У вересні день жаркий, а дихає осінню

У вересні день жаркий, а дихає осінню

За городніми і садовими клопотами й не помітили, як спекотне літо поступилося золотавій осені. А вона несе свої, сезонні, клопоти господарям – треба підготувати врожай до зимового зберігання, встигнути до холодів зібрати рештки городини й підготувати грядки до наступного сезону. Роботи ще вдосталь, тож не час відпочивати!..

Збираємо врожай фруктів

Головне завдання садівників у вересні – вчасно зібрати ваговитий урожай фруктів, яким щедро цього року віддячила нам матінка-природа. Чим довше плоди залишатимуться на дереві, тим краще – у них поліпшиться смак і підвищиться лежкість. Разом з тим чим довше яблука, груші, сливи залишатимуться на дереві, тим вищий ризик ураження садовини раптовими заморозками або затяжними дощами. Як відомо, зібрані в такий час плоди довго не зберігаються.
Ось кілька ознак досягнення знімальної стиглості плодів: вони перестають нарощувати вагу, легко відокремлюються від плодоніжок, у яблук і груш зернятка темнішають, а самі фрукти набувають характерного для того чи іншого сорту забарвлення.
Цілком зрілі плоди самі падають при легкому дотику до них. Якщо ж якісь із них ще не готові розпрощатися з деревом, міцно тримаючись на гілках, не слід намагатися зірвати їх силою, нехай краще вони ще трохи дозріють.
Знімати груші й яблука з гілок треба обережно, без натискань, не пошкоджуючи плодоніжки, щоб вони зберігалися довше.
Спочатку треба збирати плоди з нижніх гілок, поступово просуваючись до верхньої частини крони. Плід треба обережно охопити долонею чи спеціальним садовим пристроєм, натиснути на плодоніжку в місці її прикріплення до плодової гілочки і без зайвих зусиль підняти плід угору – він повинен легенько відокремитися.
Зберігати фрукти найліпше в сухому підвалі в дерев’яних ящиках, заповнених сухою сосновою тирсою. Можна загортати плоди у старий чистий папір чи газети і обережно вкладати в плетені корзини плодоніжками догори, розміщаючи їх одним шаром.
Нагадаємо, що осінні сорти яблук, зокрема Аніс (червоний, смугастий), Мекінтош, Штейфлінг, Коричневе смугасте зберігаються до двох місяців при температурі не вище 0°С, зимові – Джонатан, Голден Делішес, Ренет Симиренка, Стакркінг – можна дотримати аж до весни при температурі 0–…+4°С. Природний восковий наліт, що вкриває яблука, покликаний захищати їх від псування. Тож, знімаючи плоди з дерева, намагайтеся якомога менше торкатися шкірочки.

Підготовка саду до зими

Як тільки зберемо в садку весь урожай, необхідно буде обробити дерева і чагарники розчиненою у воді сечовиною (500 г на відро води), додавши хлористий калій. Обприскування цим розчином захистить рослини від збудників багатьох грибкових захворювань, а також від попелиці, кліщів, листоблішок. Ретельно обробіть не тільки самі дерева (листя, стебла, пагони), а й землю під рослинами, щоб знищити зимуючих паразитів.
Якщо в саду на кісточкових помітили ознаки моніліозу (почорніння і всихання плодів і гілок), треба негайно обрізати уражені інфекцією пагони і знищити їх. Щоб не допустити масового розповсюдження інфекції, слід позбирати всі опалі з хворого дерева муміфіковані плоди, перекопати землю в пристовбурних колах. При сильному поширенні хвороби ефективним буде осіннє обприскування дерев розчином нітрафену (з розрахунку 200–300 г на 10 л води).
У гожі вересневі дні рекомендуємо білити стовбури і скелетні гілки спеціальною водоемульсійною фарбою для садових робіт. Вона на відміну від гашеного вапна не змивається до весни й ефективно захистить рослини від небезпечних сонячних опіків. А ще краще обгорнути стовбури поліпропіленовим волокном – білими синтетичними мішками з-під цукру або круп.

Городні клопоти

Усі помідори треба зібрати до того, як температура повітря надворі опуститься до 5 градусів тепла. Плоди перебирають, нестиглі томати укладають для дозрівання на підвіконня або в ящики в 1–2 шари. Температура в приміщенні, де достигатимуть зеленкуваті помідори, повинна бути 20–25 °С. До речі, якщо покласти в ящик із зеленими томатами червоні, плоди дозріють швидше
Середня лежкість помідорів – близько місяця, а для того, щоб зберегти їх протягом двох місяців і навіть більше, на дно ящика між плодами необхідно насипати дрібну деревну стружку шаром близько 1–1,5 см. Зберігати плоди слід при температурі 12°С. Є дієвий спосіб зберігання помідорів свіжими аж до Нового року – викопати здорові кущі з плодами на ньому і підвісити корінням догори в підвалі. У міру почервоніння помідорів їх треба обривати, заразом видаляючи уражені хворобами.
З прибиранням моркви з грядок можна не поспішати, якщо стоїть суха погода і коренеплоди не тріскаються. Так можна суттєво збільшити урожай моркви, та й зберігатиметься вона значно краще. У погребі коренеплоди бажано зберігати в сухому мохові. Якщо ж їх небагато – на балконі у відрі чи діжці, заповненій сухим піском.
Іноді на білоголовій чи червоноголовій капусті з’являються тріщинки, й такі «голови» довго не лежать. Трапляється це через різкі перепади вологи і температури. Щоб попередити проблему, розетку кожного великого і щільного качана треба вхопити знизу обома руками і кілька разів злегка повернути, щоб надірвати корені. До таких головок перестане надходити волога з грунту, і вони не розтріскуватимуться.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий