Травневий борщ  зелений

Травневий борщ зелений

Борщ із молодою зеленню збагатить організм вітамінами, приємно підбадьорить і додасть енергії на весь день. Кожна господиня має улюблений рецепт приготування цієї популярної української страви – з м’ясом, на овочевому бульйоні, із засмажкою, з буряком… Але головним інгредієнтом зеленого борщу є велика кількість свіжої і соковитої зелені. Прикрашають і присмачують страву подрібненим вареним яйцем.

Із м’ясом і молодою картоплею

0,5 кілограма м’яса на кістці (можна взяти курячі стегенця), 2 яйця, 6 бульб молодої картоплі, 1 цибулина, по 1 віхтику щавлю, зеленої цибулі, кропу, лавровий лист, духмяний перець, перець чорний мелений, сіль, сметана за смаком.
М’ясо зваріть на слабкому вогні, додавши подрібнену цибулю, лавровий лист, духмяний перець і сіль. Дістаньте м’ясо, зніміть із кісток і поріжте невеликими шматочками. Бульйон процідіть, поверніть у нього м’ясо і знову поставте на вогонь.
Додайте порізану кубиком картоплю, варіть15 хвилин. Потім покладіть подрібнені зелену цибулю і щавель, варіть іще 5 хвилин. Додайте посічений кріп, посоліть, поперчіть. Якщо щавель надав страві зайвої кислості, всипте трохи цукру. Через 2 хвилини вимкніть вогонь і залиште борщ настоятися.
Готовий зелений борщ розлийте в тарілки, додайте подрібнені варені яйця і сметану.

Із грудинкою і рисом

600 грамів яловичини (грудинки), 3 картоплини, 4 столові ложки рисової крупи, 1 цибулина, по 1 віхтику шпинату і щавлю, 4 яйця, 3 столові ложки олії, сметана, сіль за смаком.
М’ясо зваріть до готовності, дістаньте з бульйону й поріжте на шматочки. У бульйон додайте подрібнену картоплю і добре промитий рис, варіть 20 хвилин.
Налийте на розігріту сковороду олію, додайте нарізану кубиком цибулю і обсмажте на середньому вогні, помішуючи, до прозорості. Додайте подрібнені шпинат і щавель. Тушкуйте, помішуючи, 1 – 2 хвилини.
Покладіть у каструлю з бульйоном шматочки м’яса, тушковану зелень. Сирі яйця збийте вінчиком. Помішуючи зелений борщ, тонкою цівкою влийте яєчну рідину. Через 1 хвилину зніміть каструлю з вогню і дайте страві настоятися протягом 20 хвилин. Смакуйте зі сметаною.

Із реберцями і буряком

0,5 кілограма свинячих реберець, 5 картоплин, 1 буряк, 1 морквина, 5 яєць, 3 столові ложки олії, 1 чайна ложка оцту, 20 грамів цукру, 3 лаврові листки, по 1 віхтику зеленої цибулі, кропу й петрушки, сіль, перець чорний мелений за смаком.
Ребра зваріть, м’ясо відокремте від кісток, наріжте шматочками, складіть у тарілку й затягніть її харчовою плівкою. Бульйон процідіть. Покладіть у нього подрібнену картоплю, варіть 10 хвилин.
Цибулю наріжте невеликим кубиком, моркву і буряк натріть на крупній тертці. У сковороді розігрійте 1 столову ложку олії і обсмажте цибулю близько 5 хвилин. Додайте в сковороду ще 2 столові ложки олії і викладіть буряк і моркву. Відразу ж влийте оцет і покладіть лаврові листочки. Обсмажуйте овочі на середньому вогні близько 7 хвилин, до появи приємного аромату. Потім всипте цукор, перемішайте й обсмажуйте ще 1 хвилину, до розчинення цукру.
Додайте в каструлю з бульйоном овочеву засмажку, посоліть і варіть на маленькому вогні 10 хвилин.
3 варені яйця наріжте невеликим кубиком, додайте до страви і варіть 2 хвилини. Потім покладіть нарізану зелень і всипте чорний мелений перець. Доведіть борщ до кипіння, через 1 хвилину зніміть з плити.
2 варені яйця розріжте на половинки. Розлийте готовий зелений борщ у тарілки, в кожну порцію покладіть по кілька шматочків м’яса і по половинці яйця.

Із грибами гливами чи печерицями

250 грамів грибів, 1 морквина, 2 картоплини, 1 цибулина, 2 столові ложки олії, 2 яйця, 1 лавровий листок, по 1 віхтику щавлю і петрушки, 5 горошин перцю, 1, 5 літра води, 0, 5 столової ложки солі.
У каструлю влийте воду, додайте перець горошком, лавровий лист і сіль. Доведіть воду до кипіння. Покладіть нарізану кубиком картоплю і варіть 20 хвилин на помірному вогні.
У сковороді розігрійте 1 столову ложку олії. Викладіть подрібнену кубиком цибулю і натерту на середній тертці моркву, обсмажте протягом 3 – 4 хвилин на середньому вогні. Окремо обсмажте на олії нарізані довільними шматочками гриби. На помірному вогні вони будуть готові вже через 5 хвилин.
У каструлю з картоплею викладіть овочеву засмажку, нарізані кубиком варені яйця. Потім додайте обсмажені гриби. Варіть борщ 10 хвилин. Після цього покладіть подрібнені петрушку і щавель. Варіть іще 3 – 4 хвилини. Вимкніть вогонь і накрийте каструлю кришкою. Дайте готовому борщу настоятися протягом 15 – 20 хвилин.

Дієтичний, із перепелиними яйцями

1 велика морквина, 2 дрібні цибулини, 2 картоплини, 4 перепелині яйця, 2 столові ложки олії, по 1 віхтику шпинату, петрушки, зеленої цибулі, лаврове листя, перець чорний мелений, сіль за смаком.
Половинку морквини поріжте крупними кружальцями, перекладіть у каструлю, додайте 1 цілу цибулину, лавровий листок, дрібку солі й залийте 1 літром води. Після закипання варіть овочевий бульйон 20 хвилин.
Потім дістаньте шумівкою овочі й лаврове листя (вони більше не потрібні). Покладіть у киплячий бульйон подрібнені невеликим кубиком моркву, картоплю, посічену цибулю та крупно нашатковану зелень. Доведіть до кипіння, влийте олію і варіть 10 – 15 хвилин.
Розлийте борщ у тарілки й у кожну покладіть половинку вареного перепелиного яйця.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий