Відбір та вирощування свиноматки

Відбір та вирощування свиноматки

Життєздатний приплід свиней можна отримати тільки від якісної свиноматки. Не кожна свинка здатна стати доброю мамою для поросят. Поговоримо про те, на що звертати увагу при виборі тварини для виведення потомства.
Вибирати поросятко, щоб виростити з нього в домашніх умовах хорошу свиноматку, краще від свиноматки однієї з перевірених порід, що їх розводять в господарствах нашої кліматичної зони. Як-то кажуть, екзотика в цій справі неприйнятна. Так, в Україні найбільш популярні велика біла, українська степова біла, українська м’ясна, полтавська м’ясна, ландрас, миргородська, дюрок, велика чорна породи свиней.
Тварини, призначені для розплоду, повинні бути чистопородні або високої породності, отримані від здорової багатоплідної свиноматки, яка дає не тільки багато поросят в опоросі, а й характеризується високою молочністю, має добрі материнські якості. У свинки повинні бути міцні ноги з блискучим копитним рогом, міцна щетина, широкі груди, лопатки, що щільно прилягають до грудної клітки, а не стирчать, пряма або трохи вигнута спинка. Особливу увагу звертають на кількість сосків (їх повинно бути не менше 12), позаяк від цього залежить розвиток майбутнього приплоду, тобто поросят-сисунів. Має значення й прикус тварини – передні зуби нижньої щелепи повинні не виступати вперед, а торкатися передніх зубів верхньої щелепи. Краще не брати свинку з «гнізда», де є криворилі, мопсоподібні поросята. Якщо свиноматка має кратерні соски (вдавлені всередину), з-під неї поросятко теж краще не брати.
Найліпше відбирати свинку із зимових або ранньовесняних опоросів. Це дасть можливість ростити її в найсприятливіший весняно-літній період. Крім того, до кінця року молоду свинку вже можна буде парувати, що дозволить отримати від неї поросят рано навесні і вигідно продати їх. А вже восени вона буде пороситися вдруге. Якщо ж необхідності у такій інтенсивності отримання розплоду немає, за літо молоду маму-свиню можна буде відгодувати на дешевих соковитих кормах.
Свинку, від якої передбачається отримати приплід, потрібно годувати правильно, враховуючи норми. При годівлі досхочу тварини швидко жиріють. В результаті по досягненні парувального віку свинки або зовсім не приходять в охоту, або дають невелику кількість поросят. Молочність перегодованих свиноматок теж невисока, що негативно впливає на молодняк. У свою чергу при отриманні недостатньої кількості кормів свинки відстають у рості й розвитку, що також позначається на потомстві не найкращим чином. Структура зимового раціону для ремонтного молодняку (вирощується для заміни вибракуваного поголів’я) у відсотковому співвідношенні наступна: концентрати – 65–80, соковиті корми – до 20, трав’яне борошно – 5–10, корми тваринного походження – не більше 5. При будь-якому співвідношенні кормів у раціоні необхідно стежити за тим, щоб тварини отримували достатню кількість перетравного протеїну, калію, кальцію, фосфору та каротину.
Свинку, яку вирощують для отримання поросят, годують так, щоб середньодобовий приріст живої маси становив 400–500 г. Бажано, щоб тварина, призначена для розплоду, в залежності від віку мала таку орієнтовану живу вагу в кілограмах, як зазначено в таблиці нижче.

Вік, міс

Жива вага, кгВік, місЖива маса, кг

1

6 – 8660 – 70

2

17 – 20

7

75 – 85

325 – 30

8

90 – 100

4

35 – 45

9

105 – 120

550 – 6010

120 – 130

Усі корми перед згодовуванням рекомендується змішувати і розріджувати водою або молочними відходами до консистенції густої каші. Годувати молодняк потрібно тричі на добу в один і той же час. Через годину після роздачі усі корми, що залишилися, прибирають, годівниці очищають, і в них наливають чисту воду.
Свинки, відібрані для народження потомства, щодня повинні гуляти. Щоденний моціон сприятиме загартовуванню, зміцненню кінцівок, повноцінному розвитку внутрішніх органів і запобіганню ожирінню. Здорові свинки вчасно приходять в охоту, легко запліднюються, плодючість їх підвищується, поросята народжуються міцними, добре розвиненими.
Молоді свинки в умовах якісної годівлі та утримання досягають фізіологічної зрілості доволі рано. Вперше вони можуть бути спаровані уже в 5–6-місячному віці за умови, що маса їхнього тіла дорівнює 70% живої ваги дорослих тварин відповідної породи. Але краще із цим не поспішати, бо особливого зиску не буде. Надто молода й не повністю розвинена свинка хоча і може дати потомство, але воно буде низькопродуктивним і нежиттєздатним. Та й кількість поросят в опоросі у них менша, ніж у дорослих свиноматок. Крім того, надто раннє використання молодих свинок спричиняє сповільнення їхнього росту, компенсувати яке навіть при посиленій годівлі та поліпшеному утриманні повністю вже буде неможливо.
Проте й зволікати з першим паруванням теж не можна, адже якщо це не зробити до 14–15-місячного віку, свинки поступово втрачатимуть здатність запліднюватися, можуть «перегуляти» й залишитися непоросними. Отже, найкращий вік для першого парування або штучного осіменіння молодих тварин – 9–10 місяців за умови повноцінного розвитку і при досягненні ними живої маси не менше 110 кг.
При підготовці свиноматки до парування особливу увагу звертають на її вгодованість, стан здоров’я й статеву активність. Ці фактори сприятимуть швидкому заплідненню й народженню великої кількості міцних і здорових поросят. Статева активність у свиноматок, як і в інших сільськогосподарських тварин, проявляється циклічно. період статевого спокою змінюється активністю, тобто «охотою». У дорослої неспарованої свиноматки вона повторюється приблизно через кожні 18–22 дні.
Найкращим способом визначення початку «охоти» є встановлення часу появи рефлексу нерухомості – це коли свиноматка при наближенні кнура зупиняється, стоїть нерухомо і приймає його. Для визначення цього періоду кнура підпускають до свиноматки. Якщо вона при цьому стоїть і не тікає, сприятливий період настав.
Також можна визначити свиноматку в «охоті» за зовнішніми ознаками і поведінкою. Готова до вагітності тварина менше лежить, втрачає апетит, видає особливі звуки («гуде»), намагається вийти чи вистрибнути зі станка, соски в неї червоніють і припухають. Тварина проявляє занепокоєння, прислухається і принюхується, при надавлюванні рукою на задню частину тулуба стоїть нерухомо, при спробі зрушити її вперед – пручається.
Кнура бажано підібрати чистопородного, щоб отримати приплід високої якості. Він може бути однієї породи зі свинкою, але не виключене використання кнурів інших порід. Схрещування буде продуктивним, якщо кнур не тільки іншої породи, ніж свиноматка, а й іншого напряму продуктивності. Наприклад, до свиней великої білої породи м’ясо-сального напряму продуктивності підбирають кнура породи ландрас беконного типу. При схрещуванні цих порід отримують приплід з високою життєздатністю та продуктивністю. Крім того, в тушах відгодованого молодняку м’яса буде більше, ніж свиней великої білої породи.
Свинок слід парувати два рази: перший раз – після виявлення охоти, вдруге – через 12–18 годин по тому – для контролю. Парування не завжди буває успішним. Для того, щоб своєчасно виявити «прохолост» свинки, за нею треба уважно спостерігати на 16–17-й день після парування. Якщо до 23 дня після зустрічі з кнуром свинка не виявляє ознак «охоти», значить, вона супоросна.
Після спаровування тварину треба залишити в спокої, краще утримувати її в окремому станку. Парування чи штучне осіменіння планують так, щоб одержати опороси в найбільш сприятливі кліматичні та кормові періоди року. В таблиці наведено рекомендований календар парування і поросності свиноматок.

Календар планування парування та опоросів свиноматок

Місяць і

число

парування свиноматки

Місяць і

число

опоросу

Місяць і

число

парування свиноматки

Місяць і

число

опоросу

Місяць і

число

парування свиноматки

Місяць і

число

опоросу

Місяць і

число

парування свиноматки

Місяць і

число

опоросу

Січень 1Квітень 24Квітень 1Липень 23Липень 1Жовтень 22Жовтень 1Січень 22
629628627627
10Травень 411Серпень 211Листопад 111Лютий 1
169167166166
2114211221112111
2619261726162616
3124Травень 12231213121
Лютий 125627Серпень 122Листопад 122
63011Вересень 1627627
11Червень 416611Грудень 211Березень 4
1692111167169
2114261621122114
2619312126172619
Березень 122Червень 1223122Грудень 124
627627Вересень 123629
11Липень 211Жовтень 262811Квітень 3
16716711Січень 2168
211221121672113
2617261721122618
31223021261731

23

Дмитро БІЛАЙ
Магістр із технології виробництва та переробки продукції тваринництва

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий