Усяка всячина  про запас

Усяка всячина про запас

Сезон консервування триває. Помідори, баклажани, паприка – все, чим багатий серпень, перетворюється у вправних господинь на смачні соління, салати, закуски…

Консервовані помідори

На 2 трилітрові банки: 4 кілограми тугих помідорів, 1,2 кілограма солодкого перцю, 1 часничина, 4 лаврових листки, 10 горошин чорного перцю, 6 гілочок зелені кропу, 4 столові ложки цукру, 2 столові ложки солі, 2 столові ложки оцту.
Усі овочі помийте. Перець очистіть від насіння і поріжте крупними смужками.
Покладіть у банки подрібнений часник, перець горошком, лаврове листя, кріп. Зверху – нарізаний солодкий перець, а на нього – помідори до самого верху банки.
Закип’ятіть 4 літри води й залийте помідори в банках. Накрийте кришками і залиште на 10 хвилин. Потім злийте воду з банок, знову закип’ятіть і повторіть усе спочатку аж до зливання.
У кожну банку з помідорами насипте 2 столові ложки цукру, 1 столову ложку солі й влийте 1 столову ложку оцту. Після цього залийте все окропом. Закатайте банку кришкою, переверніть шийкою донизу й накрийте ковдрою. Наступного дня консервацію можна віднести в погріб чи підвал, де вона буде зберігатися.

Аджика

5 кілограмів помідорів, 1 кілограм солодкого перцю, 1 кілограм кислих яблук, 1 кілограм моркви, 0,5 кілограма цибулі, 200 грамів часнику, 6 перчин чилі, 3 столові ложки солі, 1,5 склянки цукру, 200 мілілітрів олії.
Овочі помийте та почистіть. З яблук зріжте шкірку, видаліть насіння. Помідори поріжте навпіл. Далі всі інгредієнти потрібно пропустити через м’ясорубку.
Спочатку перекрутіть на м’ясорубці часник і гострий перець, але в окремі ємності. Потім перекрутіть в одну посудину перець, цибулю, яблука, моркву, часник, помідори. Поставте отриману масу на вогонь, додайте сіль, цукор, олію. Усе перемішайте. Від моменту закипання варіть аджику 2 години. Відтак додайте раніше підготовлені часник та гострий перець і варіть ще протягом 15 хвилин.
Розфасуйте аджику в банки. Закатайте.

Лечо

5 кілограмів помідорів, 5 кілограмів баклажанів, 3 кілограми печериць, 2 кілограми солодкого перцю, 2 кілограми кислих яблук, 1 кілограм моркви, 300 грамів часнику, 5 перчин чилі, 6 столових ложок солі, 2 склянки цукру, 400 мілілітрів олії, 200 мілілітрів оцту.
Як і в попередньому рецепті, спочатку перекрутіть на м’ясорубці гіркий перець і часник та залиште окремо. Все інше, крім баклажанів і грибів, переробіть на м’ясорубці в одну каструлю. Посоліть масу, поперчіть, влийте олію і ретельно розмішайте. Поставте варитися на невеликому вогні.
Тим часом наріжте баклажани (довільно, але, щоб зручно було закладати в банки). Проваріть їх у воді 5–7 хвилин і відцідіть. Гриби наріжте крупно й також відваріть протягом 10 хвилин та відцідіть.
Після того, як лечо проварилося 1,5 години, додайте в нього часник, гострий перець, баклажани, гриби й оцет. Акуратно розмішайте, доведіть до кипіння і варіть іще 10 хвилин. Розкладіть у банки і закатайте.

Борщова заправка

3 кілограми буряку, 2 кілограми солодкого перцю, 2 кілограми моркви, 2 кілограми цибулі, 3 кілограми помідорів, 600 грамів квасолі, 2 перчини чилі, 700 мілілітрів олії, 200 мілілітрів оцту, 1 склянка солі, 1 склянка цукру, 2 літри води, 2 столові ложки чорного меленого перцю, зелень кропу й петрушки.
Завчасно замочіть квасолю у воді на 12 годин. Потім промийте і відваріть без солі до напівготовності.
Цибулю наріжте невеликим кубиком і підсмажте на олії. Перекладіть у велику каструлю, додайте натерті на крупній тертці моркву й буряк, перекручені на м’ясорубці з дрібною решіткою солодкий та гіркий перці, а також помідори.
З’єднайте отриману масу з квасолею, посоліть, поперчіть, додайте цукор і залийте водою. Після того, як заправка прокипить 15 хвилин, влийте оцет, додайте посічену зелень і варіть масу на невеликому вогні протягом 1 години. Головне, щоб квасоля і буряк стали повністю м’якими.
Розкладіть заправку в підготовлені банки й закатайте.

Кетчуп

4 кілограми помідорів, 0,5 кілограма цибулі, 0,5 кілограма яблук, 1 склянка (ємністю 200 мл) цукру, 2 столові ложки солі (без гірки), 1 чайна ложка чорного меленого перцю, 1 чайна ложка кориці, 10 бутонів гвоздики, 1 склянка оцту.
Помідори, цибулю і яблука переробіть на м’ясорубці в одну посудину й варіть на повільному вогні протягом 2 годин. При цьому періодично помішуйте, щоб не пригоріло.
Потім протріть масу через друшляк, додайте сіль, цукор, оцет, прянощі. Варіть 20 хвилин. Розфасуйте в стерилізовані банки чи пляшки.

Мариновані баклажани

5 кілограмів баклажанів, 0,5 кілограма солі, 0,5 літра рафінованої олії, 150 грамів часнику, 3 столові ложки оцту (на 5 літрів води).
Баклажани наріжте кружечками завширшки приблизно 2 сантиметри і пересипте сіллю. Ретельно перемішайте й залиште настоюватися протягом 1 години. Потім утворений сік злийте.
Якщо сіль крупна й не встигла розтанути, залийте баклажани водою і відразу злийте.
Закладіть баклажани в киплячу воду й влийте оцет. Варіть 10–15 хвилин. Потім рідину злийте, а готові баклажани складіть у банки. При цьому кожен шар пересипайте дрібно посіченим часником і поливайте олією. Закатайте банки кришками.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий