Вересень – житосій: посієш на поспіх – вродить на посміх

Вересень – житосій: посієш на поспіх – вродить на посміх

Головне завдання садівників і городників у вересні – своєчасно зібрати урожай і створити належні умови для його тривалого зберігання.

Роботи у саду і ягіднику

У вересні прибирають яблука, пізні сорти слив і груш. На початку місяця закінчують висаджувати суницю. Також саме час вирізати у малини пагони, пошкоджені шкідниками.
Збирають всі хворі, пошкоджені та гнилі плоди, закопують їх на глибину не менше, ніж на півметра, або вивозять на пустирі. У вересні треба допомогти деревам затягнути тріщини на штамбах або великі рани на скелетних гілках. При перевантаженні плодами скелетні гілки можуть відколотися біля основи, якщо вони ростуть відносно стовбура під гострим кутом. Гілки обламуються, після чого з’являється велике дупло. Щоб цьому запобігти, на гілку, яка відкололася, накладають щільну тканину, зверху – невеликі дошки і стягують дротом. Потім тріщини замазують сумішшю глини, коров’яку і залізного купоросу для дезінфекції (250 г на 10 л води). Така суміш охоронятиме деревину від пересихання, гниття, потрапляння інфекцій та холодного повітря.
Вересень – вдалий час для підготовки ґрунту для висаджування ягідників і плодових дерев. Готуємо посадкові ями, вносимо калійно-фосфорні добрива та органіку.
У землю, якою буде засипана яма, додають фосфорні та калійні добрива, а ще краще – компост, що розклався. У кислий ґрунт при садінні необхідно внести вапно, в піщаний – магній. Вносять також гній, щоб поліпшити фізичні властивості ґрунту. Роблять все це зазвичай восени або навесні. Якщо ями підготовлені восени, а висаджування буде навесні, то все одно землю в ями засипають восени.
Доглядають за саджанцями аґрусу. Добре розвинені саджанці висаджують у ґрунт.
Не забувайте постійно готувати компост. Для складання посадкової ґрунтосуміші й мульчування на ділянку привозять гній, дернову землю, а також деревну золу. Всі ці матеріали пошарово укладають в штабель або змішують.
У другій декаді місяця також продовжують збирання пізніх осінніх і зимових сортів яблук, сортування і укладання їх в плодосховищі. Зі стовбурів дерев знімають ловчі пояси, ошпарюють їх окропом або спалюють. Для знищення коконів плодожерки збирають і дезінфікують підпори, тару й ретельно оглядають приміщення, де тимчасово зберігалися яблука.
Одночасно садівники закінчують осіннє вирізування лози винограду, що відплодоносила, порослі малини і розпочинають видалення старих і малоплодоносних гілок смородини, аґрусу, а також зайвих молодих пагонів. У кущі малини залишають не більше 15 (а при стрічковій культурі – не більше 20) добре розвинених лоз на погонному метрі стрічки. У смородини видаляють гілки, старші 6–7 років. У кущах аґрусу вирізають гілки, старші 7–8 років, і пагони, які уражені сферотекою.

Городні клопоти

У вересні закінчують збір насіннєвої цибулі. Вона вважається готовою до збору, коли 50 % (але не більше) листя поляже на землю. Запізнення зі збиранням, особливо у вологий період, може призвести до відновлення росту, а це своєю чергою погано позначиться на зберіганні. Видаляють хворі або пошкоджені цибулини, а решту зберігають в сухому, добре провітрюваному місці.
На ділянці продовжують дозрівати помідори, перець, баклажани та інші овочеві культури. Їм також потрібен дбайливий догляд, при якому вони зможуть дати великі та смачні плоди. Не слід забувати їх вчасно поливати і підживлювати. Припиняти підживлення необхідно за чотири тижні до передбачуваних похолодань і збору врожаю.
У разі вересневих заморозків близько 0°C необхідно зібрати плоди помідорів, баклажанів, перцю тощо. Їх розсортовують на зрілі, зелені, великі та дрібні. Дрібні й недозрілі плоди можна опустити в окріп, додавши солі, на три хвилини, після чого вийняти. Укладають овочі шарами, пересипаючи їх тертим часником. Зверху наливають олії і придавлюють гнітом. Зберігають при кімнатній температурі один-два тижні до повної готовності.
У вересні вже дозріли бобові (квасоля, соя тощо). Після лущення їх гарненько просушують і кладуть на зберігання. Дуже часто квасоля та горох уражуються зернівкою. Для запобігання псуванню зберігають бобові на балконі або в холодильнику. Температура нижче 10°C перешкоджає розвитку яєць шкідника, відкладених ним ще під час зав’язі.
Приділіть увагу всім видам капусти – кольорової, броколі, кольрабі, білокачанної, савойської. Своєчасно зрізують готові до прибирання головки. У цей час добре набирає вагу пізньостигла білокачанна капуста. Забезпечують її вологою і живленням. Не повинно бути різких перепадів з поливаннями, бо капуста дуже до цього чутлива, голівки можуть тріскатися і погано зберігатися взимку.
У цей час можна заготовляти органіку для майбутнього року. Після літа її багато. Скошені або зрізані рослини необхідно трохи просушити, після чого викласти на компостну купу. Так, щоб свіжі й сухі залишки чергувалися між собою. Непогано було б додати в компост свіжого гною або пташиного посліду. Це буде стимулювати швидке зростання мікроорганізмів і черв’яків, які переробляють органіку. Коли буде сформована купа, то потрібно добре полити її водою, постійно підтримуючи у вологому стані. Бажано взимку її накрити сіном, соломою, сухим листям. Так процеси гниття будуть відбуватися навіть взимку.

Осіння ревізія у квітнику

Квіти у вересні на наших клумбах і квітниках потребують певної уваги. Ще радують пізні рослини, за ними догляд найприємніший – милуватися і зрізувати на букети у разі потреби.
У вересні можна висаджувати багаторічні квіти, тюльпани та інші цибулинні. Надземні частини багаторічних квітів обрізаємо після перших приморозків. Висіваємо багаторічники, ділимо кореневища і садимо відрізки кореня ірису, флокса. До настання холодів розсаджені рослини встигнуть як слід укорінитися. Для успішної зимівлі вкриваємо опалим листям, хвоєю.
Саме час утеплити жоржини і канни, щоб у разі приморозків у них залишилася неушкодженою шийка. Збираємо насіння багаторічних і однорічних рослин. Мульчуємо на зиму не тільки висаджені восени квітучі рослини, а й постійних «жителів» клумб та квітників – півонії, іриси, лілії, флокси, дельфініум, жовтець і дзвіночки, словом, багаторічні й дворічні зимуючі рослини. Знищуємо бур’яни і мульчуємо яким-небудь доступним матеріалом: вивітрений торф, перепрілий розсипчастий гній, опале листя, солом’яна труха.
Півонії у вересні закладають квіткові бруньки майбутньоsго року, тож їм потрібно створити максимально сприятливі умови для цього – рясні й регулярні поливи (до 2-х разів на тиждень) і підгодівля фосфорно-калійним добривом, скажімо, деревним попелом. Для цього склянку попелу розсипте навколо рослини і злегка закладіть у грунт, гарненько полийте.
Напевно, у вас є і кімнатні рослини, які на літо ви розмістили в своєму саду. Дуже уважно стежте за прогнозом погоди, адже у вересні ночами температура може опускатися нижче +15 градусів. Для багатьох такий «холод» може бути згубний. Краще перестрахуватися і перенести їх у приміщення. Але перед тим, як вносити рослини в будинок, уважно огляньте їх на наявність хвороб та шкідників і, якщо потрібно, обробіть відповідними препаратами.

За матеріалами відкритих джерел.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий