий надій на фуражну корову сягає 32 літрів.
Учасники Дня Ферми з цікавістю оглянули доїльний зал і приміщення для утримання корів, взяли участь у майстер-класі з проведення УЗД тільних корів, та чи не найбільше їх зацікавило «містечко» для молодняку ВРХ. Для кожного теляти тут установлено індивідуальний будиночок з вільним доступом до сухого корму, води й молока. Молодняк «переселяють» в будиночок на 4-й день від народження. Взимку телят одягають у спеціальні «комбінезони», виготовлені у швейному цеху агрофірми. Думаю, не варто наголошувати на ідеальній чистоті «дитячого містечка». Це питання не обговорюється.
Не менше зацікавила гостей котелевського краю і система сепарації гною, що функціонує на «Годувальниці-2».
На території ферми відбувалося й закладення сінажу в сінажні ями. Тож не дивно, що учасники заходу прискіпливо роздивлялися, принюхувалися, мало не куштували сінаж на смак, запитуючи про методи його консервації, рівень кислотності тощо. Екскурсія по фермі із цікавістю затяглася в часі…
Сьогодення і перспективи ТОВ «Агрофірма «Маяк»
По закінченні програми заходу ми запросили на імпровізовану прес-конференцію генерального директора ТОВ «Агрофірма «Маяк», заслуженого працівника сільського господарства України Вячеслава Прийму й запитали, що, власне, дає агрофірмі проведення Національного Дня Ферми?
– Проведення такого заходу дає можливість знайомитися з колегами й новими технологіями, ділитися власним досвідом і досягненнями, почути відгуки й оцінку нашої роботи. І загалом ознайомитися з новинками на ринку сільгосп- і молоковиробництва.
– Наскільки вигідно сьогодні займатися виробництвом молока?
– Оскільки виробництво молока дедалі стає менш рентабельним, бо збільшується витратна складова, а ціна не підвищується, ми переорієнтувалися на пошук внутрішніх резервів, зокрема в технологіях, управлінні процесами, які функціонують на фермах. На мою думку, саме там є резерви, завдяки яким можна підвищити продуктивність стада й таким чином збалансувати собівартість молока до бажаного рівня.
– Селекція й генетика: які напрацювання в цьому напрямку?
– Нині актуальними є питання генетики, оскільки ми вже практично відбудувалися й реконструювали необхідні об’єкти. Тому зараз залишилося лише шліфування процесів і технологій. Відтак генетика, якість кормів, поліпшення якості утримування худоби й робота з персоналом – це найважливіші моменти сьогодення нашої агрофірми. Загалом такі поняття, як генетика й бал оцінки стану – це ключові поняття для фермерів у всьому світі. І якщо досягаєш певного пікового рівня виробництва молока на корову, наприклад, як у нас на «Годувальниці» 32 літри, не будуть працювати жодні добавки до раціону годівлі, потрібно займатися якістю дійного стада. Це є ключовий момент, який ми «перейняли» з інших країн.
– Кілька років поспіль ви виношуєте плани про переробку молока. На якому етапі реалізація цих планів?
– Ми розуміємо, що хочемо виробляти, тому зараз ми знаходимося в пошуку необхідного обладнання і в пошуку фінансування. Оскільки у всіх аграріїв забрали ПДВ, а це розвиваючий податок бізнесу, впровадження деяких амбітних планів доводиться «розтягувати» на більш тривалий період.
Варто додати, що для підвищення рівня виробництва в агрофірмі Вячеслав Прийма та головні спеціалісти товариства беруть участь у наукових семінарах у різних країнах світу, де й запозичують кращий досвід агровиробництва, адаптуючи побачене до своїх «домашніх» умов господарювання. Головне – не боятися застосовувати побачене там, у світах, у себе вдома, вважає керівник потужної компанії.
***
Слід зазначити, що на Національному Дні Ферми ми побачили чимало як українських та іноземних, так і відомих полтавських аграріїв, тож поцікавилися їхніми враженнями від ознайомлення з ТОВ «Агрофірма «Маяк».
Скажімо, з Карлівського району участь у заході брала делегація фахівців зі СТОВ «Вітчизна», яку очолювала головний зоотехнік господарства Лілія Шмиголь. Вона зазначила:
– Участь у такому зібранні – це велика користь для будь-якого сільгоспвиробника. Бо це можливість спілкування з колегами, обмін досвідом, пізнання нових технологій і бачення своїх власних прорахунків, а ще – велика мотивація для розвитку нашого агроформування за прикладом того, як працює ТОВ «Агрофірма «Маяк».
Приєдналися до сказаного пані Лілією і головний зоотехнік із ТОВ «Інтерагросервіс» Диканського району Ганна Басовська, і керівник ТОВ «Октан» Зіньківського району Валентина Кропивна, керівник фермерського господарства Микола Горб із Оржицького району, й керівник СВК «Радянський» Кобеляцького району Микола Андрієнко та інші аграрії, які наголошували на справді європейському рівні ведення агробізнесу компанією ТОВ «Агрофірма «Маяк».
– Отримав дуже багато корисної інформації, чимало нових знайомств і вражень, відмінні майстер-класи, – зазначив представник виробника ветпрепаратів іспанської компанії «Livisto» Сергій Заразін.
– Дуже вражена організацією семінару і потужністю господарства. Ми вражені його матеріально-технічною базою і пишаємося тим, що тут працює і наша техніка. З АФ «Маяк» наша компанія співпрацює понад 14 років, і ця співпраця вивірена часом і досвідом, – наголосила представник голландської компанії «Trioliet» Олена Земенок.
– Я багато де був, і мені є з чим порівнювати. Тож щодо естетичного і матеріального боку справи (надої на фуражну корову, кормова база, ставлення до людей) тут є чим похвалитися і є що показати. Безумовно, це європейський рівень, європейський підхід, європейські ферми. Чи не з першого погляду розумієш, що в ТОВ «Агрофірма «Маяк» є справжній господар, – наголосив голова правління СВК «Перемога» Хорольського району Анатолій Пасюта.
І це справді так. Адже відблиск котелевського «Маяка» – цієї високотехнологічної аграрної компанії – світить далеко за межі котелевського краю, Полтавщини й України в цілому.
– Ми постійно розвиваємося в усіх напрямках агровиробництва, впроваджуємо новітні технології у рослинництві й тваринництві, удосконалюємося в переробці, розвиваємо торгівлю, – так фактично підсумував нашу розповідь про «Маяк» директор ТОВ «Агрофірма «Маяк» Євген Прядко. – У цьому році плануємо впровадити систему компостування гною, що дозволяє зберегти в ньому поживні для землі речовини й за дуже короткий час підготувати його до внесення в грунт. Тобто зробити зі звичайного гною органічні добрива з високим вмістом поживних речовин, і ще буде чимало інших нововведень.
***
Отже, є плани, є перспективи, а головне – є спільне бачення і керівництва, і трудового колективу – майбутнього агрофірми й свого власного майбутнього в цій компанії. Тож так триматися й завжди бути «Маяком» для інших!
Завершився захід підбиттям підсумків спекотного й цікавого трудового й водночас святкового дня, розіграшем призів від партнерів і компанії «Маяк».

Людмила ДАЦЕНКО,
Микола БЕЗНОС (фото).

 

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий