Відгодівля свиней

Відгодівля свиней

Уже не перший рік поспіль селяни намагаються вирішити внутрішню дилему: заводити в господарстві свинку або кабанчика чи не заводити? Враховуючи постійний ріст цін на корми, утримання тварин, неспокійну епізоотичну ситуацію, багато господарів відмовляються від свинарства. А для тих, хто робить вибір на користь їх утримання, березень вдалий час для поїздки на ринок чи племзавод.

Вибираючи порося на свиноматку або для відгодівлі, потрібно в першу чергу поцікавитись, від яких вони попередників і до якої породи належать. Кістяк поросяти повинен бути міцним, голова – середньої величини, груди – широкі і глибокі. Найкраще ростуть помісні та гібридні поросята, дуже важливо, щоб у них був правильний прикус. Здорове порося рухливе, щетина блискуча і щільно прилягає до шкіри, п’ятачок рожевий, хвостик закручений. При виборі поросяти на свиноматку на племзаводі треба звертати увагу на кількість і форму сосків свиноматки, яких повинно бути 12–14, рівномірно розташованих, добре розвинутих.
Існує декілька типів відгодівлі свиней: м’ясна, беконна, сальна. В залежності від того, яку свинку хоче господар, такий тип відгодівлі і вибирає.

М’ясна відгодівля

До м’ясних належать такі породи свиней: українська м’ясна, велика біла м’ясного напрямку, полтавська м’ясна, дюрок, п’єтрен. Відгодівлю починають після відлучення поросят від матки або купівлі живою вагою 10–12 кг і закінчують у віці 6–8 місяців живою вагою 100–120 кг.Щоб відгодівля була швидкою і вигідною, свиня чи кабан має швидко рости. Головне завдання – домогтися середньодобових приростів. На початку відгодівлі порося має приростати за добу на 400–500 г, а в другій половині відгодівлі – на 750–900 г і більше. Якщо все виконувати правильно, то матимете після забою соковите і ніжне м’ясо та невелику кількість підшкірного жиру (сала) товщиною до 3–3,5 см.
Для м’ясної відгодівлі використовують різні корми. В зимовий період – це суміш концентратів (70–80 %), якісне бобове сіно, полова бобових листків (5–10 %), соковиті корми, харчові відходи. Влітку грубі корми і соковиті замінюють зеленою масою бобових трав, кропиви. До раціону свиней обов’язково вводять кухонну сіль 20–30 г, що сприяє апетиту і кращому перетравленню їжі. При можливості потрібно давати свіжі полову конюшини, люцерни, сушену кропиву, хороше злакове сіно, будь-які корми тваринного походження – це є справжнім і доступним джерелом вітамінів, білку і мінеральних речовин. До ваги 60–70 кг свиням дають більше кормів, багатих на білок (квасоля, горох, боби, макуха) і менше вуглеводних (картопля, кормові і цукрові буряки), щоб краще наростала м’язова тканина.
Свиням з вагою понад 70 кг ваги дають більше картоплі, буряків та харчових відходів.
Для ефективної відгодівлі свиням слід створити гарні умови: лігвище – чисте і тепле, корито – зручне для їжі, вчасно вимите; стайня – вентильована; поведінка господаря –ласкава та спокійна.

Беконна відгодівля

Щоб отримати бекон високої якості, підбирають породи: ландрас, дюрок, п’єтрен, естонська беконна і їх помісей (молодняк, одержаний від схрещування з іншими породами). Також можна брати велику білу, українську білу степову.
Після придбання поросят їх дорощують до живої ваги 25–30 кг. Далі відгодовують на бекон до 95 кг. Середньодобовий приріст на початку відгодівлі – 380–450 г, а наприкінці – 620–750 г. За беконної відгодівлі основою раціону є зернові корми (ячмінь – до 80%), менше висівок, макухи. Для годівлі беконних свиней необхідна морква, гарбузи, трави бобових культур, кропива, сироватка та м’ясо-кісткове борошно. Особливо варто виділити ячмінь, який поліпшує смакові якості, а сало набуває належної консистенції. Необхідно постійно підтримувати у тварин добрий апетит, тому корми готують з особливою ретельністю. Зернові дають у дрібномеленому вигляді, коренеплоди – подрібненими, картоплю – вареною, відвійки – свіжими, рибні і харчові відходи – добре провареними.

Відгодівля свиней до жирних кондицій

Мета такої відгодівлі – отримання високоякісного шпику (сала) і внутрішнього жиру. До цього типу відгодівлі придатний молодняк певних порід і дорослі свиноматки, які вибракувані з подальшого відтворення.
Щодо порід, то для сальної відгодівлі придатні культурні породи: миргородська, велика біла, українська степова ряба, велика чорна. При цьому типі молодняк відгодовують до живої ваги 130–150 кг, а вибракуваних дорослих тварин – до 250–350 кг і більше. Середньодобовий приріст молодняку – 500–600 г за весь період годівлі, дорослих – 900–1000 г. Щодо раціону, то для відгодівлі до жирних кондицій найкраще використовувати картоплю, буряки, баштанні культури, гичку буряків, кропиву, харчові й овочеві відходи та інші об’ємисті корми. Із зерна найкраще використовують дерть ячменю та пшениці. Свиням на відгодівлі до жирних кондицій згодовують корми у вигляді густих мішанок.

За матеріалами додатка «Виробництво свинини в особистих селянських господарствах» підготувала Юлія ХОМЕНКО.

Добавить комментарий