Варення із літніх щедрот

Варення із літніх щедрот

Кожна мама знає, що замість цукерок дитині розумніше запропонувати кілька ложечок домашнього варення. Ароматне, солодке, воно смакує і з печивом, і просто з чаєм. Варять його майже з усіх ягід і фруктів. За бажанням, окрім цукру-піску, додають ванільний цукор, корицю, кардамон, інші прянощі.

Аґрусове

1 кілограм аґрусу, 1,5 кілограма цукру, 2 склянки води, 1 пакетик ванільного цукру.
Очищені від хвостиків і помиті ягоди наколіть дерев’яною шпажкою. Витримайте в холодній воді 4 – 5 годин і відкиньте на сито, щоб стекла вода.
Змішайте теплу воду й цукор, залийте сиропом аґрус і витримайте ще 4 години. Нагрійте, але не доводьте до кипіння, щоб ягоди не розварилися.
Повторюйте цю процедуру 2 – 3 рази. Перевірте готовність варення, крапнувши його в холодну воду. Якщо крапля опускається на дно – варення готове. Щоб варення мало більш виражений аромат, у кінці приготування можна додати трохи ванільного цукру.

Малинове без кісточок

На 1 літр малиновогого соку – 1 кілограм цукру.
Переберіть малину, видаливши все сміття і плодоніжки. Перетріть ягоди через дрібне сито в глибокий посуд. В отриманий сік додайте цукор, ретельно перемішайте. Поставте каструлю на вогонь і доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть іще 10 – 15 хвилин, періодично знімаючи піну й помішуючи, щоб конфітюр став більш густим. Перелийте варення в банку й закатайте.

Абрикосове з кислинкою

1 кілограм абрикос, 400 грамів цукру, 1 чайна ложка лимонної кислоти, 2 пакетики ванільного цукру.
Розібрані на половинки абрикоси складіть у каструлю, наливши на дно посудини трохи води, щоб варення не підгоріло. Поставте на маленький вогонь і тушкуйте під кришкою до розм’якшення плодів та утворення соку. Потім залиште остигнути.
Щоб у варенні не відчувалося абрикосових шкірок, продавіть проварену масу через сито. Поставте на середній вогонь і, помішуючи, варіть 20 хвилин. Додайте цукор, зменшіть вогонь, варіть до повного розчинення кристаликів.
За кілька хвилин до готовності всипте лимонну кислоту. А перед тим, як знімати варення з плити, додайте ванільний цукор і добре перемішайте. Розфасуйте в банки, закатайте.

Смородинове традиційне

2 кілограми чорної смородини, 2 кілограми цукру, 400 мілілітрів води.
Ягоди смородини переберіть і промийте. Налийте в каструлю воду, додайте склянку цукру і доведіть сироп до кипіння (на слабкому вогні). Після закипання всипте склянку смородини і варіть 5 хвилин, постійно помішуючи і знімаючи піну.
Далі знову додайте склянку цукру і склянку смородини й варіть 5 хвилин. Так продовжуйте, поки не використаєте всі підготовлені ягоди й цукор.
Розлийте варення у банки, закатайте, переверніть кришкою донизу й укутайте.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий