Через нестачу сонячного світла та незбалансоване харчування виникає авітаміноз. Найчастіше він трапляється навесні, коли організм ослаблений після зими.
Щоб подолати весняний авітаміноз, їжте сирі овочі (звісно, за умови, якщо немає протипоказань) – дрібно натертий червоний буряк, моркву, січену свіжу та квашену капусту, чорну редьку. До раціону неодмінно включайте яблука. Споживайте якомога більше свіжої зелені.
Рослинні олії також дуже потрібні. Саме на початку весни людський організм потребує жирів рослинного походження. У найперші весняні салати корисно додавати оливкову олію холодного віджиму. Зелень можна поливати соком лимона, щоб уникнути нестачі вітаміну C і зміцнити імунітет.
Стануть у нагоді й рецепти народної медицини.
Досить корисно щодоби 2–3 рази пити по 50 мл соку чорної редьки, який водночас допоможе і від застуди.
Узяти в рівних частинах зерно пшениці, вівса та ячменю. Змолоти в кавомолці, залити теплою водою з розрахунку: столова ложка борошна на склянку води. Настояти дві години, процідити й пити з медом.
Лимон опустити в киплячу воду на одну-дві хвилини, перемолоти на м’ясорубці або натерти зі шкіркою й насінням. Додати одну-дві столові ложки меду, добре перемішати. Вживати з чаєм.
Відвар шипшини – унікальний засіб, який значно покращує стан здоров’я, тонізує організм і усуває дефіцит вітамінів А, В2, Е, С, Р і К. Для приготування напою необхідно висипати в термос ягоди і залити окропом. Закрити і дати настоятися протягом декількох годин.
Відвар калини також здатний поновити баланс багатьох вітамінів. Для його приготування одну столову ложку ягід залити 250 мл окропу і настоювати протягом 4–5 годин. Готовий напій процідити і пити по 1/2 склянки двічі на добу.
Велику популярність має народний супервітамінний засіб. Для його приготування слід змішати і подрібнити в однакових пропорціях родзинки, лимон, журавлину, курагу і волоські горіхи. Отриману суміш залити медом і приймати щодня вранці по 1 столовій ложці.
