Великодній хліб

Великодній хліб

Раніше процес приготування пасок тривав цілу добу: тісто мало довго вистоюватися, господині багато разів його вимішували. Випікали вироби у спеціальних керамічних формах – пасківниках.
Нині відомо сотні рецептів, за якими великодня здоба готується відносно швидко. Під форми для випікання можна пристосувати бляшані ємності з-під консервованих ананасів чи інших продуктів. Ще зручніший варіант – одноразові паперові формочки.

Паска пухка

1 кілограм борошна, 0,5 літра молока, 70 грамів дріжджів, 2 склянки цукру, 250 грамів вершкового масла, 8 яєць, дрібка солі, 2 пакетики ванільного цукру, 100 грамів родзинок.
Молоко злегка підігрійте, розчиніть у ньому дріжджі, додайте трохи цукру і борошна, все перемішайте. Накрийте опару рушником і залиште в теплому місці на 30 хвилин.
Яєчні жовтки розітріть із цукром, а білки збийте в щільну піну. Коли опара збільшиться в обсязі вдвічі, додайте ванільний цукор, сіль, жовтки з цукром, борошно, білки. Замісіть м’яке еластичне тісто, поклавши в кінці розтоплене остигле масло. Продовжуйте місити до тих пір, поки тісто не почне відлипати від рук.
Накрийте тісто рушником і залиште в теплому місці на 1 годину. За цей час воно повинно збільшитися вдвічі. Додайте розпарені й притрушені борошном родзинки та ретельно вимішайте.
Розкладіть скачані в колобок порції тіста у форми, наповнюючи їх лише на третину об’єму. Поставте в тепле місце на 20 хвилин. Відтак печіть паски в розігрітій до 180°С духовці протягом 40 хвилин.

Паска молочна

2 кілограми борошна, 1 літр молока, 3 склянки цукру, 100 грамів дріжджів, 200 мілілітрів кефіру, 2 яйця і ще 6 жовтків, 200 грамів маргарину, 100 грамів вершкового масла, 2 пакетики ванільного цукру, 150 грамів родзинок, 200 грамів цукатів.
Підігрійте молоко і розчиніть у ньому свіжі дріжджі. Влийте кефір, всипте 50 грамів цукру і 200 грамів борошна, перемішайте. Накрийте і залиште підходити. Далі додайте розм’якшені маргарин і вершкове масло. Знову перемішайте.
Окремо збийте яйця з цукром до пишної маси. Перекладіть у миску з опарою, порціями додайте все борошно. Ретельно перемішайте, поставте тісто в тепле місце і дайте йому підійти.
Потім покладіть у тісто родзинки і цукати. Ще раз вимісіть, розкладіть у форми, дайте піднятися. Відправте заготовки в розігріту до 180°С духовку. Залежно від розмірів формочок випікання триватиме від 30 хвилин до 1 години.

Паска лимонна

250 мілілітрів молока, 700 грамів борошна, 3 яйця, 50 грамів вершкового масла, 150 грамів цукру, 1,5 чайної ложки сухих дріжджів, 1 чайна ложка ванільного цукру, половинка лимона, 100 грамів родзинок.
Дріжджі залийте теплим молоком, додайте 1 склянку борошна, перемішайте і залиште опару на 30 хвилин. Тим часом збийте яйця з цукром, додайте розтоплене вершкове масло. З половинки лимона вичавіть сік, а цедру натріть на найдрібнішій тертці.
Обережно влийте яєчно-масляну суміш в опару, покладіть лимонні інгредієнти й родзинки, всипте решту борошна. Замісіть м’яке тісто. Оскільки в процесі роботи воно довгенько липнутиме до рук, час від часу змочуйте їх рафінованою олією (без запаху).
Сформоване в колобок тісто покладіть у миску, накрийте чистим рушником і поставте в тепле місце, щоб підходило. Розкладіть тісто в формочки, наповнюючи їх не більш як на третину. Залиште в теплому місці, щоб тісто підросло вдвічі. Потім змастіть верхівки заготовок підсолодженою водою, поставте форми в розігріту до 170°С духовку.
Перші 25 хвилин дверцята духовки бажано не відчиняти. А далі – стежте, наскільки пасочки зарум’янилися. Готова випічка повинна мати світло-коричневий колір. Вимкнувши духовку, відразу паски не діставайте, а залиште «дійти» ще протягом 10 хвилин.
***
1 кілограм борошна, 100 грамів дріжджів, 2 склянки молока, 200 – 250 грамів цукру, 6 жовтків, 1 білок, цедра 1 лимона, 2 пакетики ванільного цукру, 1 склянка олії, 1 чайна ложка солі.
Борошно (200 грамів) просійте у велику миску, додайте подрібнені дріжджі, влийте половину молока (теплого), всипте 100 грамів цукру і перемішайте все дерев’яною ложкою до густоти сметани.
Жовтки розітріть із цукром, натертою на тертці лимонною цедрою і ванільним цукром.
Як тільки опара підійде, влийте в неї жовткову масу, покладіть сіль, долийте решту молока і, додаючи борошно, замісіть тісто. Воно має бути тугим. У кінці процесу влийте теплу олію. Місіть, поки олія не всотається в тісто і воно не почне відставати від рук.
Накрийте тісто рушником і поставте у тепле місце, щоб підійшло. Відтак викладіть на стільницю, посипану борошном, вимісіть іще раз, сформуйте в кулю і покладіть у круглу форму, змащену жиром (тісто має заповнити форму наполовину висоти). Поставте форму з тістом у теплому місці, щоб тісто підійшло, двічі змастіть білком і відправте на 40 – 60 хвилин у нагріту до 190–200°С духовку.

Паска заварна

1 кілограм 100 грамів борошна, 0,5 літра молока, 80 грамів дріжджів, 225 грамів цукру, 5 яєць і 5 жовтків, 0,5 чайної ложки солі, 200 грамів вершкового масла, 2 столові ложки олії, 100 грамів родзинок.
100 грамів борошна залийте 250 мілілітрами киплячого молока, ретельно розмішайте і залиште охолонути. Дріжджі розчиніть у решті теплого молока, додайте 1 столову ложку цукру і кілька столових ложок борошна. Накрийте посудину з опарою рушником і залиште в теплому місці підходити.
З’єднайте заварну масу й опару, додайте збиті з цукром яйця, сіль і борошно. Вимішуйте тісто довго, щоб воно стало гладеньким. Насамкінець додайте розм’якшене вершкове масло, олію і родзинки. Ще раз добре вимішайте, накрийте й залиште підходити в теплому місці (без протягів).
Тісто, що підійшло, легко обімніть пальцями, дайте йому відпочити протягом 10 хвилин, після чого поділіть на порції і розкладіть у форми. Коли вироби трохи підростуть, змастіть верхівки збитим яйцем. Випікайте паски середнього розміру в розігрітій до 180°С духовці протягом 40 хвилин.

Паска сирна

580 грамів борошна, 200 грамів кисломолочного сиру, 150 мілілітрів молока, 30 грамів дріжджів, 100 грамів вершкового масла, 50 мілілітрів води, 2 яйця, 150 грамів цукру, 2 пакетики ванільного цукру, цедра 1 лимона, 0,3 чайної ложки солі, 0,3 чайної ложки куркуми, 100 грамів цукатів, 50 грамів родзинок.
Розчиніть дріжджі в 50 мілілітрах теплого молока, додайте 1 столову ложку цукру й 1 столову ложку борошна. Перемішайте і залиште на 15 хвилин.
У сир влийте воду й переробіть масу за допомогою блендера. До опари додайте тепле молоко, потім – сирну масу, розм’якшене вершкове масло, цукор, яйця, сіль і прянощі. Усе перемішайте, всипте борошно і замісіть тісто (місити слід не менше 15 хвилин). Потім додайте обкачані в борошні родзинки та цукати й знову вимісіть тісто. Накрийте рушником, залиште в теплому місці на 1,5 години.
Розкладіть тісто у форми (заповнюючи їх наполовину), дайте заготовкам знову підійти. Перші 15 хвилин випікайте паски при температурі 180 0С, наступні 30 хвилин – при 160°С.

Поділися:

Добавить комментарий