«В Ім'я Отця і Сина  і Святого Духа…»

«В Ім’я Отця і Сина і Святого Духа…»

День Святої Трійці, або П’ятдесятницю, Православна Церква цьогоріч відзначає 12 червня. Святу Трійці передує вселенська батьківська поминальна субота. За древнім звичаєм, цього дня підноситься молитва за всіх від віку спочилих – отців, матерів, братів і сестер наших. Церква молиться за всіх покійних своїх чад, щоб вони були зібрані в Небесному Царстві та сподобилися вічного благодатного життя.
14 червня, за церковним календарем, – день пам’яті преподобного Агапіта Києво-Печерського, лікаря безвідплатного.

За християнським вченням, Свята Трійця є поняттям, що об’єднує три лики, три образи, три прояви Єдиного Бога. І немає серед цих ликів більшого чи меншого. Бог визнається всемогутнім, вічним і безмежним. Догмат Триєдності Бога, як правило, оголошується недосяжним для людського розуму в повному обсязі й осягається лише досвідом духовного життя. У зв’язку з цим говорять про Святу Трійцю як найбільшу таємницю християнської віри. Природа Бога визнається такою, яку ніколи не зможе пізнати жодне створіння: ні людина, ні ангел.
Свято П’ятдесятниці, або день Святої Трійці, яке ще називають Днем народження Церкви, було встановлене самими апостолами. У цей день Святий Дух зійшов на учнів Христових і сповнив їх усіма благодатними духовними дарами – вони преобразилися, а Дух Святий став їхнім постійним натхненником і керівником. З цієї пори апостоли мужньо і безбоязно, з великою сміливістю, почали проповідь про Христа розп’ятого і воскреслого з мертвих, а Церква Христова почала зростати та множитися спочатку серед іудеїв у Палестині, а потім і серед язичників у всьому світі – «аж до краю землі» (Діян. 1:8).
Духовна символіка свята Зішестя Святого Духа (ще одна назва свята) в тім, що зішестя має відбутися у серці кожного християнина як акт довершеності Божого спасіння. У Пресвятій Трійці проявляється уся повнота благодаті Господньої, що подається людині через хрещення, тобто через повне занурення в слово, віру й благодать Божу в Ім’я Отця, Сина, Святого Духа.
Із давніх-давен зберігається звичай на свято П’ятдесятниці прикрашати храми й оселі молодими гілками дерев (клечанням), травами та квітами. Рослини символізують життя, свідчать про життєдайну силу Животворчого Духа. У нашому народі три останні дні тижня перед Трійцею (Зеленого Тижня) та три перші дні Троїцького Тижня (після Трійці) називають Зеленими святами.
***
Преподобний Агапіт Києво-Печерський належить до найвідоміших святих часів Руси-України. Киянин, ченець Печерського монастиря, він отримав від Бога дар лікувати, зцілював хворих молитвою і зіллям. Слава про Агапіта линула далеко. Подвижник лікував усіх, хто приходив до монастиря з проханням про допомогу, не беручи за це жодної винагороди.
За переказами, особливо відомим ченець-цілитель став після того, як вилікував чернігівського князя. Агапіт передав недужому зілля і помолився за нього. Коли врятований князь приїхав у монастир і привіз багато золота преподобному, Агапіт не вийшов до нього. Пізніше відмовився і від переданих йому подарунків. Сказав лише, що князя вилікував Господь, і велів зціленому творити на знак подяки Богові милостиню на користь нужденних.
Серед численних знахарів-заздрісників Агапіта найлютішим виявився провидець вірменин. Він навіть намагався отруїти преподобного, але той залишився живим. Господь зберіг блаженного, як сказано в Євангелії: «І коли вип’ють щось смертоносне, воно не пошкодить їм» (Мк. 16, 18).
Значно пізніше за цю подію, коли після багатьох трудів і подвигів богоугодних преподобний Агапіт захворів, до нього прийшов вірменин і після довгої розмови сказав блаженному, що той помре через три дні. Агапіт відповів, що проживе ще три місяці. Тоді вірменин пообіцяв: якщо станеться саме так, як каже Агапіт, він пострижеться в ченці. Преподобний продовжував лікувати людей і прожив ще три місяці. 14 червня 1095 року мирно відійшов в оселі небесні. Мощі подвижника покояться в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.
Вірменин дотримав слова: прийшов до Печерського монастиря і попросив, щоб його постригли в ченці. До кінця днів своїх він лікував тут і хворих, і свою душу.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Поділися:

Добавить комментарий